Kategorie

Recept: Chřest jako tříchodové menu

Taky jste si všimli větší nabídky této tradiční české pochoutky v obchodech? Chřest se dá upravit různě - my si ukážeme tři recepty včetně dezertu.
Chřest má v kuchyni rozmanité využití, často se servíruje obalený v šunce s holandskou omáčkou, ale zdaleka to není jediná možná úprava.

Polévka z vojkovického chřestu s estragonem

Amade Restaurant (4 porce) Suroviny: * 2 lžíce mouky * 2 lžíce másla * 1 svazek boquete garni * 200 ml smetany * 200 g bílého chřestu * 1 lžička estragonu * sůl, pepř Postup: 1.  Z mouky a másla připravte světlou jíšku, zalijte chřestovým vývarem z chřestových slupek a důkladně provařte s boquete garni. Přeceďte, dochuťte, přidejte smetanu, máslo, oloupaný bílý chřest, estragon a vařte ještě asi 30 minut. 2.  Rozmixujte, sceďte a podávejte s opečenými chřestovými hlavičkami a olivovým olejem se snítkou estragonu.

Hřbet z králíka s bílým chřestem, omáčkou z červené čočky a pestem z medvědího česneku

Amade Restaurant (4 porce) Suroviny: * 8 ks králičích hřbetů * 100 g slaniny * 100 g vepřové bránice * 100 g mladého špenátu * 1 dcl smetany * 200 g kořenové zeleniny * 50 g papriky čerstvé * sůl a pepř dle chuti * 1 dcl olivového oleje * 200 g bílého a zeleného chřestu * 2 lžíce másla * 100 g červené čočky * 1 lžíce Martini * 2 stroužky česneku * 100 g šalotky * 2 dcl kuřecího vývaru * 1 lžíce rajčatové con cases * 100 g medvědího česneku * 1 dcl olivového oleje * 2 lžíce mandlí - loupaných * dýňový olej na ozdobu Postup: 1.  Králičí hřbet očistěte, z ořezu připravte jemnou fáš se zeleninou, nasekanými bylinkami a smetanou. Na rozprostřenou vepřovou bránici rozložte slaninu na plátky, ochucené králičí hřbety a navršte nádivkou se špenátem. Zabalte do alobalu a zvolna táhněte ve vývaru asi 10 minut. 2.  Vybalte a prudce opečte na olivovém oleji. Očištěný chřest spařte v osolené vodě s cukrem a zlehka orestujte na másle. Namočenou červenou čočku zceďte. Na másle orestujte šalotku s česnekem a zalijte Martini, nechte vyvařit, přidejte polovinu čočky, vývar, okořeňte a vařte do měkka. 3.  Nakonec přidejte trochu smetany a s kouskem másla vymixujte do hladké omáčky. Druhou polovinu čočky zlehka orestujte na másle s drobně nasekanou zeleninou, šalotkou, rajčátky a sekaným kerblíkem. Do středu talíře upravte čočkové ragú, obložte orestovaným chřestem a okolo dejte omáčku, pesto a dýňový olej, nakonec králičí hřbet pečený do růžova.

Chřestová zmrzlina s marinovanými jahodami a zralým balsamicem

Amade Restaurant (4 porce) Suroviny: * 3 ks žloutků * 150 g másla * 150 g cukru krystal * 100 g bílého chřestu * 100 g zeleného chřestu * 100 g jahod * 1 dcl portského vína * 2 lžíce medu * 1 lžíce zralého balsamica Postup: 1.  Bílý chřest očistěte, oloupejte a rozvařte v troše cukrového sirupu. Smetanu s cukrem a vanilkou svařte a sceďte na žloutky, vraťte do hrnce a nechte lehce přejít varem. 2.  Přidejte rozmixovaný chřestový rozvar. Nevařte. Ve zmrzlinovači umíchejte zmrzlinu. Jahody nakrájejte na kousky a marinujte ve svaru z portského vína, cukru a medu. Zmrzlinu podávejte přelitou balsamikem a s trochou zeleného čerstvého chřestu. zdroj: www.bety.cz
ab
ab
ab
ab
ab