Kategorie

Domácí příprava kávy s nejnovějšími pomocníky

Chcete si vychutnat výbornou kávu a nemuset se přitom vždy vypravit do nejdražší kavárny ve městě? Přinášíme tipy na kavárnickou výbavu, která vás nezruinuje.
 

Pokud se konečně rozhodnete zapomenout na klasického českého smrtícího turka, „instant“  nebo na nedobrou „překapávanou“ ze supermarketu, máme pro vás dobré zprávy: na českém trhu se už dávno objevila paleta rozmanitých druhů více i méně nových pomůcek, kávových odrůd i příchutí. Dobrá káva by měla být kvalitně upražená. Při jejich jednoduchosti s nimi zvládne přípravu výborné kávy skutečně každý, a tak se ve světě už dávno staly alternativou k mnohdy neuspokojivé a proměnlivé produkci většiny levnějších přístrojů na espresso. Kvalita kávy sice závisí na souhře mnoha faktorů i šikovnosti obsluhy, brzy ale přijdete na to, že při použití správně pražené a čerstvě namleté kávy a troše zkušeností předčí obsah vašeho šálku mnohé zavedené kavárny.

Automatické espresso model S04 - šířka 170mm x výška 296mm x hloubka 260 mm - napětí: 230 V/50 Hz - 120 V/60 Hz, 950W - váha 3,9 kg - ocelový termoblok - elektronické sledování teploty - odnímatelná nádrž na vodu s obsahem 1.2L - pumpa 48W , 15 bar - vypínač On/Off - funkce přednapaření - tlačítka velikosti nápoje - automatické odstranění použité kapsle - zásobník na použité kapsle

Pravý turek nebo french press? Stačí pár stovek

Výše vaší investice do výbavy domácí kavárny závisí na tom, na jaké kávě si nejraději pochutnáváte. Na klasickou napěněnou tureckou neboli arabskou kávu vám postačí velmi jemně namletá káva a obyčejná plechová nádobka s rukojetí, známá pod označením džezva, cezve nebo ibrik, kterou v českých e-shopech pořídíte už od 92 Kč za velikost o objemu 300 ml a 115 Kč za dvojnásobnou velikost. Spíše než kvalita provedení džezvy rozhoduje při této přípravě zručnost a trpělivé vyčkávání na okamžik, kde káva začne začíná v džezvě vřít. Příprava klasické silné turecké kávy vyžaduje jen džezvu a trochu trpělivosti. (Foto: autorka) Další z oblíbených, velmi levných a zároveň i znatelně jednodušších způsobů přípravy dobré kávy je „french press“, konvička s pístem ve formě kovového filtru. Zaplatíte za něj 150-900 Kč, dobře se udržuje a umývá a příprava kávy v něm je velmi nenáročná. Nejlevnější french pressy o objemu 0,4 a 1l seženete už od 150 a 300 Kč, klasické designové klenoty dostanete od 900 Kč za jednoduchou verzi. French press

Nesmrtelná mokka nebo espresso konvička

Po celém světě rozšířenou klasickou dvoudílnou hliníkovou konvičku na espresso, zvanou také bialetka nebo perkolátor, v níž se káva za charakteristického chrchlání a podmanivé vůně kávy připravuje na principu rozpínavosti vody při jejím ohřívání, znají už generace našich rodičů a prarodičů. Kromě klasického designu se prodává řada moderních obdob, které seženete za 200 Kč u nejlevnějšího modelu až za 1800 u dražší značky. Mokka konvička

Novinky: Aeropress, Chemex, Vacuum Pot a Clever dripper

Seznam metod vaření kávy, které v klidu zvládnete za dvě až čtyři minut v pohodlí vašeho domova nebo kanceláře, se poslední dobou rozšířil o několik módních novinek ze světa, jež si i u nás pomalu získávají jméno. Příprava kávy je v nich stejně rychlá jako u french pressu nebo překapávané kávy a výsledky jsou vynikající. Dobrou zprávou je, že všechny tyto novinky už seženete i v českých e-shopech. Kávovary aeropress jsou jednoduchou, populární a u nás nově se rozšiřujícím zařízením. Obsahuje komoru na směs kávy a vody, jejíž obsah se protlačuje pístem přes papírový mikrofiltr. Přístroj vyjde i s papírovými filtry celkem na 1000 Kč. Káva poránu vás bezpečně probudí. Další horkou novinkou pro české labužníky je chemex, především v USA rozšířená skleněná konvička s dřevěným korzetem kolem hrdla upěvněným koženým řemínkem a papírovým filtrem. V zahraničí je tato obdoba klasické překapávací konvičky, vycházející z tvarů chemiky používané skleněné baňky, dostupnější, u nás ji zatím seženete ve verzi za 990 a 1090 Kč. Stovka speciálních hustších papírových filtrů přijde na 300 Kč. Vakuový kávovar alias vacuum pot, fungující na principu destilace a produkující velmi čistou a jemnou kávu, zatím v České republice příliš neznáme. Jeho prototypy přitom vznilky už v 19. století v Německu a ve Francii a v současnosti je tato příprava kávy především v Japonsku a USA. Ranní káva Výsledky všech jmenovaných nových metod přípravy kávy jsou vynikající, podle znalců ale všechny předčí jednoduchý plastový nebo skleněný trychtýř zvaný clever dripper. Spojuje v sobě přednosti french pressu a porcelánových filtrů a vyznačuje se tím, že u něj lze speciálním patentovaným ventilem zastavovat nebo zpomalovat překapáváním kávy, čímž může každý milovník kávy s trochou experimentování dosahovat své nejoblíbenější chuti. Koupíte za cenu kolem 450 Kč. Příprava kávy překapáváním přes filtr.

Espresso kávovar může být zrádnou investicí

Dovedete si pod šálkem kávy představit jen a pouze espresso? Pak se připravte na těžký výběr a investici v řádu tisíců až desetitisíců. Budete se muset především rozmyslet, zda si pořídíte plně automatický pressovač, který po stisknutí jediného tlačítka kávu namele, upěchuje v komoře, přefiltruje a pak i vyhodí odpad, nebo klasický „kavárenský“ pákový přístroj, kde tyto úkony sice obstaráváte ručně, ale kde máte šanci na kvalitnější nápoj. Podaří se? U levnějších domácích automatů je příprava kávy většinou sázkou do loterie. (Foto: autorka) Poté se budete muset zorientovat v široké nabídce strojů mnoha značek a doufat, že vaše „presso“ bude alespoň připomínat produkci vaší oblíbené kavárny. Nebude to jednoduché – domácí kávovary se ve srovnání s jejich profesionálními kavárenskými bratříčky vyznačují použitím méně kvalitních materiálů, výkyvy v teplotě nárazově ohřívané vody, žluknutím kávy v mlýnku nebo v zásobníku a tím i kolísavou a všeobecně nižší výslednou kvalitou. Chcete-li mít jistotu, hledejte dražší produkty osvědčených tradičních italských značek.

Mlýnek je nutností

Tím to ale nekončí. Kromě toho, že dobrou kávu nikdy neuvaříte z nekvalitních, žluklých nebo přepražených zrn a budete se tak muset poohlédnout po čerstvém materiálu z některé z tuzemských pražíren či obchodů s kávou a čajem, čeká vás investice do mlýnku na kávu a dohled nad jejím správným namletím. I doma si můžete připravit lepší kávu než v leckteré kavárně. Pijete-li jeden nebo dva šálky denně a nevadí vám pravidelná pětiminutová rozcvička, vystačíte si s tradičním ručním mlýnkem třeba po babičce nebo moderním modelem na za pár stokorun, vaříte-li ale kávy více, budete potřebovat kvalitní elektrický mlýnek s mlecími kameny, které narozdíl od elektrických nožů tříštivých mlýnků kávu nespálí. Budete-li chtít kvalitu, počítejte se tím,  že se cena mlýnku lehce může vyrovnat nákladům na kávovar. Mlýnek na kávu Nezoufejte. Jak jsme se v tomto článku snažili naznačit, káva není jen presso a vy do své každodenní radosti nemusíte investovat desetitisíce. Začněte s džezvou nebo malou skleněnou konvičkou s filtrem a kvalitní odrůdou čerstvě namleté kávy (tu ale budete muset shánět jinde než na regálech supermarketu), a možná vám nablýskané presso mašinky časem úplně přestanou chybět.

ab
ab
ab
ab
ab