Kategorie

Bramborová polévka je na podzim jako stvořená

Zvládnout vydatnou polévku je kuchařský základ, který se vám bude hodit, i když vaření nepatří k vašim koníčkům.

Bramboračka se sušenými houbami

Na základ klasické bramboračky potřebujete hodně cibule. Když zezlátne, opražíte mouku. Podlijete ji studenou vodou a metličkou jíšku dobře rozmícháte. Pak přidáte pokrájenou kořenovou zeleninu, brambory, namočené houby a koření.

Suroviny

• 4 brambory – oloupané a nakrájené na kostky • 1 malá cibule – nadrobno • 2 mrkve – na kostičky • 1 menší celer – oloupaný a na kostičky • 2 hrsti směsi sušených hub • 2 stroužky česneku – prolisované • 2 lžíce hladké mouky • 2 lžíce másla • 2 špetky majoránky – lze použít i čerstvou • sůl • čerstvě namletý pepř • petrželka na ozdobu • čerstvý chléb

Postup

1.  Nejprve namočte houby do vroucí vody. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a udělejte jíšku. Jakmile mouka zavoní, zalijte ji studenou vodou a rozmíchejte dohladka. 2.  Přidejte namočené a slité houby, brambory, pokrájenou kořenovou zeleninu a majoránku. Osolte a opepřete. 3.  Polévku chvilku míchejte a poté ji nechte asi 35 minut vařit na mírném plameni. 4.  Na závěr do polévky přidejte prolisovaný česnek, dle chuti ještě sůl a pepř a směle podávejte.

Tipy a triky

* Když namočíte sušené huby do vařící vody, lépe změknou a uvolní veškeré aroma. * Když jíšku zalijete studenou vodou a hned mícháte, neudělají se nám žmolky.

ab
ab
ab
ab
ab