Bílé víno vám možná zbylo po oslavě, ale zeleninový vývar raději použijte domácí. Nebojte se, nebudete muset začít s vařením několik hodin předem, vývar se dá připravit ve větším množství a zmrazit. A nezapomeňte na zlaté pravidlo rizota: Míchat, míchat a zase míchat!
Suroviny na houbové rizoto
300 g rýže na rizoto (například arborio, koupíte ve větších supermarketech i v obchodech se specialitami) 200 ml zeleninového vývaru 175 ml bílého vína 500 ml vody 150 g sušených hub 25 g másla 75 g sýra parmazánového typu, čerstvě nastrouhaného 1 větší cibule na kostičky 1 lžíce olivového oleje petržel na ozdobu sůl pepř
Příprava
1. Vodu přiveďte k varu a zalejte jí houby. Nechte je asi 20 minut bobtnat a sceďte. Vodu nevylévejte, ale spojte ji s vývarem (nechte jenom sedlinu, která zůstane na dně). Pokud je potřeba, houby nakrájejte. 2. Na pánvi rozpalte olej a asi 5 minut na něm mírně smažte cibuli, až změkne. Přisypte houby, velmi mírně osolte a opepřete a na mírném ohni vařte dalších zhruba 8 minut. 3. Přisypte rýži a minutu vařte. Pak ji zalejte vínem a za stálého míchání počkejte, až se tekutina odpaří. Přidejte naběračku vývaru a míchejte, dokud jej rýže nevskákne. Pokračujte stejným způsobem a přidávejte vždy po jedné naběračce vývaru, až bude rýže téměř hotová a bude mít krémovou texturu (asi jako mléčná rýže). 4. Když je rýže hotová al dente, sundejte ji z ohně a zamíchejte do ní máslo a parmazán. Pokud je konzistence pořád trochu příliš tekutá, na chvíli přikrejte pánev, aby rýže mohla tekutinu vsáknout. Pamatujte ale, že pravé rizoto má být mnohem krémovější než to, na které jsme zvyklí z totalitních jídelen. 5. Na talířích rizoto posypte nakrájenou petrželkou.