Kategorie

Zásady stolování, 2.díl

Stolování není jen záležitostí kulinářskou, ale i estetickou. Ráz prostřeného stolu udává již ubrus. S ním je ovšem třeba sladit i jídelní nádobí a příbory. Dnes už sice není nutné striktně dodržovat styl či typ dekoru, jisté zásady je však stále třeba ctít.
Dříve móda diktovala vzory i tvary nádobí, velikosti, barevnost. Dnes si můžeme vybírat soupravy podle stylu, designu, barvy a samozřejmě ceny.

Oslava i všední den

Obvykle míváme takzvanou snídaňovou sadu – tedy barevnější nádobí, často velmi nekonformních tvarů i vzorů, dále talíře pro běžný oběd či večeři a také samozřejmě jídelní servis pro slavnostnější příležitosti, obvykle elegantní a stylově i barevně čistý, prostě nadčasový, neboť počítáme s tím, že ho nebudeme měnit každý rok. Ovšem, ani zde není zapovězen moderní a neobvyklý design. Pokud jde o barevnost, základem je bílá, často v kombinaci s černou, ovšem oblíbené jsou i jiné barvy, třeba černá s červenou či se žlutou. Vzory se u slavnostnějšího nádobí často neužívají, a pokud ano, pak jsou velmi nenápadné a jemné. Ovšem, jestliže jste zastánci jednoduchého, ale současně stylového bydlení, velmi zajímavě může působit i porcelán a sklo ve stylu „co dům dal“, tedy různorodost tvarů, stylů i vzorů, kdy každý stolovník má jiné talíře, šálek i sklenku.

Umístění talířů, příborů a sklenek

Základem slavnostního stolování je velký talíř určený pro hlavní chod. Na něm je buď polévkový talíř nebo jen ubrousek, na který se pak pokládá šálek s polévkou. Vedle velkého talíře po levé straně je dezertní talířek. Pokud se oběd či večeře skládá z více chodů, příbory pro jednotlivá jídla klademe po stranách talíře směrem z vnitřku ven, takže přímo u talíře je příbor pro hlavní chod.  Nezapomínáme ani na speciální příbory na moučník, zmrzlinu, rybu či sýr. Dezertní příbory pokládáme nad talíř. Nad nůž pro hlavní chod stavíme sklenku pro nápoj, který budeme pít k hlavnímu jídlu. Sklenky pro nápoj k předkrmu či dezertu stavíme napravo od ní. Sklenka pro sekt má místo nalevo do sklenky pro nápoj k hlavnímu pokrmu.

Výzdoba a doplňky

Nejčastější výzdobou stolu bývají květiny či vazby z jiných přírodních materiálů, v období velikonočních nebo vánočních svátků pak jejich symboly, dále svíčky, stuhy a podobně. Pokud použijeme květiny, dbáme na to, aby aranžmá bylo spíše nízké a nebránilo stolovníkům v rozhledu. Místo jedné velké kytice můžeme zvolit několik menších. Květiny by neměly mít ani výraznou vůni. Důležitým a nepostradatelným doplňkem jsou ubrousky. Pro sváteční tabuli používáme zásadně látkové ubrousky, které by měly alespoň rámcově ladit s ubrusem a prostíráním. Obvykle bývají v rozměru 40 x 40 nebo 50 x 50 cm a na stole nebo na talíři se skládají do různých tvarů. Při jídle je stolovníci mají na kolenou.
ab
ab
ab
ab
ab