S chutí do toho
Ve spíži se věci usazují a leckdy se z ní dlouho nedostanou, proto je dobré začít pořádným úklidem. Všechny uložené potraviny i nádobí vyndejte, očistěte police, zameťte podlahu, zbavte se případných pavučin a pečlivě zkontrolujte, jestli někde nemají hnízdo mouční moli. Než jídlo zase vrátíte zpátky, vytřiďte všechno prošlé nebo zjevně zkažené. Tip: Ve spíži dost možná najdete nějakou dobrotu, kterou jste dostali jako dárek a nemáte na ni chuť, přestože je pořád v dobrém stavu. Nejvyšší čas poslat ji dál.
Dózy, krabice košíky
Potraviny by ve spíži neměly být naskládány jen tak, nechcete přece při každé návštěvě přerovnat patnáct jiných věcí, jen abyste se dostali k marmeládě. Koše jsou ideální pro věci, které by měly být pohromadě, ale chcete na ně vidět i z boku (například krabičky s různými druhy čaje). Stejnou službu udělají průhledné plastové krabice - tady si ovšem dejte pozor, abyste neutěsňovali něco, co by mělo větrat.
Všechno na očích
Potraviny ve spižírně by měly být snadno přístupné. Protože ale většinou není možné všechno uložit v jedné řadě kolem stěn, budete si muset určit priority. Vyhodnoťte, které suroviny používáte častěji, a na které dojde jenom párkrát do roka, a podle toho spíž uspořádejte. Méně užívané potraviny by však neměly být úplně schované. Ideální bude uložit je na horní police, kam se vám obvykle nechce natahovat, ale přesto je na ně vidět.
Nedělejte ze spíže skladiště...
Spižírna je užitková místnost pro každodenní potřebu, a proto by se z ní nemělo stát odkladiště, kde věci upadají v zapomnění. Police nežeňte až ke stropu a nedělejte je příliš široké, co nejméně věcí skladujte ve větších, uzavřených prostorách, nevytvářejte několik vrstev. Všechno by mělo být dostupné s co nejmenším úsilím. Tip: Viděli jste někdy zavěšené svazky česneku nebo cibule ve starých chalupách? Inspirujte se a obohaťte svoji spižírnu o háčky, na které můžete zavěsit některou zeleninu nebo ovoce, případně nástěnné kořenky a podobně.
... ani kumbál na košťata
Volné místo mezi policí a stěnou k tomu svádí, ale pokud je to jenom trochu možné, neskladujte ve spíži nic jiného než jídlo, případně nádobí. Mopy, kbelíky, sezónní boty a další nezvaní sousedé jenom přispějí k tomu, že se ze spižírny stane odkládací místnost pro všechno, a jen tak v ní něco nenajdete. Úložný prostor v bytě byste měli řešit jako celek.