Kategorie

Inteligentní kuchyň – spotřebiče I.: myčka a digestoř

Při jednom školení předního evropského výrobce vestavěných spotřebičů se školitel dotkl přítomných dam tím, když prohlásil, že tato trouba upeče svíčkovou lépe než ony. Myslel to pochopitelně s nadsázkou, ale pravda je, že současné spotřebiče jsou natolik dobře vybaveny, že jejich činnost je naprosto dokonalá.
A protože se zkratky výbav spotřebičů pomalu blíží rozsahem výbavě automobilu, tento článek vám pomůže se v nich lépe orientovat. Posuďte také, co vše spotřebiče dnes dovedou, a to, jak vám usnadní práci a jak ochrání vaše bezpečí. Jelikož jde o téma značně obsáhlé, budeme se pohybovat v obecné rovině a tento článek se bude věnovat myčkám a digestořím. Varné desky a trouby si vysvětlíme v další části.

Myčka nádobí je dnes součástí téměř každé nově zařízené kuchyně. Foto: Whirlpool

Kuchyňské myčky

U myček nádobí je dnes již standard tzv. aquastop, senzor, který hlídá, aby z myčky neunikla voda – jeden je umístěný na přívodní hadici vody a jeden je na dně myčky. Tyto senzory reagují na zvýšenou vlhkost. Mnozí výrobci si funkce pojmenovávají po svém, ale jedná se často o jedno a totéž, takže aquastop u jednoho je to samé jako aquablok u druhého. Komfort mytí zajišťuje aquasenzor na odtokové hadici, který rozpozná zakalení vody vloženého nádobí a tím přesně nastaví délku mytí, teplotu mytí a dávkování saponátů. Samozřejmostí jsou informace o docházejícím leštidle a soli, stejně tak doba do konce mytí a možnost odložit start až o 19 hodin. Plně integrované myčky obsahují InfoLight – jedná se o světelný bod informující o průběhu mytí – když zhasne, je domyto. U nejmodernějších myček tedy pouze naskládáte nádobí, zmáčknete tlačítko a vše se nastaví samo. A vy jste o tom informováni na multifunkčním displeji.

Do myčky naskládáte pouze špinavé nádobí a nasypete prášek na mytí (vlevo), Na světelném displeji můžete sledovat stav mytí (vpravo). Foto: Whirlpool

Digestoř v kuchyni

Kromě výjimečného vzhledu digestoře je její nejdůležitější vlastností odsávat vzduch od varné desky. To by ale bylo na dnešní dobu přeci jen poněkud málo, takže i zde výrobci připravili řadu vylepšení. Na elegantním dotykovém panelu je možné pozvolna nastavit výkon odsávání na stále používanějším štěrbinovém odsavači – ze spodu není klasická mřížka, ale rovná plocha s několika úzkými štěrbinami.

Štěrbinový odsavač do kuchyně. Foto: Whirlpool

Chytrá jako rádio...

Senzory digestoře samy podle teploty a vlhkosti poznají, kdy se začíná vařit a spustí chod. Samozřejmě cca 10–15 minut po vaření automaticky chod zastaví. Na panelu se také dozvíte, v jakém stavu jsou filtry a zda nepotřebují vyčistit. Jako příslušenství je k odsavači možné dokoupit dálkové ovládání, abyste mohli pachy v kuchyni regulovat z pohodlí křesla. Nejinteligentnější odsavač par vybavený technologií ICS (DeDietrich) se zapíná automaticky spolu s varnou deskou a jemné senzory přesně podle způsobu vaření a množství pachů řídí jeho výkon. A pokud i toto je málo, pak je možné si pořídit digestoř s čidlem, které vám na displeji zobrazí vnitřní i vnější teplotu domu, vlhkost vzduchu a zda je venku zataženo, nebo svítí sluníčko.

Digestoř Faber můžete řídit i dálkovým ovládáním

ab
ab
ab
ab
ab