Lidé ve Spojených státech a v Kanadě mají toto roční období spojené s více svátky než my. Ještě před Vánoci je tu Den díkůvzdání a všemi oblíbený Halloween se svými karnevalovými maskami. Při všech těchto příležitostech se tradičně servíruje dýňový koláč, protože Američané si správně všimli, že dýně chutná skvěle i připravená na sladko. To neznamená, že si koláč z dýně nemůžete upéct i vy. Postup je jednodušší, než se může na první pohled zdát.
Co potřebujete na dýňový koláč?
Korpus: 125 g polohrubé mouky 55 g změklého másla 2-3 lžice vody špetka soli Náplň: 1 dýně hokkaido 140 g krupicového cukru 175 ml mléka 2 celá vejce 25 g rozpuštěného másla 1 lžíce práškového cukru 1 lžička skořice půl lžičky soli půl lžičky čerstvě strouhaného muškátového oříšku Pozor, při pečení korpusu budete potřebovat dvě stejné koláčové formy!
Postup přípravy
1. V zadělávací míse ručně smíchejte mouku, sůl a máslo. Pro vláčnost těsta přidejte trochu vody. 2. Zabalte těsto do potravinářské fólie a dejte nejméně na čtvrt hodiny do lednice. Těsto může být v lednici i déle, takže si je snadno připravíte předem. 3. Dýni umyjte, rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte ji na větší kousky. Zralou dýni není třeba loupat. 4. Vložte dýni do hrnce, zalijte vodou tak, aby byla ponořená, přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte probublávat, až dýně změkne. 5. Z těsta vyválejte plát a s pomocí válečku jej přeneste na jednu z koláčových forem. Těsto pečlivě vytvarujte podle formy. Takto připravený korpus dejte na dalších deset minut do lednice. 6. Vyložte korpus pečicím papírem a vložte druhou formu tak, aby těsto bylo jakoby "zmáčknuté" uprostřed (tím zajistíte, že těsto během předpékání nevyskočí a neutvoří se na něm bubliny). 7. Pečte na 180 stupňů po dobu asi 25 minut, vyjměte, sundejte druhou formu a korpus nechte vychladnout. Měl by mít zlatou barvu a propečené, ale nespálené dno. 8. Zvyšte teplotu trouby na 220 stupňů. 9. Vychladlou vařenou dýni propasírujte přes síto. 10. V jiné míse smíchejte cukr, sůl, muškátový oříšek a polovinu skořice. Přidejte rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo a mléko, nakonec vmíchejte dýňové pyré. 11. Směs nalijte do vychladlého koláčového korpusu a uhlaďte povrch. 12. Pečte deset minut, aby se vytvořila krusta, pak teplotu snižte na 180 stupňů a pečte zhruba dalších 35 minut, až náplň ztuhne. 13. Koláč nechte vychladnout. Mezitím smíchejte zbylou skořici s moučkovým cukrem a použijte ji na zdobení. Alternativou může být třeba čerstvá šlehačka.