Existuji potraviny zdravé a méně zdravé a vyloženě nezdravé, které pro naše tělo nemají vhodnou výživovou hodnotu. V tomto článku si jednoduše řekneme, kterým potravinám či pamlskům bychom se měli vyhnout, pokud si chceme zachovat zdravého ducha ve zdravém těle.
Voda
Ačkoliv se zcela nejedná o potravinu, hraje voda jednou z nejdůležitější častí našeho života. V našem organismu tato složka zaujímá okolo 65-70%, krev je tvořena vodou z 90%. Proto se bez vody nedá žit.
Prázdné kalorie
Ovšem není voda jako voda. Pokud bychom měli začít špatnými návyky okolo vodního režimu, můžeme říct - jednoznačně se vyvarujte slazených nápojů typu coca cola, fanta, kofola a jimi podobné. Pijte co nejvíce čisté vody, zelené a jiné čaje, které pomáhají detoxikovat organismus. Slazené nápoje obsahuji velké množství jednoduchých sacharidů, které nejenže nemají užitnou nutriční hodnotu, ale tento druh cukru zvyšuje glykémii (hladinu cukru v krvi) a velice rychle se přeměňuje na tuk a ukládá do zásob. Dalším problémem je nedostatečný pitný režim. Denně bychom měli vypít alespoň 2 - 2,5 litru vody, sportovci ještě více.
Jednoduché cukry
Konzumací jednoduchých sacharidů se vyhnete omezením slazení čaje a kávy. Bílé pečivo a knedlíky nahraďte pečivem celozrnným, těstovinami, rýží a bramborami, které obsahují polysacharidy ve formě škrobu. Hlavně se vyvarujte sladkostí, které na nás útočí ze všech stran.
Mastné kyseliny – pro vysvětlení
Mastné kyseliny a glycerol jsou základními jednotkami tuků. Dle stupně nasycenosti jejich vzájemných vazeb a délky jejich řetězců dělíme mastné kyseliny na nasycené a nenasycené. Nenasycené pak dále na mononenasycené a polynenasycené, a to podle počtu dvojných vazeb v řetězci.
Pozor na TRANS-mastné kyseliny
Ony dvojné vazby mohou zaujímat dvojí prostorové postavení, a to polohu CIS a TRANS. Více do chemie zasahovat nebudeme. Jde o to, že trans-mastné kyseliny mají podobný řetězec jako nasycené mastné kyseliny, kterých bychom se měli vyvarovat.
Jak vznikají?
TRANS-mastné MK v prvé řadě vznikají transformací nenasycených MK vlivem baktérií v bachoru přežvýkavců, takže se pak vyskytují v jejich mléce (5%) a tuku, tudíž i v jejich mase. Toto je ovšem docela zanedbatelné množství na to, kolik takových výrobků denně zkonzumujeme.
Kde se tedy vyskytují?
Pozor si musíme dávat na pekárenské výrobky, do kterých se přidávají ztužené tuky. Ty vznikají hydrogenací a obsahují trans-mastné kyseliny. Jedná se o croissanty, koláče, jemné a trvanlivé pečivo, dále polevy, čokolády nebo například sušenky, chipsy a hranolky, kde vznikají vlivem vysoké teploty při smažení a přepalování olejů. U takovýchto výrobku nikdy nezjistíme jaký typ ztužených tuků byl přidán.
Margaríny
Margaríny jsou ztužené rostlinné tuky. Tyto výrobky jako označované jako zdravé rostlinné tuky, které neobsahují cholesterol jako tuky živočišné tedy máslo. To je sice pravda, ale za to do nedávné doby obsahovaly plno našich TRANS-mastných kyselin, takže byly pro zdraví škodlivější, než zmiňované máslo. Dnes již existuje metoda zvaná interesterifikace, při níž TRANS-MK nevznikají a dnešní lehce roztíratelná másla českých i slovenských výrobců jich obsahují jen stopové množství.
Vliv na organismus
TRANS-MK zvyšují hladinu LDL – tzv. „zlý“ cholesterol a zároveň snižují hladinu „hodného“ HDL cholesterolu. Trans izomery navíc zvyšují hladinu triglyceridů v krvi lipoproteinu A, který má významný vliv na vyvolání kardiovaskulárních chorob. Nejhorší vlastností ovšem je, že se jejich účinek neprojevuje ihned, ale důsledek jejich nadměrného užívání se projeví většinou až když je člověk vážně nemocný, a to už většinou bývá pozdě.