Kategorie

Mrazíme a rozmrazujeme zdravě

S možností zamražení se trvanlivost a čerstvost potravin výrazně prodlužuje. Vysvětlíme vám, co se vlastně děje při mražení a rozmrazování, a proč byste některé druhy jídla neměli do mrazáku vracet.

Zmražené není totéž jako čerstvé

I když nám to prodejci mraženého jídla často tvrdí, kvalitu čerstvých potravin jednoduše stoprocentně nahradit nelze. Mražením se vždycky částečně narušuje struktura hmoty a chuť jídla se mění. V případě, že nechceme stále nakupovat, nebo potřebujeme nasytit celou rodinu, ale tuto malou chuťovou ztrátu zřejmě oželíme.

Vrátit do mrazničky, nebo sníst?

Shora uvedená nevýhoda se zesiluje při každém dalším zamrazení. Jakmile jídlo vyndáte ven, necháte byť jen částečně rozmrznout a vrátíte zpátky, příště už bude zase o něco chuťově horší. To ale není všechno. Mnohem větším nebezpečím jsou bakterie, které se v potravinách začnou vytvářet po rozmrazování. Proto se například restaurační a jiné podobné provozy musí řídit hygienickými pravidly o mražení potravin, která bychom v zájmu svého zdraví měli dodržovat také. Které potraviny tedy můžete znovu zamrazit, a u kterých se tomu raději vyhnout?

Suroviny versus hotová jídla

Praktická poučka číslo jedna říká, že cokoli z čerstvých bílkovin by mělo přijít do mrazáku jenom jednou a po rozmražení být kompletně spotřebováno. To se samozřejmě primárně týká masa. Pokud opravdu nemůžete jinak, nechávejte maso pomalu rozmrazovat při teplotě kolem pěti stupňů Celsia, tedy v lednici. To by mělo k prevenci bakterií stačit a nespotřebované maso pak můžete vrátit do mrazničky. V žádném případě ale nevracejte zpět syrové maso rozmrzlé za pokojové teploty. Toto pravidlo se dá obejít jenom jedním způsobem, a tím je tepelná úprava. Když z rozmrazeného masa uvaříte jídlo, můžete je uložit do mrazáku, ale i tady pochopitelně nelze jen tak proces opakovat. Pozor! Některé potraviny se do supermarketu dostanou zmražené, ale vystaveny jsou napůl nebo zcela rozmražené. Zajímejte se tedy o to, jak obchod s potravinami nakládá, a podle toho je buď zamrazte, nebo rovnou zpracujte.

Ovocné šťávy, dřeně a zmrzlina

Žádná z těchto potravin by neměla být znovu zamrazována poté, co už jednou roztála. Když tedy například berete zmrzlinu z vaničky, neotálejte, vezměte si tolik porcí, kolik potřebujete, a vraťte ji zpátky. Víc povolenou zmrzlinu už nechte zcela roztát a použijte ji třeba na zmrzlinový koktejl. Totéž platí pro ovocné šťávy nebo ovocnou dřeň. Nejde ani tak o to, že by vznikalo vážné zdravotní riziko jako u masa, ale vodové i smetanové zmražené výrobky znatelně ztrácí na své příjemné chuti, když je po roztátí znovu zamražujete. Tip: Při koupi nanuku, kornoutu nebo jiné zmrzliny v obchodě jemným pohmatem zjistěte, jestli nemá nestandardní tvar. Pokud ano, znamená to, že částečně roztála a znovu zmrzla, takže nebude chuťově tak dobrá.

Ovoce a zelenina

Ovoce i zelenina jsou plné vody, a proto se jejich struktura opětovným mrazením snadno znehodnocuje. Pokud je to možné, zmrazte je položené vedle sebe například na menším plechu zabaleném do igelitového sáčku, a teprve poté je sesypejte k sobě (zabráníte tomu, aby se z vašeho ovoce stal jeden slepený kus ledu). Při odebírání několika kusů z obalu postupujte rychle a balení vždy pečlivě uzavřete. Tip: Máte rádi smoothies nebo jiné ovocné koktejly z mixéru? Použijte mražené ovoce místo kostek ledu, váš nápoj ochladí stejně dobře a mixér si s ním poradí lépe než s čistým ledem, který by mohl nože poničit.

ab
ab
ab
ab
ab