Kategorie

Chcete mít kvalitní kompost?

Běžný zahrádkář se s odpadem nepáře. Poseká trávu a šup s ní na hromadu nebo do kompostéru. Přidá ořezané větvičky, vysype kbelík plevele, sem tam přihodí nějaké zbytky z kuchyně a je to. Pak čeká, až příroda udělá zázrak a z odpadu se vytvoří kyprá zemina.
Jenže kompost je nedílnou součástí zahrady a bez našeho přičinění se zázraku přeměny biohmoty v úrodný substrát nikdy nedočkáme. Chce to jediné, neházet na hromadu, co nám přijde pod ruku, ale kompostovat jen to, co tam patří. Ukládání zbytků ze zahrady vyžaduje svůj řád, aby zužitkování odpadu bylo opravdu kvalitní a přínosné jak pro rostliny, tak i pro naši kapsu. Kompostem z vlastních zásob totiž můžeme ročně ušetřit až pětistovku. Nevěříte? Tak počítejte: Při nákupu jednoho pytle kompostu o objemu 80 litrů zaplatíte v průměru 95 korun. Když si kompost vyrobíte v kompostéru o objemu třistadevadesáti litrů, máte do roka pětistovku "doma".

Do kompostu můžeme v tenkých vrstvách přidat dřevěný popel, zavadlou trávu a listí

Na co si dát pozor

Do kompostu nedáváme kuchyňské zbytky, shnilé ovoce a infikované části rostlin, rovněž se vyhneme semenům a kořenům vytrvalých plevelů. I čerstvě posekaná tráva může být při kompostování problémem. Silnější vrstva se velmi rychle slehne a slepí. Z toho důvodu ji dáváme na kompost v tenké, jen dvoucentimetrové vrstvě, kterou prokládáme drcenými větvičkami, hoblinami nebo jiným strukturním materiálem. Jestliže přidáváme do kompostu vápno, pamatujeme na to, že jej nepřidáváme současně s chlévským hnojem, aby nedocházelo k vytěsňování čpavkového dusíku. Tím bychom ztráceli cenné živiny. V takovém případě přidáme vápno až při překopávání kompostu. Také nespoléhejme na přípravky na urychlení zrání, takzvané urychlovače kompostů, které mají za úkol uspíšit zrání organické hmoty, ale přímo ji nevytváří. Pouze podporují rozklad. Po aplikaci urychlovače a optimálních tepelných podmínek může být kompost zralý již po čtyřech měsících, ve většině případů však ne dříve než za půl roku až rok.

Plastové kompostéry mají zejména tyto výhody: jsou estetické, dobře chrání kompost proti větru a dešti, mají dobré tepelně-izolační vlastnosti

Kompostovat je tak trochu umění

Kromě toho, že jsme získali dostatek materiálu ještě práce nekončí. Kompost nesmí být ani suchý, ani příliš mokrý. Při nadbytku vlhkosti je kyslík z kompostu vytěsňován a dochází ke zvýšení jeho kyselosti. Ve vyschlém kompostě se zase nedaří žížalám a užitečné mikrofauně. Abychom podpořili zdravý rozklad, je třeba kompost, zejména v počátečních fázích, překopávat, a to nejméně dvakrát do roka. Z hlediska výživy by v kompostě měl být vyvážený poměr mezi suchými dřevnatými komponenty, které obsahují především uhlík a zelenými částmi rostlin s převažujícím podílem dusíku. Proto je vyvážený poměr vstupních surovin v kompostu tak důležitý. Pro zvýšení podílu hnojiva je vynikajícím přídavkem chlévský hnůj smíchaný s drcenou slámou.

Pořiďte si kompostér

Naplnit kompostér nebude žádný problém. Větší pozornost věnujeme místu, kam jej postavíme. Ideálním místem je polostín pod stromy nebo mezi keři, který brání přílišnému vysoušení slunečními paprsky. Hlavně pod kompostér nedáváme nepropustnou fólii nebo ho dokonce nestavíme na betonový podklad. Tím bychom zabránili žížalám, aby pronikly do kompostu a provzdušňovaly jej. Mimo jiné, o žížaly se staráme hlavně v létě, protože v horní části kompostéru může stoupnout teplota až na 60°C a žížaly by se "upekly". Tomu zabráníme tím, že dolním otvorem z kompostéru vybereme hotový kompost, žížaly "přebereme" a vrátíme je zpět dolním otvorem do kompostu, kde budou dál pilně pracovat.

Otestovat  kvalitu kompostu je otázkou dvou dnů – poslouží nám k tomu řeřichový test.

Řeřichový test

Pokud si nejste jisti, zda je již kompost vyzrálý a humus použitelný pro květiny či zeleninu, proveďte si jednoduchý test: Nižší zavařovací sklenice se naplní kompostem asi pět centimetrů pod okraj, zaseje řeřicha, zalije a přikryje víčkem. Když se objeví bílé a silné kořínky, je kompost dostatečně vyzrálý. Zahnědlé kořínky a slabě zelené rostlinky jsou známkou kompostu, který ještě potřebuje čas.
ab
ab
ab
ab
ab