Kategorie

Na houby nemusíte do lesa

Pěstování hub v domácích podmínkách už dávno není ničím výjimečným. Je libo žampióny? Stačí si koupit substrát naočkovaný houbovým podhoubím a začít pěstovat.
Ze sadby dostupné na trhu si můžete vybrat: žampióny, hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou, pak ucho Jidášovo a japonské šii také (to jsou houby spíše pro orientální kuchyni a co se týče pěstování - je potřeba foliovník či skleník a speciální pěstební podmínky).

Už nemusíte chodit na houby do lesa, ale můžete si je pěstovat v pohodlí domova

Co houby potřebují?

Houby se pěstují na dřevě, na slámě (může být i méně kvalitní) či pazdeří. Zpravidla nejnáročnějším úkolem pro pěstitele je příprava substrátu a jeho naočkování. Proto například milovníci žampionů vítají kompletní balení houbové sadby, kde stačí krabici jen rozbalit, zalévat a čekat na úrodu. Ale ne vždy je to tak snadné.

Houby v bytě?

V bytě v pokojových teplotách nad 20 °C je každé pěstování poměrně problematické, protože lze těžko imitovat přírodní podmínky. Houby k plození vždy provokuje nějaká změna, třeba zvýšená vlhkost a ochlazení. Po dlouhodobějším dešti, když se ochladí, začnou v přírodě houby růst. Totéž musíme vytvořit doma. Prostory pro pěstování jsou vhodné do 18 °C. Je to sklep, garáž, sklad nebo lodžie. Také musíme počítat s tím, že některé houby ke svému vývoji potřebují světlo, například ucho Jidášovo, šii také, hlíva a penízovka. Houby, které nepotřebují světlo je límcovka obří a žampión. Žampión je klasická a stále nejvíce žádaná houba. Nejdůležitější je kvalitní substrát se sadbou. Koupíte-li si takové kompletní balení, počítejte s tím, že podhoubí musí nejdříve prorůstat při teplotě 18 až 20 °C. Substrát udržujte stále vlhký. Jakmile se vytvoří souvislý bílý povlak, to trvá asi 14 dní, zeminu po povrchu stejnoměrně prokypřete a bedýnku přeneste do chladnějšího prostředí, které podpoří tvorbu plodnic. Za dalších 10 dní již můžete sklízet první úrodu.

Typickou houbou pěstovanou v domácích podmínkách je žampion

Na zahradě

Límcovka obrovská je velmi jednoduchá na pěstování. Dá se dobře pěstovat na zahrádce, stačí namočit slámu, naočkovat sadbou a pak už jen sklízet plodnice. Je jen třeba najít nějaké stinné místo, aby se nemuselo pořád zalévat. Hlíva ústřičná má na rozdíl od žampiónu výraznou chuť. Pro pěstování stačí sláma nebo dřevo. Od osetí do sklizně stačí tři týdny.

Jak houby sklízet?

Žampiony je třeba vždycky vykroutit, ne řezat, aby nezbývaly pahýly, které zahnívají. Pak přicházejí další sklizňové vlny. U hlívy vytrháváme celé trsy bez ohledu na to, že jsou tam plodnice různých velikostí. Je třeba vystihnout dobu, kdy většina plodnic má požadovanou velikost. Přerůstání je na závadu, zvláště u hlívy. Také tady hrozí nebezpečí většího množství uvolňování spór, které jsou alergenní. foto: archiv a www.thinkstockphotos.com
ab
ab
ab
ab
ab