Kategorie

Mikrovlnná trouba, I.díl: Jak to všechno začalo

Mikrovlnná trouba je v řadě domácností nepostradatelným členem rodiny. Umí nejen ohřívat, rozmrazovat a sušit suroviny, ale také vaří, dusí a peče. Není však tak dávno doba, kdy ji nikdo neznal a málokdo tušil, jaké obliby dosáhne v pozdějších letech.
Je s podivem, že mikrovlnná trouba vznikla jako vedlejší produkt. Když se v roce 1946 zabýval doktor Percy Spencer výzkumem radarů, všiml si, jaké tepelné účinky má mikrovlnná energie na některé látky. Na základě tohoto zjištění vytvořil první mikrovlnnou troubu, která vážila 340 kg, byla vysoká 165 cm a její cena byla v přepočtu téměř 100 000 Kč. Bylo zřejmé, že vědci budou muset pracovat na méně drahých a méně mohutných modelech. Na trhu se začaly objevovat menší a levnější typy. V amerických domácnostech se mikrovlnné trouby začaly zabydlovat od roku 1975, v Evropě asi o pět let později. V devadesátých letech již byla mikrovlnná trouba téměř nutností.

Cesta k malé, úhledné bedýnce nebyla snadná, snaha odborníků se ale určitě vyplatila

Co jsou mikrovlny a jak fungují?

Mikrovlny jsou elektromagnetické vlny s frekvencí v rozsahu 300 MHz až 300 GHz. Pro účely ohřevu v mikrovlnné troubě se používají vlny s vlnovou délkou 12,25 cm, což je 2,45 miliardy kmitů za vteřinu, tedy 2 450 MHz. Mikrovlny mají jedinečné schopnosti, které umožňují rychlý ohřev surovin. Neprocházejí kovovými předměty a odráží se od nich. Mikrovlny jsou tak uzavřeny pouze v prostoru trouby, odrážejí se od vnitřních stěn a zasahují jídlo.

Mikrovlnná trouba má ve většině kuchyní své čestné místo

Cesta k teplu vede přes molekuly

Mikrovlny jsou pak absorbovány především tuky, cukry a vodou, ve kterých urychlují pohyb molekul. Zrychlení pohybu molekul vyvolává teplo, díky kterému v mikrovlnné troubě vaříme, ohříváme a rozmrazujeme. Mikrovlny procházejí sklem, keramikou, porcelánem, některými plasty i papírem. Těmito materiály dokáží mikrovlny procházet, aniž by je zahřívaly. Proto nádobí vyrobené z těchto materiálů můžeme bezpečně používat pro vaření a ohřívání v mikrovlnných troubách.

Někteří výrobci se specializují přímo na výrobu nádobí do mikrovlnných trub

Jaké jsou výhody mikrovlnné trouby?

• Rychlost. Mikrovlny ohřívají potravinu přímo z jejího středu, doba vaření se při použití mikrovln zkracuje. • Pohodlí. Stačí nastavit jen vhodnou funkci a pokrm se připraví téměř sám. Po uplynutí zvolené doby se trouba sama vypne, takže není vyžadována ani naše stálá přítomnost. • Méně ušpiněného nádobí. Jídlo většinou ohříváme ve stejných nádobách, ve kterých ho posléze konzumujeme, proto nám odpadá práce s omýváním kastrolů. Do mikrovlnné trouby můžeme vkládat spoustu nádobí včetně hrnků, talířů, skleniček, papírových či umělohmotných nádob. • Úspora energie. Mikrovlnná trouba má ve srovnání s elektrickým sporákem zřetelně nižší příkon a kratší varnou dobu. Při ohřevu v mikrovlnné troubě se také nemusí vydávat energie, které je při běžném vaření potřeba k zahřátí hrnců. • Zdravá výživa. Vlivem krátké doby přípravy jídel si potraviny zachovávají svojí výživnou hodnotu, udrží si barvu, dobrou strukturu a chuť. Působením mikrovln nejsou v jídle ničeny vitamíny, nemusíme se obávat ani ztráty bílkovin a minerálních solí.

Speciální hrnce do mikrovlnné trouby. Na první pohled vypadají jako klasické hrnce, rozdíl je pouze v použitém materiálu.

Pár jednoduchých receptů pro každého Česneková polévka (doba vaření 10 minut, 4 porce) » 8 stroužků česneku » 1 vejce » ½ kostky masoxu nebo zeleninového vývaru » 1 lžíce sádla » mletý pepř, majoránka, sůl » 1 l vody Do větší nádoby nalijeme vodu, přidáme rozetřený česnek, masox nebo zeleninový vývar, sůl, zakryjeme a vaříme 6 – 8 minut, v polovině doby zamícháme. Vlijeme rozšlehané vejce, opět zamícháme, přiklopíme pokličkou a necháme 2 minuty odpočinout. Nakonec přidáme sádlo a koření. Podáváme s topinkami nebo s opečenými chlebovými nebo rohlíkovými kostičkami. Sýrová polévka (doba vaření 8 minut, 4 porce) » 2 tavené sýry » 1 kostka zeleninového vývaru » sůl » 1 l vody Do nádoby vložíme sýry, které vidličkou rozmělníme, přidáme vodu a kostku vývaru, vaříme 4-6 minut, v polovině doby promícháme. Sýr by měl být zcela rozpuštěný. Hotovou polévku necháme 2 minuty odpočinout, osolíme a podáváme. Přírodní krůtí řízky (doba vaření 10 minut, 4 porce) » 4 krůtí řízky » 1 lžíce oleje » 1 lžíce hladné mouky » 4 lžíce vody » 1 lžička másla » mletý bílý pepř, sůl Do nádoby nalijeme olej a necháme asi 1 minutu ohřát, poté přidáme naklepané, na několika místech naříznuté, osolené, opepřené a moukou poprášené řízky. Podlijeme vodou a zakryjeme. Vaříme 6 –8 minut, v polovině doby obrátíme. Zjemníme máslem a po ukončení varného procesu necháme 2 minuty odpočinout. Podáváme s bramborovou kaší a salátem, nebo s podušenou zeleninou. Dobrou chuť.
ab
ab
ab
ab
ab