Těm, kteří si atmosféru letního venkovního grilování ještě nevyzkoušeli na vlastní kůži, se tato záliba může zdát trochu jako návrat do pravěku. Vždyť tehdy se taky všechno připravovalo na ohni, ať už venku, nebo v jeskyni. V dnešní moderní době plné nových technologií může být těžko představitelné, že se lidem líbí grilování a táboráky. Letní grilování však má svoje nedocenitelné kouzlo a sejdou-li se ti správní lidé, je o zábavu a dobrou náladu postaráno.
Co potřebujeme? Gril…
Ano, bez grilu skutečně grilovat nelze. Pokud se spokojíte s masem opečeným nad ohněm, nic vám v tom nebrání, každopádně je to dobrý začátek. Gril však vůbec nemusí být zásadní a nákladnou investicí. Na trhu jsou dostupné zahradní grily i za pár stovek a vybírat můžete hned z několika typů. Maso vypadá na grilu obzvlášť k nakousnutí. (Zdroj: Luis Fabres, EveryStockPhoto) Klasický gril na dřevěné uhlí patří obvykle mezi levnější, i když samozřejmě záleží na několika faktorech. Nevýhodou použití takového grilu je to, že připravované jídlo není moc zdravé. Pokud chcete omezit vznik karcinogenních látek způsobených odkapáváním tuku na rozžhavené uhlíky, můžete použít například jednorázové aluminiové misky, které se dají koupit v každém větším supermarketu. Další možností je připravovaný pokrm předem zabalit do alobalu. Přímo na grilu můžete připravovat ryby, mořské plody nebo zeleninu.
Negrilujte přepálený tuk
Zdravější variantou jsou vodní grily. Ty zachycují odkapávající tuk do vodní lázně, která je umístěna nad ohništěm, a nad ní je teprve samotný grilovací rošt. Další zdravou alternativou jsou lávové grily, u nichž se maso griluje nad sálavým žárem z lávových kamenů. Jejich velkou výhodou je, že se díky poréznímu povrchu kamenů odkapávající tuk vstřebává, a nedochází tudíž ke vzniku karcinogenních látek. Intenzita grilování se reguluje plamenem plynového hořáku. Klasické grily lze často pořídit poměrně levně (Zdroj: graur razvan ionut, FreeDigitalPhotos) Další variantou jsou grily elektrické. Obvykle mají teflonový povrch a nahrazují tak „zdravou“ pánev, jelikož k přípravě jídla nepotřebujete žádný olej. Výhodou je, že máte větší prostor než na pánvi a můžete tedy připravovat hned několik druhů potravin současně. Jednoznačně proti však v případě elektrického grilu hovoří správná atmosféra a nezaměnitelné aroma grilovaného masa – obojí budete muset oželet.
Je grilování především mužská parketa?
Možná už i k vašim uším přilétla informace, že grilování je druh vaření, kterému se s oblibou věnují především muži. Pravděpodobně proto, že v sobě obsahuje prvek nebezpečí, byť jenom mizivý. Po internetu dokonce koluje následující úsměvný popis postupu grilování: 1. Žena nakoupí všechny potraviny. 2. Žena připraví salát, očistí zeleninu a připraví dezert. 3. Žena připraví maso na grilování, uloží ho na podnos společně se všemi nástroji a omáčkami a přinese to muži, který pohodlně sedí u grilu s pivem v ruce. 4. Muž dá maso na gril. 5. Žena jde dovnitř pro talíře a příbory. 6. Žena vyjde ven, aby muži oznámila, že se maso pálí. On jí poděkuje a požádá ji, aby mu přinesla další pivo, zatímco on situaci vyřeší. 7. Muž sejme maso z grilu a odevzdá ho ženě. 8. Žena připraví talíře, salát, chléb, příbory, omáčky a přinese vše na stůl. 9. Po jídle žena uklidí a umyje nádobí. 10. Každý pochválí muže a poděkuje mu za jeho kuchařské umění. 11. Muž se zeptá ženy, jak si užila svůj volný večer bez vaření. Po její nevrlé reakci dojde k závěru, že některým ženám se prostě nikdy nezavděčíte...
Inspirace ke zdravějšímu grilování
Výše uvedený postup raději neberte jako návod – grilování musí bavit všechny zúčastněné, jenom tak si je opravdu zamilujete. V jednom se ovšem anekdota o mužském vaření rozhodně nemýlí: Ke grilování jednoznačně patří salát a dostatek zeleniny obecně. Zelenina by měla být součástí každého denního jídla a nesmí proto v žádném případě chybět ani u grilování. Vždy je praktické si suroviny připravit předem. (Zdroj: Suat Eman, FreeDigitalPhoto) Nemusíte se jí bát, gril dodá i tak nepopulární potravině na správné chuti a v kombinaci s masem to bude pravý gurmánský požitek. A pokud opravdu úzkostlivě dbáte na zdravý životní styl, doporučujeme grilovat kousky masa spíše jen na ochutnání a hlavní chod si udělat právě z připravené zeleniny.