Kategorie

Nejlepší recepty pro letní grilování

Grilovací sezóna už je v plném proudu a my vám přinášíme nejlepší recepty, kterými můžete pohostit své přátele. Vytáhněte gril, nakupte dřevěné uhlí a přichystejte suroviny podle našich receptů. Jsou skvělé a neodolatelné.

Jaký gril vybrat?

Možná se chystáte grilovat úplně poprvé a nevíte si rady, který gril pro vás bude ten pravý. Elektrický, plynový nebo na dřevěné uhlí? Z těchto tří je nejméně vhodný gril na dřevěné uhlí, je ale nejlevnější. Více se však vyplatí plynový gril s lávovými kameny. Grilování na něm je rychlejší, zdravější a jeho údržba je jednoduchá. Také se dobře reguluje teplota, což je u dřevěného uhlí poněkud složitější. Elektrické grily jsou stejně dobré, mají ale vysokou spotřebu energie.

Zdravější grilování s hliníkovými tácky

Pokud grilujete na dřevěném uhlí, zdravějšího pokrmu dosáhnete použitím hliníkových misek. Šťáva z masa a ostatních potravin nebude kapat na žhavé uhlí a nebudou se tak tvořit nebezpečné látky škodící zdraví. Maso se navíc propeče rovnoměrně a nespálí se.

Tipy a triky pro grilování

• Syrové maso marinujte několik hodin před grilováním, nejlépe celých 24 hodin v chladničce. Získá nezaměnitelnou chuť a bude krásně křehké. Křehkost získá také díky několika kapkám citronu nebo marinováním v bílém jogurtu či mléce. •  Maso před grilováním příliš nesolte, bylo by suché. Dosolte je raději až na talíři. •  Na jednoho strávníka počítejte nejméně s 30 dkg masa, 10 dkg zeleninového salátu a 15 dkg pečiva nebo jiné přílohy (např. pečených brambor). • Během grilování maso potírejte marinádou, aby nevysychalo a dostalo ještě lepší chuť. • Do masa nepíchejte vidličkou, obracejte je kleštěmi, aby nevytékala šťáva • Před grilováním potřete rošt olejem, maso nebo zelenina se nebude na rošt přichytávat.

Grilovaný pstruh s pikantní salsou (pro dvě osoby)

Pstruha očistěte, omyjte a osušte, z obou stran na boku nařízněte do tvaru mřížky. Mírně osolte, opepřete a pokapejte šťávou z poloviny citronu. Rybu zabalte do kuchyňské folie a uložte na pár hodin do chladničky. Z jedné lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, jedné lžíce chilli omáčky, jedné jarní cibulky, jedné chilli papričky a jedné červené cibule připravte salsu. Vše nasekejte nahrubo a smíchejte. Rybu pokapejte olejem, z každé strany grilujte 7-8 minut a podávejte s pikantní salsou.

Lilkové závitky se mozzarellou (pro čtyři osoby)

Dva menší lilky omyjte, očistěte a podélně nakrájejte na tenké plátky (můžete použít kráječ). Nakrájejte 50 g černých oliv na poloviny, 10 dkg sušených rajčat v oleji na menší kousky, 20 dkg mozzarelly na silnější plátky, lístky bazalky z ¼ svazku natrhejte na kousky a vše opatrně smíchejte. Připravte marinádu ze 4 lžic olivového nebo slunečnicového oleje, jedné lžíce balzamikového octa a soli. Plátky lilků opečte na grilu (z každé strany asi 4 minuty), potřete marinádou, naplňte připravenou směsí a zaviňte. Můžete sepnout párátkem a hned podávejte, dokud jsou teplé.

Plněná rajčata (pro čtyři osoby)

Čtyři masitá rajčata omyjte, očistěte a odřízněte jejich vršky. Vydlabejte dužinu tak, abyste nechali každému rajčeti silný okraj nejméně půl centimetru. Zbytky z rajčat pokrájejte na malé kostičky. Jednu jarní cibulku očistěte a nakrájejte na kolečka. Přidejte k ní 10 dkg rozdrobeného sýra feta, prolisovaný stroužek česneku, lžičku tymiánu, půl lžičky oregana, pokrájená rajčata a dvě ve slupce uvařené a nastrouhané brambory. Osolte, opepřete a směsí naplňte vydlabaná rajčata. Pokapejte olejem, zabalte do alobalu a grilujte nejméně čtvrt hodiny. Ještě horká rajčata můžete posypat strouhanou nivou.

Jednoduché kuřecí špízy (pro čtyři osoby)

40 dkg kuřecího masa omyjte, osušte a nakrájejte na 12 stejně velkých kostek. Oloupejte a prolisujte jeden stroužek česneku, přidejte 3 lžíce olivového oleje, dvě lžíce citronové šťávy a lžičku kari pasty. Promíchejte a do marinády vložte pokrájené kuřecí maso. Marinujte několik hodin v chladničce přikryté kuchyňskou folií. Na stejně velké kostky pokrájejte jednu červenou a žlutou papriku, dvě cibule a rozpulte 6 cherry rajčat. Maso vyjměte z marinády, každý kousek obalte v tenkém plátku slaniny a společně s pokrájenou zeleninou střídavě napichujte na jehlu. Grilujte nejméně 10 minut za občasného otáčení.

Omáčky k masu

Zaziky

Jednu salátovou okurku omyjte, oloupejte a nastrouhejte na struhadle. Přidejte polovinu tvarohu, kelímek bílého jogurtu, dva prolisované stroužky česneku, sůl, pepř, špetku cukru a lžičku sterilovaného kopru (nemusí být). Promíchejte a dejte vychladit. Podává se k masu i k pečivu.

Rajčatový dip

Smíchejte 10 lžic rajčatového protlaku, 4 lžíce balzamikového octa, 5 lžic vinného octa, 10 dkg cukru a dvě lžičky posekané chilli papričky. Osolte, opepřete, omáčku přiveďte k varu a nechte vychladit. Podávejte k jakémukoli masu.

Papriková omáčka

Dvě červené papriky omyjte a pokrájejte nadrobno. Na lžičce másla nechte zesklovatět jednu najemno nasekanou cibulku, přidejte papriku, osmahněte a přilijte 2 dl zeleninového vývaru. Duste asi 10 minut, přidejte 2 dl smetany, osolte, opepřete a rozmixujte. Foto: Thinkstockphoto
ab
ab
ab
ab
ab