Pokud jste se rozhodli začít doma trochu víc vařit a méně spoléhat na hotová jídla nebo polotovary, doporučujeme začít výrobou domácího zeleninového vývaru. Můžete ho uchovávat v mrazničce a bude skvělým základem mnoha jídel, například této zeleninové polévky.
Co potřebujete na zeleninovou polévku?
- 2 šálky nakrájené cibule - 1 šálek tence nakrájeného celeru - 2 lžíce olivového oleje - 2 lžičky provensálského koření - hrubou sůl a mletý pepř - 5,5 šálku zeleninového vývaru (ideálně domácí, v nouzi může být z kostky) - 1 šálek nahrubo nakrájených rajčat (včetně šťávy) - 8 šálků další vhodné zeleniny, kterou doma najdete, nasekané nahrubo - 3 šálky vody
Postup
1. V hrnci na středním ohni zahřejte olej, přidejte cibuli, celer, provensálské koření a trošku soli a pepře. (Pokud musíte použít vývar z kostky, buďte se solí opatrní.) Za častého míchání necte cibuli zesklovatět. 2. Přidejte vývar, rajčata i se šťávou a 3 šálky vody, přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen a nechte polévku probublávat v nezakrytém hrnci asi dvacet minut. 3. Přidejte další hrubě nasekanou zeleninu a nechte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne. Na talířích ozdobte čertsvou petrželkou a podávejte s opečeným chlebem. Pokud chcete polévku uchovat, nezapomeňte ji před zmrazením nechat vychladnout.