Kategorie

Creme brulée - valentýnský dezert s letlampou

Pokud je váš vztah silný a hodně toho přečkal, ze všeho nejvíc mu asi chybí změna, vzrušení, možná i trocha rizika. Jedním slovem: oheň. Představujeme sladce nebezpečný crème brûlée.

Na pravý crème brûlée je samozřejmě ideální mít flambovací pistoli, ale úspěch můžete slavit i s prudkým ožehnutím pod grilem. Výhoda? Připravují se předem a nechávají se odpočinout v lednici, takže nad nimi v den D nestrávíte hodinu. Pusťme se tedy do toho.

Suroviny na creme brulée

450 ml smetany ke šlehání 50 g hnědého cukru 5 velkých žloutků (pokojové teploty) 1 vanilkový lusk Nezapomeňte, že potřebujete malé kulaté porcelánové misky, jako vidíte na obrázcích.

Postup

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Porcelánové misky naskládejte do hlubokého pekáče, jehož okraje jsou výš než okraj misek. 2. Smetanu nalijte do rendlíku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vydlabejte semínka a vše přidejte ke smetaně. 3. V míse na těsto smíchejte žloutky s cukrem (neměla by se vytvořit pěna). Část cukru si ovšem nechejte na závěrečný posyp a karamelizaci. 4. Postavte kastrůlek se smetanou na střední oheň, a jakmile se objeví bublinky, odstavte jej. Nalijte smetanu do žloutků a stále šlehejte. Vzniklou směs sceďte, ale vanilková semínka v ní mohou zůstat. Odstraňte pěnu, která se na směsi vytvořila. 5. Napusťte do pekáče vodu tak, aby sahala zhruba do výšky 1,5 centimetru. Do mističek nalijte smetanovou směs, kterou jste připravili, a naplňte je téměř k okraji. Vložte do trouby a pekáč zakryjte menším plechem tak, abyste u okraje nechali mezeru pro cirkulaci vzduchu. 6. Pečte zhruba půl hodiny. Správnou konzistenci crème brûlée poznáte podle toho, že se při jemném zatřesení pekáčem bude pohybovat podobně jako želatina. Dejte pozor, aby crème brûlée příliš neztuhl. 7. Mističky vyndejte, nechte je pár minut chladnout při běžné teplotě a pak je přemístěte do lednice. Tam budou odpočívat pár hodin, klidně i přes noc. 8. Před podáváním crème brûlée vyjměte z ledničky, posypejte zbytkem cukru a zprudka ožehněte hořákem. Pozor - cukr musí zkaramelizovat, ale samozřejmě jej nesmíte spálit.

ab
ab
ab
ab
ab