Kategorie

Domácí pekárny jsou stále v kurzu

Představte si vůni čerstvě pečeného chleba, která vás přivítá po ránu, sotva vstoupíte do kuchyně. A třeba každý den. Přitom si nemusíte ani přivstat a běžet do nejbližší pekárny. Tohle potěšení si dopřejete s obyčejným domácím spotřebičem, s tzv. domácí pekárnou.

Chléb je základní potravinou člověka už po staletí, proces jeho výroby se přitom za tu dobu příliš nezměnil. Domácí pekárny představují v tomto směru určitou revoluci, jak se dopracovat k voňavému a vlahému bochníku bez větší námahy, pekařského umu a nepořádku, a to za přibližně dvě hodiny. Není divu, že jejich celosvětový prodej každoročně stoupá. To platí i o našich končinách. Na trhu se přitom poprvé objevily v roce 1986 v Japonsku. Teprve o deset let později je začali kupovat spotřebitelé v Británii a ve Spojených státech.

Jak vybírat?

Nabídka domácích pekáren je opravdu bohatá. Jak si tedy vybrat tu správnou? Hledejte na internetu, porovnávejte parametry a k tomu i cenu. Najdete zde i zajímavé diskuse těch, kteří už mají s domácími pekárnami zkušenosti. Jejich postřehy mohou být zajímavým a cenným vodítkem. Rozhodně si položte základní otázku, proč vlastně domácí pekárnu chcete. Protože jste ji viděli u sousedů? Nebo máte rádi vůni čerstvě upečeného chleba? Případně chcete mít kontrolu nad tím, co do těsta přijde? Pamatujte také na to, že i když jde o drobný domácí spotřebič, vyžaduje v kuchyni určitý prostor. Základ je ale vybrat přístroj, který bude vyhovovat velikosti a spotřebě konkrétní rodiny. Současná spotřeba chleba však nemusí být určující. S teplým a voňavým chlebem jeho konzumace podstatně vzroste. Takže záleží na tom, zda vám postačí bochník s gramáží pod jedno kilo, nebo to chce něco většího.

Chléb nebo marmeláda

Většina pekáren funguje na stejném principu. Tvoří ji pečící vana s výkonnými hnětacími metlami nebo metlou, které těsto vymíchají, potom následuje proces kynutí a pečení. Ve všech fázích se automaticky nastavuje odpovídající teplota. Jediné, co se od spotřebitele očekává, je vložení surovin, a to v předepsaném pořadí. Nicméně, i tady si lze práci ulehčit s hotovými chlebovými směsmi, které lze už běžně koupit. Stačí jen přilít vodu. Cena domácích pekáren se pohybuje už kolem jednoho a půl tisíce korun a na běžný provoz to stačí. Nicméně, zaručenou kvalitu a osvědčenou značku pořídíte až kolem tří tisíc.Takže záleží na tom, jak často bude spotřebič v provozu a co od něj čekáte. U dražších typů můžete najít řadu dodatečných funkcí, jako je třeba možnost zavařování a výroby marmelád a džemů.

Pečení hrou

Zajímavé jsou také funkce odložený start a akustický signál. V prvním případě vám přístroj umožní zvolit dobu pečení, ačkoliv do něj vložíte veškeré suroviny s předstihem. Konkrétně třeba večer, ale k výrobě chleba dochází až nad ránem tak, aby byl hotov právě k snídani. Akustický signál je zase vhodný tam, kde se dodatečně přidávají rozinky, sušené ovoce nebo ořechy. Obecně domácí pekárny nabízejí kolem třinácti programů pečení. Mezi jinými samotné pečení tam, kde není nutné kynutí (např. obyčejné buchty a ovocné chlebíčky), program pro toustový chléb, funkce pro obyčejný chléb, celozrnný, vícezrnný, případně samotné kynutí, jestliže si chceme vyrobit těsto na housky, francouzskou bagetu či pizzu. Lze nastavit i míru propečení svrchní kůrky. To ocení milovníci tradičního českého chleba. Pokud jste ve světě pečení úplní začátečníci, nechte se vést radami samotného výrobce, který k přístroji většinou přikládá i recepty. Jakmile získáte určitou míru jistoty, můžete hledat inspiraci i jinde. Třeba na internetu nebo v knihkupectví, kde je v současnosti už bohatý výběr literatury s recepty a tipy pro uživatele domácích pekáren.

ab
ab
ab
ab
ab