Kategorie

Všechno, co potřebujete vědět o letní zahradní party

Slova jako garden party nebo barbecue jsme pojali již téměř za vlastní. Zahradní párty spojené s rožněním a grilováním si získávají i u nás čím dál více příznivců.
Na první pohled se může zdát, že příprava zahradní párty bude hračka. Pokud se ale chceme před známými a kamarády blýsknout, je třeba dbát na to, aby vše bylo řádně promyšleno a připraveno.
 
Posezení na čerstvém vzduchu, uvolněná atmosféra, spousta dobrého jídla a pití na stole, často i živá nebo reprodukovaná hudba, to vše evokuje pocit pohody a dobré nálady. Teplé letní večery přímo vybízejí k uspořádání zahradní oslavy.

Kdy začít plánovat

Přípravu zahradní slavnosti bychom rozhodně neměli nechávat na poslední chvíli. Začít bychom měli alespoň 14 dní dopředu. Ve Spojených státech, které jsou kolébkou zahradních oslav, se s plánováním začíná, sotva opadne poslední sníh. Na nic a nikoho se nesmí zapomenout, vše musí být předem připravené a musí se počítat se všemi variantami, které by mohli nastat.
 

Grilování

Různé druhy masa připravené na grilu jsou asi nejtypičtějším příkladem pokrmů pro zahradní párty. Nejvhodnější maso je netučné, mladé maso, naporcované na plátky. Zkušenější mohou vyzkoušet i grilování větších kusů – například celé kuře nebo vepřovou kýtu. Nejčastěji se u nás griluje drůbeží a vepřové. Příprava hovězího je náročnější a výsledek není zaručený. Z vepřového masa je nejvhodnější krkovice, kýta nebo plec. Ty bývají do čtvrt hodiny ugrilované. Masům s kostí je lepší se vyhnout (kotlety). Trvá dlouhou dobu, než se celý kus propeče a kůrka pak bývá dost opečená a suchá.
 
Ideální jsou však naopak například žebírka. Na rozpáleném grilu nám jejich příprava nezabere víc než patnáct minut. Kuřecí křidélka pečeme dvacet až třicet minut. Drůbeží naložené plátky jsou vhodné k podávání již za pár minut po vložení na gril. Rybí maso můžeme opékat ve formě steaků (lososové nebo tuňákové plátky) nebo celé, vhodný je například pstruh nebo makrela. Při grilování ryb bychom měli používat speciální uzavíratelný rošt, protože hotové rybí maso je velmi křehké a snadno by se nám mohl kousek ulomit a propadnout do ohniště.
 
Zpestřením může být grilování krevet nebo jiným mořských živočichů. Chceme-li grilovat tučnější maso, je dobré použít alobal nebo misky. Omastek tak neskapává do ohně a netvoří se škodlivé zplodiny. Oblíbeným typem pokrmu jsou také různé druhy špízů. Na kovovou nebo dřevěnou špejli můžeme nabodnout různé druhy masa, uzeniny nebo zeleniny. Na grilu také snadno připravíme hamburgery - pochutiny z mletého masa.
 

Čas jídla

Před zahájením slavnosti bychom měli mít jasno v tom, jakým způsobem budou pokrmy servírovány. Hosté si mohou vybírat jídlo z připravených švédských stolů nebo jim bude jídlo naservírováno. V žádném případě bychom neměli podcenit počet příborů, talířů a skleniček.

Vždy hygienicky

Venkovní prostředí nás mnohdy svádí k volnějšímu přístupu ke vhodné hygieně. Mějte však na paměti, že vždy striktně oddělujeme maso hotové od syrového. Stejně tak nádobí, které přišlo do styku se syrovým masem, zásadně nepoužijeme při konzumaci. Pokud jsme sahali na syrové maso rukama, vždy si před konzumací umyjeme ruce. Předejdete tím riziku salmonely a podobných infekcí, které by vám dokázaly léto pekelně znepříjemnit dvoutýdenním pobytem na izolovaném infekčním oddělení.
 

Nepostradatelná marináda

Pokud maso před grilováním naložíme do marinády, určitě neprohloupíme. Marinádu připravujeme nejčastěji z čerstvých nebo sušených bylinek rozpuštěných v oleji, z hořčice či z medu. Můžeme do ní přidat pomerančovou nebo citrónovou šťávu či víno. Vítečnou přísadou je česnek.
 
Pozor ale na předčasné solení! Sůl uzavře masu póry a další přísady již nemají šanci a ulpívají pouze na povrchu. Správný postup tedy je maso naložit bez soli. Vyzkoušejte např. bezvadný recept za pomoci citrusových plodů – ideální jsou pomeranče. Ty maso uvolní a to pak výborně absorbuje vámi požadovaný šmak. Vymačkejte šťávu z několika pomerančů (podle množství masa), přilijte vlažnou vodu, do níž na čtvrt hodiny vložíte ne-čaj roibos, ideální je ten porcovaný, není pak třeba šťávu přecedit. Poté přidejte dle chuti bylinky, na kuře je třeba chutná šalvěj, med nebo hořčici, zkrátka, dle vašich preferencí.
 
Lepší je rozhodně se zaměřit na dvě, maximálně tři výraznější chuti než namíchat koktejl pěti šesti příchutí stylem od každého trochu. Do připravené šťávy naložte maso a odložte do chladu. Až těsně před grilováním maso lehce osušte a osolte. Teď je na sůl ten pravý čas. Uzavřou se póry a marináda zůstane hezky uvnitř, navíc bude maso hezky šťavnaté – příliš dlouho odložené solené maso po opečení bude připomínat spíš vysušenou podrážku. Takže zásada zásadní: solit ano, ale uváženě a v pravý čas!
 
Marinované maso uložíme do uzavíratelných misek a ponecháme v chladu. Misky by neměly být hliníkové nebo železné, protože by z nich maso mohlo získat nepříjemnou kovovou chuť. Vhodné jsou zejména nádoby keramické, plastové, skleněné nebo nerezové. Pokud maso nechceme marinovat předem, je dobré je potírat připravenou marinádou alespoň před samotným grilováním, čímž zabráníme jeho vysušení.
 

Výzdoba a nepostradatelné doplňky

Prostředí zahrady je dobré vyzdobit doplňky, jako jsou balónky, barevné třásně nebo lampiony, což udělá radost především dětem. Součástí párty mohou být soutěže o různé ceny. Slavnost se obvykle protáhne dlouho do noci, a tak je třeba promyslet, jak bude řešeno osvětlení. Světlo svíček je romantické, ale počet svíček by musel být hodně vysoký. Vhodné jsou například olejové lampy nebo světlo z ohně.

Kam se schovat za nepřízně počasí

Pořadatelé garden party by měli mít připravené v záloze řešení pro případ, že přijde déšť. Pokud je na zahradě místnost nebo prostora, kam by se dalo přesunout, není co řešit. Pro ostatní případy existují stany, které lze dokonce i zapůjčit ve specializovaných firmách pořádající zahradní párty.
ab
ab
ab
ab
ab