Podle názvu se to nezdá, ale barový pult může mít různé využití v závislosti na konstrukci. V nejjednodušším provedení slouží jako optický předěl kuchyně a obývacího pokoje ve společném obytném prostoru. Barový pult je mnohotvárná součást kuchyňského vybavení Jestliže se barový pult nachází v uzavřené kuchyni, může zde oddělovat část, kde se vaří, od jídelního stolu, a slouží buď pouze jako pult k servírování jídla, nebo si u něj můžete vypít kávu či sklenku vína. Tím však zdaleka výčet jeho funkcí nekončí.
Design až na prvním místě
Barový pult je zřejmě výjimkou, pokud jde o pravidla, jimiž bychom se při výběru měli řídit: Vzhledem k tomu, že jde o výrazný prvek interiéru, měl by působit výtvarně a dominantně, aby zaujal na první pohled. Současně je třeba brát zřetel na čistý styl a estetickou kvalitu. Bar by měl ladit s vybavením kuchyně, jeho vzhled ovlivní výběr materiálu i zpracování. Vzhledem k tomu, že se barový pult obvykle nachází na dobře viditelném místě, měl by odpovídat také určitým parametrům. Musí být užší než klasický jídelní stůl, jeho výhodou je však skutečnost, že je možné přizpůsobit velikost a tvar konkrétnímu prostoru. Nesmí být také překážkou při denním provozu, ovšem na druhé straně nevolíme ani příliš úzký a nestabilní. Bar je funkčním i designovým prvkem interiéru. Proč do něj nezabudovat třeba akvárium? Současně by mělo být okolo pultu dost místa, abychom mohli bez problémů přisednout či vstát. I tak bude ale takový pult vždy šetřit místo, a to nejen svou konstrukcí, ale i díky barovým židlím na vysokých nohách. Pořiďte takové, s nimiž není nutné složitě manipulovat, stačí se na ně bez velké námahy vyhoupnout a stejně z nich i sklouznout.
Bez židle není barový pult
Barové židle vybíráme především s ohledem na jejich výšku a celkovou konstrukci. Měly by být lehké, dobře udržovatelné, a navíc stabilní a pevné. Pokud jde o materiály, sortiment v obchodech umožňuje vybrat židli v podstatě pro jakýkoli interiér. Skelet židle i sedáky bývají nejčastěji ze dřeva, ale také oceli či dalších kovů, moderní pak z ohýbaného dřeva nebo z transparentních plastů. Kvalitní barová židle je důkazem, že krása a praktičnost se nevylučují. Výška baru by se měla pohybovat mezi 90 až 110 centimetry. V poměru odpovídá tomuto rozměru i výška barové stoličky, sedák by měl být o 25 až 30 centimetrů níže než deska barového pultu. Sezení na vysokých barových židlích je díky jejich konstrukci namáhavější, na zřeteli je tedy třeba mít i určité pohodlí. To mohou zajistit područky a správný tvar nízké opěrky, která obvykle sahá pouze do poloviny zad. Velký význam má samozřejmě materiál, z něhož je zhotoven sedák. Bezpečné posazení na stoličku zajistí trnož, která je buď na nohách židle, nebo je přímo součástí pultu. Foto: autorka