Kategorie

Udírny a grily, 2. díl: Postavte si vlastní udírnu

Pokud máme u domu nebo na chatě alespoň kousek volného místa a rádi si pochutnáváme na nezaměnitelných dobrotách v podobě uzených potravin, potom je na čase poohlédnout se po udírně.
Stavba udírny je poměrně jednoduchá záležitost a zvládne ji každý šikovný kutil. A pokud se vám nechce ani do takovéto drobné stavby, na trhu se nabízí poměrně široký výběr různých plechových nebo nerezových udíren – některé jsou označovány také jako přenosné.

Kam umístit topeniště?

Obecně lze udírny rozdělit podle umístění topeniště – buď je přímo pod uzeným pokrmem, nebo kousek od něj. U topeniště pod pokrmem hrozí větší šance spálení masa a není možné použít způsob uzení v tzv. studeném kouři. Kouř se k připravované dobrotě vede soustavou příček, které tvoří překážky plamenům a usměrňují kouř. Zakoupené udírny mohou obsahovat i speciální filtry. Ovšem klasika je udírna s topeništěm mimo samotné její tělo. Taková sice zabere více místa a je náročnější ji vybudovat, ve výsledku pak však nabízí mnohem víc možností.

Stavba udírny

Začněme topeništěm – to je vhodné vyzdít například z cihel (pohledově hezké jsou bílé cihly) a opatřit plechovými dvířky. Důležité je, aby za místem, kde bude hořet oheň, byla příčka cca do 2/3 výšky odvodu kouře. Ta zajistí zbavení kouře jisker při jejím obtékání. Topeniště by mělo být nízko u země, nebo je ideální, když je možné udírnu postavit v mírném svahu. Kouř vedeme kouřovodem, který je nejlepší vyrobit ze silné plechové nebo kameninové roury, nebo jej vyzdít. Jeho délka by měla být cca 1 až 1,5 m a je lepší, když mírně stoupá směrem od topeniště. Samotnou udírnu potom vyzdíme z cihel a dáme si práci i s vyspárováním. Na vnitřek použijeme šamotové cihly. Skuteční labužníci doporučují vnitřní prostor obložit tvrdým dřevem – jenom pozor, aby nebylo něčím napuštěné! Tělo udírny opatříme dvířky na vyndávání pokrmů a v dosahu od nich umístíme silnou kovovou tyč s nerezovými háky. Je určitě dobré, když má udírna komínek,v ideálním případě delší než 1,5 m. Má potom dobrý tah i za špatného počasí. Určitě je šikovné použití škrtící klapky, které nám umožní tah ještě lépe regulovat. Posledním doplňkem se může stát teploměr.

Topení v udírně

Velmi důležité je to, čím v udírně topíme. Určitě nejsou vhodná měkká dřeva jako je smrk nebo borovice, po kterých navíc maso, sýr nebo ryby získají nepříjemný nádech. Naopak velmi vhodná jsou tvrdá dřeva. A vůbec nejlepší jsou ovocná dřeva - například třešeň nebo meruňka. Důležité je také to, aby byla udírna dobře nahřátá – poznáme to podle toho, že kouř již není tmavý a zmizelo možné orosení chladných částí. Teplota kouře v udírně by měla být po celou dobu uzení stejná, další dřevo přikládejme až ve chvíli, kdy předchozí skoro dohoří – lepší jsou malá polínka.

A můžeme udit...

A co nakonec do udírny? Téměř cokoli. A z tohoto cokoli vždy získáme o třídu lepší chuť. Naložme maso před uzením na několik dní do marinády, sýr zabalme do plátna a hlavně – nespěchejme, vždyť udit můžeme celý den...
ab
ab
ab
ab
ab