Jak vybrat materiál na kuchyň, 3. díl – dýha a masiv
306
V posledním díle miniseriálu o materiálech do kuchyně se seznámíme s nejdražším, ale také nejnáročnějším materiálem – dřevem. Můžete mít celodřevěné kuchyně – masiv, nebo praktičtější dřevěnou dýhu.
Citlivé dřevo
Kuchyň je spolu s koupelnou nejexponovanější místo v bytě – často se zde prudce mění teploty (když v zimě otevřete okno, abyste vyvětrali spálené řízky) a je zde zvýšená vlhkost. Právě na tyto výkyvy ze všeho nejvíc reaguje přírodní materiál, jakým je dřevo.
Dýha nebo masiv
Kuchyně celé z masivu jsou jistě krásné přírodní a řemeslné dílo, ale kromě velice vysoké ceny stojí za uvážení, zda právě do kuchyně jsou to nejvhodnější. Výrobci problém kroucení a praskání dvířek vyřešili šalamounsky. Nosnou desku dvířek tvoří frézovaná MDF dřevovláknitá deska (stejně jako u foliových a lakovaných kuchyní), na které je napařená (a nalepená) požadovaná dřevěná dýha. Tímto způsobem se docílí toho, že kuchyň je na pohled i na omak dřevěná, ale ve skutečnosti je z mnohem pružnějšího a přizpůsobivějšího materiálu. Jsou ovšem určité prvky, jako například oblé rohy, kde není technologicky možné kvalitně MDF desku ohnout a používá se masivní kus.
Nová kuchyň s patinou
Při výrobě dýhovaných dvířek se používá široká řada dřevin v různých odstínech barev, navíc se některé dřeviny moří do dalších odstínů. Dýhovaná dvířka se používají jak v moderních, tak častěji v rustikálních kuchyních, kde patinovaná dubová dýha (domořením se docílí ztmavení v profilu dvířek) je nenahraditelná. Dvířka se po nanesení dýhy lakují kvalitními laky se stolovou tvrdostí, protože se přeci jenom jedná o funkční kuchyň a ne stěnu do obývacího pokoje.
Údržba dřevěných dvířek je však poněkud náročnější a měli bychom používat různé leštěnky a vosky jako na klasický dřevěný nábytek. Musíme dát také pozor na to, aby při mytí nezůstalo v profilu dvířek zateklé větší množství vody.