Kategorie

DIY: Velikonoční vajíčka bez chemie

Barvení velikonočních vajíček bez chemie

K tomu, abyste měli krásná velikonoční vajíčka, nepotřebujete chemická barviva. Zalovte raději v potravinách a barvěte přírodní cestou. Samozřejmě můžete vyzkoušet klasiku, kterou jsou cibulové slupky, vaše kuchyň toho ale nabízí mnohem víc.

Pár dobrých rad pro začátek

  • Barvěte bílá vajíčka, logicky tak dosáhnete toho nejlepšího výsledku.
  • Než začnete vajíčka barvit jakoukoliv z následujících metod, odmastěte je vodou smíchanou s octem v poměru 1:1.
  • Při barvení by vajíčka měla být celá ponořená.
  • Do směsi přidávejte jednu větší špetku soli, sníží riziko, že vajíčka popraskají.
  • Vajíčka nevařte na nejvyšší stupeň, i díky tomu budou méně praskat.
  • Obarvená vajíčka naleštěte sádlem.

Červené víno

Zcela záměrně zmiňuju červené víno jako první. Baví mě totiž tím, že výsledek je pokaždý jiný. Někdy růžový, jindy karmínový a občas i fialový. Poprvé jsem vínem velikonoční vajíčka barvila před třemi lety, kdy jsem se s kočárkem chvíli ošívala u regálu s alkoholem. Bylo mi poněkud žinantní koupit krabicáka za 25 korun. Nicméně dražšího vína byla na tuhle činnost škoda. Nakonec jsem se odhodlala a u kasy asi třikrát velice nahlas zopakovala, že tím jako hodlám barvit vajíčka.

Letos jsem vyzkoušela hned dvě vína. Obě vajíčka nabarvila dofialova, ale pokaždé trochu jinak. Postup je jednoduchý. Lahvinku vína nalijete do hrnce, přidáte špetku soli a dvě lžíce octa a přivedete k varu. Necháte vařit cca 15 až 20 minut.

Kurkuma

Žlutá k jaru neodmyslitelně patří, proto určitě vyzkoušejte kurkumu. Celý balíček tohoto koření nasypejte do dvou litrů vody, přidejte sůl a ocet. Chvilku směs povařte, seberte z hladiny pěnu a vložte vajíčka. Vařte 20 minut.

Červené hlávkové zelí

Velmi jemné fialové dosáhnete poté, co vyvaříte půlku nakrájeného červeného hlávkového zelí (asi 30 minut). Scedíte, přidáte špetku soli a dvě lžíce octa. Ve vývaru vajíčka uvaříte po dobu 20 minut. 

Káva

Hnědou až skoro zlatavou barvu získáte díky kávě. Uvařte pořádného turka (2 vrchovaté polévkové lžíce na 1 litr vody), ale aby se vám logr na vajíčka nelepil, musíte kávu scedit přes plátýnko, filtr anebo síto, které vystelete několika vrstvami ubrousků.

Zbytek postupu je stejný jako u ostatních barvicích metod. Přidáte špetku soli a dvě lžíce octa a ve směsi vaříte vajíčka 20 minut.

Červené víno a káva

Tohle barvení vzniklo vlastně dost náhodou. Napoprvé jsem koupila ovocné víno, které obsahovalo všechno možné, jen to pravé červené víno moc ne. Všimla jsem si toho až ve chvíli, kdy jsem lamentovala, že jsou vajíčka sice růžová, ale barva na nich nedrží. Když jsem je vyndavala, hodně jsem ji totiž lžící sedřela. A tak jsem pak vajíčka šoupla ještě do kávy. Vznikla krásná, lehce mramorová červeno-hnědá.

 

Přejeme veselé Velikonoce s krásnými vajíčky!

Fotogalerie

ab
ab
ab
ab
ab