Kategorie

Jerky – potrava budoucnosti?

Býváte často na cestách a vadí vám, že si musíte ucpávat žaludek rychlými svačinkami – bagetami s majonézou apod.? Znáte sušené maso jerky? Vyzkoušeli jsme za vás – je to opravdu lahůdka!

Problém cestovatelů a pracovně vytížených lidí

V povánočním období a v rámci novoročních předsevzetí se mnoho lidí pokouší pozměnit svůj životní styl. K tomu samozřejmě patří i zásah do často nezdravého jídelníčku. Pokud má člověk trochu snahy a vůle, není až takový problém zvyknout si na větší dávky zeleniny a vařit trochu zdravěji. Doma si můžeme připravit cokoliv, v restauracích lze taktéž vybrat něco lehčího. Ovšem spousta lidí tráví většinu svého času v autě, někdy ani nemají čas se najíst a dohánějí to večer doma u televize. Po celodenním půstu logicky přichází chutě na chutná, ale energeticky náročnější jídla. Co s tím?

Stačí otevřít sáček

Nechceme vám tvrdit, že jen sušené maso může vyřešit stravovací návyky uspěchané populace. Samozřejmě je dobré mít často po ruce alespoň kousek ovoce, zeleniny, nebo oříšky. Ovšem pokud se někdo snaží změnit svůj životní styl, chce shodit pár svátečních kil a začne proto alespoň občas cvičit, potřebuje nutně proteiny, aby se mu nerozpadla svalová hmota.
Ne každému se ale chce po večerech připravovat jídlo s masem, nandávat jej do krabiček a vozit následující den s sebou. Zde navíc přichází kámen úrazu – v zimě není jídlo kde ohřát, v letních horkých dnech by se zase mohlo velmi rychle v zahřátém autě zkazit. Právě v těchto situacích nám mohou ulehčit život jerky. Usušená pochoutka bohatá na proteiny a vitamíny se nekazí a dá se velmi snadno konzumovat. Pánové cestující v obleku a dámy v kostýmkách se navíc nemusí bát, že by se ve spěchu pošpinili omáčkou, kečupem apod.

Jerky v ČR

Kousky sušeného masa tzv. jerky (čteme džerky) jsou velmi oblíbené především v Americe. U nás je distribuce této pochutiny také na vzestupu, někteří z nás se se sušeným masem jerky seznámili v autobusech STUDENTAGENCY, v nichž se jerky nabízí ke koupi. Mnoho lidí ovšem stále neví, o co vlastně jde a jaké jsou výhody sušeného masa.

Úprava masa sušením

Sušení masa rozhodně není výmyslem moderní společnosti. Maso sušili už starověcí Egypťané, v době bez chladniček to byl jediný možný způsob, jak uchovat maso po delší čas a nepřijít přitom o hodnotné látky. Nejvíce tuto metodu ale využívali Indiáni na americkém kontinentě. Ti se totiž vyznačovali kočovnějším způsobem života a potřebovali vydatnou stravu na cesty. Maso sušili jednoduše na slunci.
 
 

Obliba masa jerky dnes

I v moderním světě si našlo jerky své místo. Tento masový snack se stal oblíbený hned v několika oblastech lidské společnosti. Samozřejmě se jerky ujalo u lidí prosazujících zdravý životní styl, dále u sportovců, kteří si cení jerky kvůli nutričním hodnotám (horolezci, cyklisté, turisté aj.). Konzumace sušeného masa zvyšuje bdělost, a tak není divu, že si na něj zvykli i řidiči kamionů. Příznivou zprávou je také to, že se jerky začínají pojídat i ve vinárnách a hospodách k pivu a vínu a nahrazují tak nezdravé chipsy, tyčinky apod.

Kvality sušeného masa jerky

A na závěr to nejdůležitější – nutriční hodnoty masa jerky aneb proč je tak výhodné? Na trhu jsou dostupné čtyři druhy jerky, prodává se jerky hovězí, vepřové, krutí a kuřecí, a to v baleních po 25 g. 25 g sušeného masa by mělo odpovídat 60 g syrového, libového masa. Energetická hodnota se u všech čtyř druhů pohybuje okolo 1000 kJ na 100 g (nejméně má překvapivě maso vepřové – 992 kJ). I malý kousek masa by vám tam měl dodat dostatek energie. Pro sportovce je příznivá především ta skutečnost, že jerky obsahuje ve sto gramech až 57,4 g bílkovin! (to platí pro jerky kuřecí a krutí, jerky vepřové má „pouze“ 49 g proteinů). Lidé držící dietu si zase pochvalují nízké procento tuků – pouze 1 g ve 25 g.
Větší balení jerky je možné zakoupit na internetu, jerky je mimo jiné k dostání i v různých obchodech se zdravou či sportovní výživou, stačí se zeptat.
Info, foto: www.jerky.cz
www.sxc.hu
ab
ab
ab
ab
ab