Kategorie

Založte si kompost, vyplatí se a je ekologický

To, že papír, sklo nebo plasty nepatří do odpadkového koše, vědí všichni. Ovšem to, že i organický odpad má své místo zcela někde jinde, bere v úvahu jen málokdo. Pokud využijete organické zbytky ke kompostování, pomůžete nejenom životnímu prostředí, ale i svojí zahrádce.

Příliš mnoho odpadu

Česko se snaží snížit množství odpadu, které je vyváženo na skládky nebo likvidováno ve spalovnách. Zhruba dvě třetiny odpadu z našich domácností tvoří organický odpad, který by bylo možné kompostovat. Je třeba si uvědomit, že neohleduplné vyhazování netříděného odpadu škodí životnímu prostředí. Představíme-li si navíc, kolik potřebných látek by půda mohla využít v případě, že bychom organické zbytky přeměnili v humus, určitě nás to pinutí k zamyšlení. Není to nic těžkého a kompostovat nemusí jen vlastníci rodinných domů s pozemky, technika myslí už i na obyvatelé bytů.

Zahradní kompostér, který dobře známe

Nejsnadnějším a nejpoužívanějším způsobem kompostování je založení kompostu na zahradě. Dřevěný kompostér si můžeme snadno zhotovit sami. Postačí dřevěné laťky nebo kulatina, mezi jednotlivými příčkami by mělo být alespoň 15 cm místa, aby byla kompostovaná hmota prodyšná. Ideální rozměry jsou metr na metr a výškou asi 120 cm. Pokud nepatříme zrovna mezi kutily, můžeme si v zahradním centru zakoupit plastový kompostér různých velikostí.

Tlení za tepla i za studena

Pokud použijeme větší množství organické hmoty naráz, vznikne v kompostéru během několika dnů teplota kolem 60 až 70 stupňů. Ta zahubí škodlivé organismy, které by mohly při hnojení půdy negativně působit na lidské zdraví. Zrychlení procesu tlení zajistíme občasným převrácením kompostované hmoty. Asi za měsíc máme připraveno organické hnojivo plné humusu. Budeme-li ukládat jen malé množství materiálu, proces tlení probíhá tzv. za studena a vytvoření humusu trvá asi půl roku.

Kam s ním?

Kompostér umísťujeme na stinné místo a také tam, kde budeme mít snadný přístup zajišťující pohodlnou manipulaci. V kompostéru by neměla zůstávat stát voda, proto je vhodné umístit ho do svahu.

Domácí kompostování

Pokud jste se nadchnuli pro ekologické zpracování biologického odpadu, ale chybí vám venku místo na umístění kompostéru, nezoufejte. Existují už i domácí mikrokompostéry, které můžeme s klidem umístit přímo v kuchyni. Organické látky jsou tu automaticky smíchány, provzdušněny a zahřívány na teplotu 60 stupňů Celsia. Nemusíme se obávat žádného zápachu, přístroj je vybaven uhlíkových filtrem, který spolehlivě zamezí úniku nelibého odéru. Denně můžeme do kompostéru naskládat téměř dva kilogramy organických zbytků. Surový kompost, který vznikne asi po 14 dnech, můžeme rovnou vysypat do půdy.

Co můžeme kompostovat?

Ano: ovoce, zelenina, slupky, listí, květiny, vyluhované čajové sáčky, káva, kávový filtr, skořápky od vajíček, zbytky potravin (v přiměřeném množství), noviny, karton, piliny, popel, podrcené větve. Ne: plesnivé zbytky, kosti, maso, cigarety, oleje, nedrcené větve.

Zlepšení kvality půdy

Půda je v dnešní době přihnojována zejména anorganickými hnojivy. Ty jsou splavovány do spodních vod a následně do povrchových vod, kde způsobují kromě jiného výskyt nechvalně známých sinic. Organické hnojivo je výtečným zdrojem humusu. Ten umožňuje půdě zadržovat vodu a živiny. Pokud půda tuto schopnost ztratí, dochází k nejrůznějším klimatickým změnám, jako je například časté střídání extrémních teplot, přívalové lijáky, oteplování nebo větrné bouře.
Foto: Thinkstockphotos
ab
ab
ab
ab
ab