Kategorie

Od nápadu až po realizaci: Jak zařídit stylové bistro?

Od nápadu až po realizaci: Jak zařídit stylové bistro?

Dlouholetý sen, anebo spontánní rozhodnutí? Přečtěte si milý rozhovor s foodblogery Gábi a Petrem, kteří si otevřeli originální bistro Etapa v srdci pražského Karlína.

Jak jste přišli k myšlence otevřít si kavárnu?

Gábi: On to byl vlastně takový hodně spontánní nápad, vůbec jsme to neplánovali. My bydlíme tady v Karlíne, hned za rohem, a tenhle prostor se jednoho dne uvolnil… Šli jsme se sem mrknout a hned, jak jsme to tu viděli, řekli jsme si, že tady musíme něco udělat a ten prostor nějak využít. A protože jsme do té doby pracovali hlavně online, řekli jsme si, že chceme něco fyzickýho, kde se můžeme potkávat s lidma.

Petr: Tady jsme cítili, že je tu skvělá atmosféra pro kavárnu.

Gábi: A ještě týden předtím nás ani nenapadlo, že bychom mohli nějakou kavárnu mít!

Takže jste do toho skočili jako úplní laikové? Jak dlouho vám zabralo veškeré to prvotní zařizování?

Petr: Pět měsíců… no, možná o trochu dýl, protože se malinko táhl převod toho prostoru. Takže nejdřív jsme chtěli otevřít v říjnu, pak v listopadu, pak v prosinci…

Gábi: Bylo to fakt náročný, protože jsme k tomu samozřejmě ještě normálně pracovali.

Je něco, co vás překvapilo, zaskočilo, co byla opravdu překážka?

Petr: To asi ne, my jsme počítali s tím, že to nebude snadný. A výhoda je, že tady už jedna kavárna dříve byla, takže některé věci jako voda už byly hotový. Takže já bych řekl, že nás to překvapilo spíš pozitivně.

Gábi: Přesně, věděli jsme, že to bude náročný, ale měli jsme štěstí na lidi. Hodně blízkých nám pomohlo, třeba ve věcech, který se týkají byrokracie…

Při pohledu na vaše menu je jasné, že děláte trochu jinou kuchyni, než najdeme jinde. Já jsem si všimla, že tady nemáte avokádový chlebíček, jak se tohle může v srdci Karlína stát?

Gábi: My si myslíme, že takových věcí už je všude dost. My chceme lidem ukázat, že se dá snídat i něco jinýho, zároveň dobrýho, zdravýho a výživnýho…

Petr: …aby vás to bavilo očima, překvapilo něčím chuťově…

Gábi: …chtěli jsme ukázat, jak se prezentujeme my a dostat sem nějaký nový recepty...

Petr: A chtěli jsme dostat ten náš offline svět sem.

Gábi: Ano, třeba naše vajíčka, která tady děláme, to je náš úplně nejstarší recept na blogu.

Myslíte si, že vám váš blog a s ním i ta fanouškovská základna, kterou máte, pomohl při vzniku kavárny?

Gábi: Určitě hodně. Ať už naše základna, nebo i základna Klárky, která je mimochodem skvělá kuchařka… Všechno to hodně urychlilo. Ale je pravda, že sem teď chodí zákazníci a spousta z nich nás vůbec nezná, ale zalíbilo se jim, jak to děláme a jak k jídlu přistupujeme. Takže to není jen o těch fanoušcích, ale jde i o to, že jsme to pojali dobře myšlenkově i marketingově.

Kde jste se inspirovali při zařizování kavárny?

Gábi: My jsme se snažili, aby to opravdu připomínalo to, jak žijeme my. Aby to bylo příjemný a útulný. Máme rádi moderní věci, ale hrozně rádi je mixujeme s těmi starými. Takže my jsme ani nechtěli kupovat všechno nový, chtěli jsme využít to, co už tady bylo. Ono se to tady bude pořád nějak měnit, ale chce to čas. Chceme i zjistit, co se líbí našim zákazníkům, co jim vyhovuje a ty změny udělat pomalu a nenásilně. Je to opravdu jako u nás doma :)

Takže přemýšlíte také směrem k udržitelnosti?

Gábi: Určitě!

Petr: Přesně tak, i při zařizování kavárny jsme si řekli, že nechceme žádné věci vyhodit, dokud fungujou.

Gábi: Takže třeba všechny židle, který tady jsou, jsou původní, který tady už byly, anebo jsme je našli na bazoši a jenom jsme je přetřeli nově lakem nebo jsme je nově potáhli.

Máte to takhle i doma?

Gábi: Jojo, máme. Máme třeba židle, který jsou 50 let starý, který jsme našli u Petrových rodičů a přišlo nám líto je měnit za nový.

Prostředí tady je opravdu krásné, vzdušné, přitom útulné. Zamýšlíte v bistru ještě něco dalšího kromě kávy a skvělého jídla?

Gábi: Jasně, děláme tady třeba workshopy, kurzy, prezentace… Nechceme, aby to bylo jen bistro nebo kavárna. Takže nedávno tady byl kurz pletení, odkud si každý z účastníků mohl odnést vlastnoručně upletenou čepici. Máme za sebou i nějaké pop-upy nebo kávový workshop! Pořád by se tady mělo něco dít. A každý se může kdykoli přihlásit, všechno zjistíte na našem Instagramu.

Fotogalerie

+7
+5
ab
ab
ab
ab
ab