Výběr dřevin pro živé ploty je velmi široký. Můžeme vysadit jehličnany nebo listnáče, ale existuje neobvyklá dřevina, která se běžně na živé ploty nepoužívá – aronie černá.
Vynikající nenáročný listnáč si do našich zahrádek našel cestu teprve v polovině minulého století. Z původních tří druhů aronie se u nás pěstuje jediná šlechtěná odrůda Nero, která prospívá i v té nejhorší půdě a v nepříznivých klimatických podmínkách. Domovinou aronie je totiž drsná oblast Severní Ameriky, kde vládne klima se studenými zimami a horkými léty. Proto má aronie ráda slunné stanoviště a roste všude tam, kde se daří jeřábům a hrušním.
Starší výsadby aronie můžeme prosvětlit řezem. Pokud si chceme pochutnávat na bobulích, aronii neřežeme, protože nejvíce plodí na konci větví
Dovolte, abych se představila
Aronie je nižší keř s lesklými listy a něžnými chocholíky bílých květů, které se na koncích větví objeví v květnu. Dekorativní kulovité temně fialové až černé plody uzrávají ve druhé polovině srpna a na stromcích vydrží až do poloviny září. Aronie je však nejhezčí na podzim, kdy listy hrají všemi barvami od zelené až po rumělkově červenou. Škůdci ani chorobami netrpí.Sazenice aronie získáme řízkováním, kořenovými odkopky, hřížením nebo dělením
Natrhejte si zdraví …
Aronie spolehlivě plodí i více než dvacet let. Z jednoho keře můžeme sklidit deset kilo plodů, které lze ve vhodných podmínkách uskladnit až dva měsíce, aniž by utrpěly na jakosti. Díky tomu také nemusí být zpracovány ihned po sklizni. Plody lze sušit či zmrazovat, zpravidla se však zpracovávají čerstvé na marmelády, džemy, želé, sirupy, kompoty, vína a likéry nebo se kandují. Plody aronie zlepšují metabolismus, podporují léčbu diabetes, neboť jsou zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů.Výrazné podzimní zbarvení aronie výborně kontrastuje s jehličnany
Vyzkoušejte Ajša džem (aronie, jablka, šípky) Na džem budete potřebovat: 300 g aronie, 300 g šípků, 600 g jablek, 80 g cukru, želírovací cukr podle potřeby. Plody aronie odstopkujeme a omyjeme. Šípky rozpůlíme, odstraníme chloupky a semena a propláchneme pod tekoucí vodou. Oloupaná jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky. Ovoce vložíme do širšího rendlíku, podlijeme trochou vody a necháme dusit do změknutí. Cukr rozpustíme v ½ litru vody, necháme přejít varem a nalijeme na měkké ovoce. Směs povaříme s želírovacím cukrem do potřebné hustoty. Vařící nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujeme v temnu |