Uspořádání spotřebičů v kuchyni, rozdělení pracovní plochy, rozložení prostoru pro nádobí a potraviny – to vše můžeme pod dohledem odborníků udělat lépe a ergonomicky a mít tak kuchyň nejen krásnou, ale i prakticky zařízenou
Pracovní plocha v kuchyni
Nejdůležitějšími kritérii pracovní plochy je velikost a správná výška. Ideální velikost souvislé pracovní plochy je alespoň 100–120 cm pro hlavní přípravu jídel. Tato plocha by měla být situovaná mezi varnou deskou a dřezem. Na jedné straně potravinu omyjeme, uprostřed nakrájíme a na druhé straně vložíme do hrnce. Tato plocha by však neměla být jediná. Dále potřebujeme různé menší odkladné plochy, například vedle chladničky a potravinové skříně, oboustranně kolem varné desky a v prostorné kuchyni také směrem k jídelně, kde můžeme připravovat jídlo k servírování. Výška pracovní desky by se měla řídit podle výšky naší postavy. Kuchařům výšky cca do 170 cm vyhoví pracovní plocha ve výšce 85–86 cm, vyšší lidé nebo nemocní se zády vyžadují zvýšené pracovní plochy nad 90 cm.
Kuchyňské spotřebiče
Jelikož moderní kuchyňská linka obsahuje velké množství spotřebičů, musíme si určit priority. Místnost kuchyně není bohužel nafukovací a do každé není možné naskládat vše tak, jak si ergonomie žádá. Dle našich potřeb a možností se snažme vybrat to, co nám pomůže. V první řadě můžeme zvolit výškové rozčlenění pracovní plochy. Mycí centrum – dřez – je vhodné zvýšit, abychom si při mytí nádobí nehrbili záda. Toto uspořádání oceníme zvláště když nemáme myčku na nádobí a u dřezu trávíme hodně času. Dále můžeme snížit varné centrum – varnou desku. Snížením snáze nahlédneme do hrnců. Prostorově náročnější je pak zvýšení trouby a mikrovlnky. Manipulace s pekáči je pohodlná a bezpečnější.
Kam hrnce a kam potraviny
Rozmístění úložných prostor se také řídí svými pravidly. Většinou na okraji kuchyně vyčleníme prostor pro potraviny. Zde bývá umístěna také chladnička. Menší skříňka na potraviny se hodí hned vedle varné desky, abychom měli při ruce to nejdůležitější a nemuseli běhat přes místnost do spíže. Vedle vaření je vhodné mít k dispozici také koření a dochucovadla. Nádobí umisťujeme podle pravděpodobného místa, kde je budeme nejvíce potřebovat. Hrnce budou u varné desky, talíře nedaleko myčky na nádobí nebo dřezu a pekáče u trouby.