Kategorie

Domácí pekárna v praxi - „Čerstvý je lepší, a tak pečeme a pečeme.“

Moje kamarádka, Kateřina Gruberová, vyniká svým nevšedním přístupem k životu. Je vdaná, má 3 děti a přes 11 let fungovala jako maminka na plný úvazek, přičemž své starší dcery vyučovala v rámci domácího vzdělávání. Ráda čte, chodí na ryby, jezdí na kolečkových bruslích a podniká nevšední adrenalinové zážitky (např. seskok padákem). Také ráda peče, kdykoli a cokoli. Má ráda změny. Kariéru maminky s odrůstajícími dětmi vyměnila za neméně dobrodružnou práci streetworkera, dvoupodlažní mezonetový byt s terasou za bydlení na faře a chléb kupovaný z pekárny za ten pečený doma… Nedalo mi to a alespoň ohledně domácí pekárny, která se jí stala věrným pomocníkem jsem jí trochu vyzpovídala. Přeci jen, není nad zkušenosti z první ruky.

Jak dlouho máš domácí pekárnu?

Něco málo přes tři roky

Jak často a pro kolik lidí v ní pečete?

Dříve jsem pekla každý den - čerstvý chleba nebo bagetky nebo buchtu. Teď je to méně často a většinou spíš nějaké specialitky - jako kynutý ovocný chlebíček, a peču asi pro pět až deset lidí, jak kdy :-)

Pět až deset lidí? Mám to chápat tak, že se pekárna pro běžnou čtyřčlennou rodinu nevyplatí?

Vyplatí se určitě i pro míň lidí, pokud se dokáží udržet a dojíst i den starý chléb a neupečí si nový. :-) My neustále podléháme tomu, že čerstvý je lepší a tak pečeme a pečeme. Jenže je pravda, že už nám chleba moc nezbývá - vždycky se u nás objeví nějaká hladová návštěva, která je chlebem z pekárny nadšená. Darovala jsem kdysi chleba kamarádovi, který mi pak nadšeně tvrdil, že po týdnu byl chléb stále vynikající. :-) Překvapilo mě to. Takže se vyplatí i pro jednoho člověka :-). Jiný náš kamarád je sám a pekárnu si pořídil, je s ní maximálně spokojen. A jiná spřátelená rodina je tříčlenná, pekárnu si taky pořídili.

Vím o tobě, že jsi ve svém okolí známá jako propagátorka domácího pečení. Máš představu, kolik lidí jsi již přesvědčila k investici do domácí pekárny?

Netuším, asi hodně. :-)  Manželův tatínek má pekárnu taky - je celiatik (člověk, který musí dodržovat bezlepkovou dietu, pozn. aut.) a hodně jsme mu ji chválili, jenže nebylo snadné, aby si ji koupil, tak ji od nás dostal na Vánoce. K pečení přistupuje perfektně vědecky a jeho bezlepkové chleby jsou vynikající. Jen mají trošku jinou barvu, než jsme obyčejně zvyklí...

A našel se někdo, kdo ti pekárnu, lidově řečeno - "omlátil o hlavu“?

To ne, většinou jsem se potkala jen s příznivou reakcí.

Ve tvém podání se zdá, že pečení je hra. Prošla sis i ty krušnými začátky v  podobě chlebů, které by sice před smrtí hlady ubožáky nasytily, ale nakonec dostaly nálepku "pro ptáčky dobré"?

Kupodivu ne. První chleby pro mě byly zklamáním, nechutnaly jako chleba. Pak jsem na internetu našla recept, kam se přidával ocet a kmín a chuť se výrazně změnila. A tak začaly pokusy a nové a nové nápady...  Vzpomínám si, že jeden chleba se mi vlastně nepovedl. Byla to nějaká směs v krabičce a chleba  vypadal jako černá cihla. Kdybych po někom hodila tímto chlebem na oplátku místo kamene, tak ho určitě vážně poraním. Tenkrát letěl do koše.

Po zkušenostech co máš, vybrala by sis stejnou pekárnu, nebo bys volila jinak? Které parametry jsou při výběru pekárny pro tebe ty nejdůležitější?

Nejdůležitější? Snad aby opravdu pekla sama. Ale teď bych hodnotila kvalitu teflonu, kterým je potažená pečící forma, kvalitu hnětacích háků a jejich množství, i programové vybavení. Vyhovuje mi pekárna se dvěma hnětacími háky, ale znám kvalitní pekárny i s jedním hákem, chleby jsou stejně dobré. Možná jde jen o zvyk. Taky bych hleděla na to, jestli má program příprava těsta - díky tomuto prográmku jsou moje kynuté knedlíky, buchty neuvěřitelně jemné. Když jsem totéž těsto schválně připravovala v robotu a zároveň i v pekárně (na ovocné knedlíky), tak se to nedalo srovnat. Z robota bylo tužší a ne tak nadýchané. Zpětně jsem za svoji pekárnu moc vděčná, netuším, jestli se ještě vyrábí...

Zmiňuješ těsto pro kynuté knedlíky. Co všechno ještě tahle mašinka umí? Máš zkušenosti i s „alternativními programy“ pro výrobu marmelád či sekané?

Marmeládu jsem zkoušela pomerančovou. V pekárně trvá uvařit trochu déle než na sporáku, ale nemusela jsem se o ni vůbec starat. Takže marmeládu vyzkoušenou mám a jde to. Sekanou jsem taky pekla. Kdesi jsem četla, že sekaná z pekárny není dobrá. Nesouhlasím. Ta naše byla šťavnatá a výborná. Nenechali jsme ani kousek a o vypečenou šťávu se strhla bitka.

Na dobrý chleba jsou potřeba dobré suroviny.  Nakupuješ v běžném obchodě, nebo jezdíš do specializovaných prodejen či do mlýna pro mouku?

Něco nakupujeme v obyčejném obchodě, který je po ruce - třeba hladkou mouku, ocet. Některé suroviny ve speciálních prodejnách, zvlášť celozrnnou mouku, žitnou, pohankovou, kukuřičnou, semínka se dají sehnat někdy v hypermarketech - dobře je na tom Globus. Slunečnici kupuju v Lidlu po větších baleních. A z Makra si vozím obrovské piksly s kmínem drceným i celým. Používám pouze sušené kvasnice a ty také kupujeme v Makru ve velkém balení. Vyplatilo se mi třeba kupovat si otruby a ty pak míchat s obyčejně mletou moukou než kupovat grahamovou mouku.

Používáš předpřipravené pečící směsi?

Moc je nepoužívám, obvykle mi víc chutná chleba celý doma připravený a ten nejobyčejnější není ani trochu náročný na přípravu, takže směsky bych si koupila maximálně na chatu, kde není elektřina, je daleko od civilizace a nedá se tam nic sehnat.

A jedna dotěrná otázka na závěr: určitě máš nějaký svůj oblíbený recept. Podělíš se o něj se čtenáři internetového portálu Svět bydlení?

Mám, je to kynutý ovocný chlebíček ze serveru www.labuznik.com, pouze místo rozinek používám sušené brusinky.
ab
ab
ab
ab
ab