Taky jste si všimli větší nabídky této tradiční české pochoutky v obchodech? Chřest se dá upravit různě - my si ukážeme tři recepty včetně dezertu.
Chřest má v kuchyni rozmanité využití, často se servíruje obalený v šunce s holandskou omáčkou, ale zdaleka to není jediná možná úprava.
Polévka z vojkovického chřestu s estragonem
Amade Restaurant
(4 porce)
Suroviny:
* 2 lžíce mouky
* 2 lžíce másla
* 1 svazek boquete garni
* 200 ml smetany
* 200 g bílého chřestu
* 1 lžička estragonu
* sůl, pepř
Postup:
1. Z mouky a másla připravte světlou jíšku, zalijte chřestovým vývarem z chřestových slupek a důkladně provařte s boquete garni. Přeceďte, dochuťte, přidejte smetanu, máslo, oloupaný bílý chřest, estragon a vařte ještě asi 30 minut.
2. Rozmixujte, sceďte a podávejte s opečenými chřestovými hlavičkami a olivovým olejem se snítkou estragonu.
Hřbet z králíka s bílým chřestem, omáčkou z červené čočky a pestem z medvědího česneku
Amade Restaurant
(4 porce)
Suroviny:
* 8 ks králičích hřbetů
* 100 g slaniny
* 100 g vepřové bránice
* 100 g mladého špenátu
* 1 dcl smetany
* 200 g kořenové zeleniny
* 50 g papriky čerstvé
* sůl a pepř dle chuti
* 1 dcl olivového oleje
* 200 g bílého a zeleného chřestu
* 2 lžíce másla
* 100 g červené čočky
* 1 lžíce Martini
* 2 stroužky česneku
* 100 g šalotky
* 2 dcl kuřecího vývaru
* 1 lžíce rajčatové con cases
* 100 g medvědího česneku
* 1 dcl olivového oleje
* 2 lžíce mandlí - loupaných
* dýňový olej na ozdobu
Postup:
1. Králičí hřbet očistěte, z ořezu připravte jemnou fáš se zeleninou, nasekanými bylinkami a smetanou. Na rozprostřenou vepřovou bránici rozložte slaninu na plátky, ochucené králičí hřbety a navršte nádivkou se špenátem. Zabalte do alobalu a zvolna táhněte ve vývaru asi 10 minut.
2. Vybalte a prudce opečte na olivovém oleji. Očištěný chřest spařte v osolené vodě s cukrem a zlehka orestujte na másle. Namočenou červenou čočku zceďte. Na másle orestujte šalotku s česnekem a zalijte Martini, nechte vyvařit, přidejte polovinu čočky, vývar, okořeňte a vařte do měkka.
3. Nakonec přidejte trochu smetany a s kouskem másla vymixujte do hladké omáčky. Druhou polovinu čočky zlehka orestujte na másle s drobně nasekanou zeleninou, šalotkou, rajčátky a sekaným kerblíkem. Do středu talíře upravte čočkové ragú, obložte orestovaným chřestem a okolo dejte omáčku, pesto a dýňový olej, nakonec králičí hřbet pečený do růžova.
Chřestová zmrzlina s marinovanými jahodami a zralým balsamicem
Amade Restaurant
(4 porce)
Suroviny:
* 3 ks žloutků
* 150 g másla
* 150 g cukru krystal
* 100 g bílého chřestu
* 100 g zeleného chřestu
* 100 g jahod
* 1 dcl portského vína
* 2 lžíce medu
* 1 lžíce zralého balsamica
Postup:
1. Bílý chřest očistěte, oloupejte a rozvařte v troše cukrového sirupu. Smetanu s cukrem a vanilkou svařte a sceďte na žloutky, vraťte do hrnce a nechte lehce přejít varem.
2. Přidejte rozmixovaný chřestový rozvar. Nevařte. Ve zmrzlinovači umíchejte zmrzlinu. Jahody nakrájejte na kousky a marinujte ve svaru z portského vína, cukru a medu. Zmrzlinu podávejte přelitou balsamikem a s trochou zeleného čerstvého chřestu.
zdroj: www.bety.cz