Před nákupem kuchyně myslete na současné i budoucí nároky na Vaši kuchyň
Životnost kuchyně obnáší přibližně 20 let. Vyplatí se proto, dobře si rozmyslet svá přání a požadavky před jejím nákupem. Přeci jen je kuchyně místností, ve které trávíme každý den spoustu času, takže je důležité, abychom se tam cítili příjemně.
Nezapomeňte zohlednit prostorovou dispozici
Jedná se o velmi důležité údaje, protože určují prostor, který je pro novou kuchyni k dispozici. Nerozhoduje však pouze půdorys kuchyně, ale také další údaje, jako například : ■ Umístění přípojek (elektřina, voda atd.) ■ Rozměry oken a výška parapetů ■ Případné další skladovací prostory v bytě ■ Umístění jídelního stolu ■ Rozměry místnosti (délka, šířka, výška) Přineste si proto již na první návštěvu ve studiu co nejpřesnější nákres. Informace o Vaší domácnosti a osobní údaje. Aby architekt mohl vytvořit návrh kuchyně Vašich snů, měl by znát údaje jako jsou například : ■ Velikost domácnosti ■ Životní a stravovací zvyklosti ■ Jak často nakupujete ■ Funkce Vaší kuchyně (centrum domácnosti, pouze pracovní kuchyně atd.) Kromě těchto všeobecných údajů hrají důležitou roli také následující informace : ■ Výška Vašeho těla (kvůli správné výšce pracovní plochy) ■ Zda jste pravák nebo levák (důležité pro správné uspořádání pracovních zón) ■ Předměty, které chcete v kuchyni uložit
Zjistěte Vaši osobní potřebu úložného prostoru a plánujte v kuchyňských zónách
Každý správný návrh kuchyně by měl začínat rozvržením kuchyňských pracovních zón. Jejich uspořádání a rozdělení by mělo být ušito na míru Vašim potřebám a zvyklostem při práci v kuchyni. Správným uspořádáním ušetříte vzdálenost při práci v kuchyni a usnadníte si pracovní postupy.
Rozdělení kuchyně na 5 pracovních zón
Rozmyslete si také umístění předmětů v ergonomicky správné úrovni.
Umístění předmětů
Umístění předmětů
často používané předměty umístěte: ■ ve snadno a rychle přístupných zásuvkách a výsuvech přímo pod pracovní plochou ■ v první úrovni horních skříněk méně používané předměty umístěte: ■ nad a pod touto úrovní zřídka používané předměty umístěte: ■ v horní úrovni horních skříněk ■ v nejspodnější úrovni spodních skříněk
Pořiďte si skříňky, které jsou vybaveny zvlášť pro určité druhy předmětů
Potravinové skříně : chléb, káva, čaj, kakako,konzervy, Cornflakes, těstoviny, rýže, přílohy, hotové potraviny, cukr, mouka, krupice, chlazené potraviny /lednička, mraznička/, pochutiny Spodní skříňky se zásuvkami a výsuvy (Zóna Ukládání) : jídelní příbory, jídelní nádobí, kávový servis, sklenice, dezertní misky, prázdné dózy na potraviny, drobné potřeby Dřezová skříňka : třídění odpadu, mysí pomůcky, mycí prostředky, náplně do myčky, odpadkové pytle, utěrky, nákupní tašky Rohová skříňka (příklad pro zónu přípravy) : pracovní příbory, pracovní pomůcky, drobné elektrické spotřebiče, prkénka, octy, oleje, omáčky, koření, pracovní misky, kuchyňský robot, váha, dózy s potravinami Spodní skříňka s výsuvem na hrnce (Zóna Vaření/pečení) : pracovní příbory, pánve, hrnce, zvláštní nádobí, plechy, formy a pečící fólie, přísady a pomůcky pro pečení, chňapky, kuchařky, návody Spodní skříňka s výsuvem na láhve (Zóna Vaření/pečení) : Octy, oleje, omáčky apod. Počítejte s výsuvy s vyšší zadní stěnou a uzavřenými boky To je důležité právě u výsuvů na hrnce nebo na potraviny, kde je možné skládat více předmětů na sebe. U jednoho výsuvu můžete získat až o 55% úložného prostoru navíc! Kromě toho: ■ Výsuvy je možno využít do celé jejich výšky ■ Uložené předměty jsou chráněny proti vypadnutí ■ Neskladné předměty nemohou vyčnívat po stranách (madla hrnců)
Vzdejte se dvířek ve spodních skříňkách
Police za dvířky ve spodních skříňkách jsou ergonomicky velmi nevhodné. Uložené předměty musíte pracně hledat, protože o celém vnitřku skříňky nemáte přehled. Musíte se ohýbat, případně vyndat část obsahu skříňky, abyste se dostali k věcem uloženým v zadní části. Naproti tomu zásuvky a výsuvy poskytují optimální přehled a pohodlný přístup.
Zvolte plné výsuvy
Plné výsuvy nabízejí oproti částečným výhodu úplného vysunutí jejich obsahu z vnitřku skříňky. To znamená, že máte úplný přehled o celém obsahu zásuvky a můžete se pohodlně dostat ke všem uloženým předmětům.
Přizpůsobte výšku pracovních ploch výšce Vašeho těla
Výška pracovních ploch ve Vaší kuchyni by se měla přizpůsobit výšce Vašeho těla a ne opačně. Použijte následující základní pravidlo: Při pokrčených rukách musí být prostor mezi lokty a pracovní plochou 10 - 15 cm. Zvažte také, že různé činnosti vyžadují různé výšky pracovních ploch. Vaše záda prokazatelně šetří například : ■ Výše umístěná myčka a další vestavěné spotřebiče ■ Snížená varná plocha
Dbejte na to, aby ve Vaší kuchyni byla navržena dostatečně velká pracovní plocha. Zóna přípravy je hlavní pracovní plochou v kuchyni. Tento prostor mezi dřezem a sporákem by měl být dostatečně velký a měl by být také dostatečně osvětlen. Doporučuje se minimální šířka 90 cm. Postarejte se o účelnou organizaci uložených předmětů prostřednictvím vnitřního členění zásuvek a výsuvů. Pořádek je pro práci v kuchyni nezbytný! S variabilním členěním můžete uspořádat výsuvy a zásuvky zcela dle Vašich potřeb. K dispozici máte nerezové misky, podélné a příčné členění. Údržba je velmi jednoduchá a je možné mytí v myčce. Můžete zorganizovat prakticky vše: ■ Příbory / kuchyňské pomůcky ■ Zásoby ■ Hrnce ■ Láhve ■ Drobné potřeby ■ Prázdné dózy na potraviny ■ Talíře
Dbejte na to, aby kování ve Vaší kuchyni odpovídalo poslednímu stavu vývoje techniky. Příkladem je inovativní tlumení BLUMOTION společnosti Blum, která se specializuje na nábytkové kování. Tato technologie zaručuje jemné a tiché dovírání zásuvek a dvířek. Zcela bez ohledu na to, jakou silou zásuvku, výsuv nebo dvířka zavřete.
Pokud tedy uvažujete o koupi nové kuchyně, máme pro Vás ještě jeden tip na závěr. Některá kuchyňská studia nebo výrobci komponentů do kuchyní (společnost Blum) má k dispozici pro zájemce zkušební kychyňské studio "na kolečkách", do kterého můžete přijít a sami si vyzkoušet nejrůznější varianty uspořádání kuchyně. Jestliže Vás tento příspěvek zaujal, nenechte si ujít další díl seriálu o kuchyních. Máte-li vlastní zkušenosti s uspořádáním kuchyně a případnými nepříjemnostmi nebo byste mohli poskytnout rady a tipy dalším čtenářům, zapojte se do diskuse a přidejte svůj názor níže pod článkem.