Kategorie

Technika v domácnosti - pomocník nebo pán?

Abychom se cítili v bytě příjemně, je dobré myslet také na uspořádání a funkční vybavení interiéru. V současné době je k dispozici velké množství technicky vyspělých spotřebičů a zařízení, která usnadňují každodenní život v domácnosti. Největší část z nich najde uplatnění v kuchyni, kde trávíme asi nejvíce času.
Základem každé domácnosti je zásobárna potravin, a to hlavně čerstvých. V současnosti není problém koupit kvalitní a dobrou chladničku. Tvrdým oříškem je však výběr správného modelu. Prvním rozhodnutím by mělo být, zda koupit chladničku samostatnou nebo kombinovanou s mrazničkou. Druhá varianta je univerzálnější a jistě ji ocení ten, kdo nechce mít starosti s nedostatkem ingrediencí při vymýšlení svátečního oběda.

Standardní rozdělení – mraznička má o něco menší objem než chladnička

Kolik litrů potřebujete?

Druhým důležitým faktorem pro výběr je objem chladničky. V tomto případě platí pravidlo – pro jednu osobu asi 70 litrů. Lehce tak odvodíme, že pro čtyřčlennou domácnost je ideální chladnička s objemem kolem 280 litrů. Základem kvalitní kombinované chladničky by měly být dva chladící okruhy a dva kompresory – pro každou část jeden. Oddělená regulace teploty je samozřejmostí. Vnitřní uspořádání je prakticky totožné u všech výrobců. Ve spodní části je mraznička se zásuvkami, horní část pak patří chladničce. Ta může být rozdělena do několika zón. Nejčastěji je to zóna se zásuvkami na zeleninu, následuje zóna pro chlazení nápojů, nad kterou je umístěno několik polic. Někteří výrobci ještě přidávají nulovou zónu pro rychlé ochlazení nápojů.

V chladničce zabudovaná televize již není ničím výjimečným

Interiér chladničky

Police jsou nejčastěji z bezpečnostního skla. Současné technologie umožňují vytvořit vnitřní antibakteriální povrch zamezující vzniku plísní a nepříjemných pachů. Zásadní rozdíly mezi jednotlivými modely jsou zejména v doplňkové výbavě, která usnadňuje péči o potraviny i o chladničku. Někdo nabízí funkci NoFrost, zabraňující vytvoření námrazy díky promyšlené cirkulaci vzduchu. Jiný výrobce zase do chladničky zabuduje výrobník ledu. Zajímavým detailem jsou dvojitá dvířka – uprostřed dveří chladničky jsou ještě malá dvířka, umožňující vyndávání nápojů – zamezí se tak vnikání teplého vzduchu do vnitřních prostor.

Amerika

Pro náročné domácnosti jsou určeny tzv. americké chladničky. Jsou to velké chladničky rozdělené na dvě poloviny. Nejčastěji je v pravé části chladnička a v levé pak mraznička. Většinou jsou tyto přístroje vybaveny výrobníkem ledu, zařízením pro ochlazení vody, novinkou jsou také chladničky se zabudovanou televizí nebo LCD monitorem. Výběr je opravdu velký, a tak záleží pouze na vás, jakému typu dáte přednost a jakou částku jste ochotni utratit.

Sklokeramickou varnou desku najdete nejčastěji v tmavém provedení

Ohniště v kuchyni?

V dřívějších dobách byl základem domácí pohody oheň, respektive kamna či pec. V dnešní době tomu není jinak, pouze ohniště se přesunulo do výše pasu a topí se v něm plynem nebo elektřinou. Varná deska společně s pečící troubou je druhým stěžejním prvkem kuchyně a zároveň tvoří její centrum. Každý preferuje něco jiného, a proto je i v této oblasti velký výběr. Zásadní rozhodnutí spočívá v tom "na čem" vařit, jestli na plynu nebo na elektřině. K dispozici jsou klasické elektrické varné desky s plotýnkami, sklokeramické varné desky, indukční varné desky, plynové varné desky, případně kombinace plynu a elektřiny. Nutno podotknout, že indukční varné desky potřebují speciální nádobí. Investice je zde tedy o něco vyšší, výhodou však je, že se o desku nikdy nespálíte ani vy, ani vaše děti.

Na první pohled vypadá indukční varná deska podobně jako sklokeramická, princip ohřevu je však odlišný

Usnadněné vaření...

I na tomto poli se výrobci předhánějí, kdo nabídne sofistikovanější model. Základní technické řešení je většinou stejné, a tak se opět klade velký důraz na doplňkové funkce. U plynových varných desek je to například zapalování integrované v ovládacím knoflíku nebo pojistka, která zastaví přívod plynu v případě nechtěného zhasnutí plamene. Dalším doplňkem můžou být různé kovové nebo kamenné pláty pro grilování a opékání. Oproti elektrickým varným deskám mají plynové výhodu rychlosti ohřevu a větší variability. Moderní výrobky nabízejí až šest hořáků, z toho některé dvojité pro superrychlý ohřev.

Jednoduchá plynová varná deska určená pro kombinaci s vestavnou troubou – nemá ovládací panel

...a pečení

Dávno pryč jsou časy, kdy pečící trouby nabízely pouze horní a dolní pečení a k tomu gril. Dnešní modely jsou složité téměř jako počítač, na druhou stranu však umožňují pohodlné a bezstarostné pečení. Klasické elektrické či plynové troubě už odzvonilo a také hit posledních let – horkovzdušná trouba už má pomalu ale jistě svého nástupce. Je jím parní trouba, která umožňuje přípravu pokrmů bez tuku a vody. Jídlo tak neztrácí důležité vitamíny ani stopové prvky. Trouba je vybavena nádobkou na vodu, která se po zahřátí mění v páru, jejíž teplota se pohybuje do 100°C. Výhodou je také možnost přípravy několika pokrmů zároveň, aniž by se navzájem promíchaly vůně. Cena parní trouby se pohybuje kolem 50 000 korun, vyvážena je však velice malou energetickou náročností. Mezi prvky usnadňující obsluhu patří zejména možnost programování pečení – u některých modelů stačí zadat pokrm a hmotnost, trouba již sama navrhne program, dobu přípravy a optimální teplotu. Příjemnou funkcí je také odložený start – ráno nachystáte pokrm do trouby a odpoledne, když přijdete ze zaměstnání, na vás čeká teplé jídlo. Asi nejneoblíbenější činností každého z nás je čištění trouby. Revoluci na tomto poli způsobila pyrolýza neboli samočištění. Je to proces, při němž se veškeré zbytky pokrmů, které ulpěly v troubě, rozpadnou na popel. Ten pak stačí pouze setřít hadříkem.

Vlevo horkovzdušná trouba, vpravo pak kombinace s parním ohřevem

Komín na několik způsobů

Posledním nezbytným spotřebičem je digestoř, která zajistí čistý a bez zápachu proudící vzduch v bytě. U digestoří se rozlišují v zásadě dva typy – varianta komínová a varianta podvěsná. Typ podvěsný asi všichni známe, je to klasický odsavač par uchycený pod skříňkou, který má jedno nebo více světel a nejčastěji tři rychlosti sání. Komínový typ je oblíbený v posledních letech, neboť je účinnější a nabízí větší komfort, pro jeho zabudování je však potřeba více místa. Komínová digestoř je zpravidla vybavena halogenovým světlem, třemi rychlostmi odsávání a turboodsáváním, které pohltí všechny pachy.

Stále ještě hojně rozšířená podvěsná digestoř si zachovává stejný tvar již několik desetiletí

Digestoře po novém

Ani odsavačům par se nevyhnul technologický pokrok, a tak se objevují modely se zabudovaným rádiem, stopkami či hodinami. Jednou z posledních novinek je digestoř s vestavěnou obrazovkou, na které můžete sledovat televizi, nechat si zobrazit recepty, případně sledovat svoje potomky v jiném pokoji. K dispozici je totiž i napojení na bezpečnostní kamerový systém domácnosti. Pokud si takový model pořídíte, tak už se vlastně nemusíte z kuchyně vůbec hnout a užívat si kulinářské zážitky plnými doušky.

Komínové digestoře mají také podobný tvar, největší rozdíly však najdete v designérském zpracování aktivní části sání a osvětlení

Vybírejte s rozvahou

Technika začíná pomalu ale jistě zasahovat velkou měrou do našich životů. Na počítače, mobilní telefony či mp3 přehrávače už jsme si zvykli, v případě technicky vyspělých domácích spotřebičů však ještě váháme. Není třeba se jich bát, je však třeba dát si pozor a vybírat s rozumem, abychom pak nestáli před každým vařením s návodem v ruce a teprve po půl hodině studia zjistili, jak se vlastně do té trouby dává plech na pečení…
ab
ab
ab
ab
ab