Kategorie

Neměňte vánoční menu, změňte chuť

Nezajídá se vám každoročně stejná štědrovečerní tabule? Anebo je smažený kapr a bramborový salát prostě tím, co k Vánocům patří a nikdy jinak? Ať tak nebo tak, máme pro vás pár tipů, jak vánoční stolování osvěžit.
Štědrovečerní večeři, tedy nejslavnostnější jídlo dne, tvoří nejen samotné jídlo, ale i úprava stolu a způsob stolování. Dejte si na jeho přípravu čas – i kdybyste měli jíst o půl hodiny později. Budete dohromady s rodinou? Ozdobte stůl třeba kamínky z dovolené, kterou jste si letos hezky užili. Nebo kolem stolu rozvěste obrázky dětí. Vánoce symbolicky uzavírají rok, nestyďte se proto hezké vzpomínky připomenout drobnostmi, které stůl ozvláštní. Jedlé kaštany jsou výborným základem nádivek

Kapr dvakrát jinak

I když neopustíme hájemství českých vod, můžeme i kapra připravit jinak – a právě tak dobře a slavnostně, jak to vyžaduje vánoční večer.

Plněný kapr

Budete potřebovat očištěného a vykuchaného kapra, 300 g slaniny, křen, máslo, sůl a olej. Kapra nejdříve pořádně omyjte. Prosolte a dejte odležet na dvě hodiny do chladu. Mezitím si nastrouhejte křen se slaninou v takovém poměru, aby to nebylo příliš ostré ani příliš mdlé pro nikoho, kdo jej s vámi bude jíst. Poté jej uvnitř vymažte máslem a vyplňte připravenou směsí. Dejte kapra na olej do pekáče péct do trouby, až na straně zezlátne, otočte jej, posypte zbytkem slaniny s křenem a dopečte. Co zkusit místo kapra pstruha?

Pikantní kapr

Podle toho, kolik strávníků očekáváte, si připravte několik porcí kapra. K tomu kolem 30 g slaniny, 4 pěkné stroužky česneku, ½ lžičky chilli a po lžičce sladké a pálivé papriky, 60 g másla, sůl olej a polohrubou mouku (tento rozpočet je na 4 porce kapra). Mouku smíchejte s chilli a paprikou a odložte stranou. Omyté kousky kapra prošpikujte slaninou a česnekem – nebo česnekem potřete – a obalte v kořeněné mouce. Na pánvičce rozpalte olej a kapra osmažte po obou stranách, horké porce dávejte do předehřáté servírovací mísy. Až bude osmažen poslední kousek, část oleje slejte a místo něj přidejte máslo a sůl podle chuti. Nechejte chvilku probublat, vzniklou omáčku nalijte na kapra a ozdobte petrželkou. Houby jsou nedílnou součástí černého kuby

Ke kaprovi brambory i salát

Pro zastánce bramborového salátu máme návrh – co takhle ubrat majonézu a místo ní přidat dobrý smetanový bílý jogurt? A osvěžit salát tenkými proužky jemného pórku či proložit lístky rukoly? Získáte nejen originální, ale hlavně svěží chuť. Pokud máte chuť více experimentovat, k oběma receptům na kapra se skvěle hodí pečené brambory se smetanou. Brambory (oloupané či ve šlupce) nakrájejte na plátky silné do půl centimetru a vyložte s nimi pekáč jemně potřený olejem. Osolte je a pokud máte rádi česnek nebo cibuli, šup tam s tím. Fantazii se meze nekladou a tak pokud máte chuť na pečená rajčata nebo papriku, buďte si jisti, že barevně i chuťově budou ladit. Brambory dejte péct do trouby a zhruba v polovině pečení je zalijte smetanou. A v tomto případě vám dobrou chuť ani přát nemusíme – vytvořili jste si ji totiž sami.
ab
ab
ab
ab
ab