Dobré jídlo chutná vždycky ještě lépe, když se servíruje v esteticky vytříbeném prostředí. To znamená, že bychom neměli zapomínat na květinové ozdoby. Krášlit můžeme jak stůl, tak i svícínky, skleničky či láhve sektu.
Květinová aranžmá na sváteční stůl volíme vždy úměrně jeho velikosti. Barva zvolených květin by měla ladit s barvou svátečního ubrusu. Vázu s vyšším aranžmá můžeme postavit do čela stolu, pokud je stůl situován jednou stranou u zdi. Jinak je vhodnější květinové aranžmá vést středem stolu nebo použít několik menších váziček, do nichž se vkládá pouze jeden květ. U stolních aranžmá bychom se měli vyvarovat použití silně vonících květin, které mohou vyvolávat alergické reakce. Jedná se například o lilie, hyacinty, ale i karafiáty.
Na stole by neměla chybět ani snítka jmelí, které podle starých zvyků přináší do domu štěstí, lásku a spokojenost
Ve znamení harmonie
Pro první aranžmá je typický soulad a symetrie. Vše má své místo a linii. Do keramické misky připravíme vodou nasáklou aranžovací hmotu, do které postupně vpichujeme okrasnou zeleň z jehličnanů. V přímých liniích a v sudých počtech poté vsadíme květy růží či tulipánů. Na závěr aranžmá doplníme vánočními ozdobami a svíčkami různých barev, tvarů a velikosti podle svého výběru.
Základem tohoto aranžmá jsou přímé linie a symetrie
Foto: Holandská květinářská kancelář
Krása asymetrie
Větší aranžmá je vhodné spíše pro oválný stůl a oproti první variantě je ve znamení chaosu a nespoutanosti. Pro jeho přípravu potřebujeme oválnou mísu nebo svícen a aranžérskou hmotu. Po obvodu nádoby do aranžérské hmoty postupně paprskovitě vpichujeme různé druhy okrasné zeleně (velmi vhodné jsou větvičky jedličky, smrčku, jmelí, tisu či eukalyptu). Voňavé "lesní" aranžmá doplníme tradičními šiškami, oživíme různobarevnými květy a ostatními doplňky podle vlastní fantazie. Navíc přidáme plody mandarinek, které aranžmá nejen prosvítí, ale dodají mu i "chuť".
Kombinace tradičních šišek a květů působí velmi vkusně
Foto: Holandská květinářská kancelář
Důležité maličkosti
K ozdobě slavnostních nápojů nám výborně poslouží jednotlivé květy orchideje Phalaenopsis, které odlomíme ze stonku a jejich krátkými stonky jednoduše zavěsíme za okraj číše. Jakýkoliv další, drobný a luxusní kvítek, zasunutý například za ubrousek otočený okolo lahve, dodá slavnostnímu večeru správný "šmrnc". Také ubrousky, ve kterých jsou zabaleny příbory, je možné sepnout stužkou a dozdobit jedním květem.