Kategorie

Jak se mění sklepy českých domů?

Ještě v časech nedávno minulých byl rodinný dům bez sklepu téměř nemyslitelný. Dnes je naopak na zřizování sklepa pohlíženo jako na cosi zbytečného. Tedy pouze v tom případě, že se nejedná o sklep vinný….

Sklepy doby nedávno minulé

 
Typickým domem pro období druhé poloviny minulého století byla dnes již typická kostka. Vzhledem k tomu, že střecha chyběla, úložné prostory se z podkroví logicky posouvaly do suterénu. Suterén tak neukrýval pouze samotný sklep, ale i prádelnu, kotelnu nebo garáž. Právě poloha garáže, jejíž příjezd byl situován v často relativně prudkém svahu, se nejevila jako ideální. První sníh nebo ledovka dokonale prozkoušeli připravenost řidičů, kteří se jen těžko drápali po strmém nájezdu.
 

Sklep jako sklad pro všechno

Dřívější sklepy si nekladly vysoké ambice ohledně výtečných skladovacích podmínek. Ovoce, zelenina ani brambory tu většinou příliš dlouho nevydržely. O skladování vína jsme si mohli nechat jen zdát. Sklep sloužil především jako místo, kam se vejde vše, co se již nevešlo nebo nehodilo do interiéru. Od zásob jídla, domácích zavařenin, starých televizorů až po sáňky či ojeté pneumatiky.
 
 
 

Sklep? Ani nápad

Po revoluci začali projektanti navrhovat zcela jiné domky, než na jaké jsme byli doposud zvyklí. Interiér se začal propojovat s exteriérem, a co víc, téměř vymizel sklep. Suterén je dnes projektován zhruba pouze u jedné z deseti novostaveb.
 
 
Budoucí majitelé domů si začali uvědomovat, zda by se nedal problém zapuštěného suterénu řešit jiným způsobem. Najíždění do garáže v úrovni terénu je jistě příjemnější, navíc cenové náklady jsou o polovinu menší. Jeden metr čtvereční sklepa nás vyjde na více než třináct tisíc korun.
 

Pokud sklep, pak jedině vinný

Vinný sklep je zcela jiná kategorie. Zvýšené náklady při stavbě domu hravě zastíní představa zbudování vlastního vinného archívu. Zejména muži se snadno nadchnou myšlenkou možnosti relaxace v prostorách vlastního vinného sklepa a vychutnání si tohoto lahodného moku.
 
 
Pobyt v chladném a vlhkém prostředí sklepa většinou nesplní svá očekávání. Více než jako místo vhodné pro odpočinek po rušném dni ho oceníme jako archiv pro naše archivní víno. Pro archivování vína je ideální sklep s konstantní teplotou 10 až 12 °C.
ab
ab
ab
ab
ab