Kategorie

Voňavá potěšení jménem pout pourri

Co vám v zimě připomene živou přírodu? Zkuste voňavou směs ze sušených květin a plodů.
Babí léto je tady a s ním i podzim. Nenamlouvejte si léto a raději si ho kousek přeneste do podzimu a prosluňte si zimu. Vůně jsou totiž jedny z nejsilnějších přivolávačů vzpomínek. Klasickou variantou pout pourri je květinové aranžmá v keramické či skleněné misce nebo na ošatce, kterou můžete zavěsit na zeď. Květiny mohou být živé nebo suché. Vedle vonných květů se používají i aromatické listy nebo jiné části rostlin, které vyzařují příjemnou vůni - kůra, oddenky, ovoce, ... Pokud použijete sušenou variantu, voňavá směs vám vydrží déle. A když "dovoní", můžete ji zakapat oblíbeným esenciálním olejem - a léto je zpátky.

Pout pourri ze sušených květin

Pro suchou směs si zvolte hlavní vůni a podle té vybírejte jednotlivé složky. Vedle vůně dbejte i na tvar a barvy. Ty se sice usušením poněkud změní, ale stále budou hrát důležitou roli - vždyť zrakem přijímáme 90 % všech podnětů. Jakmile máte dostatek materiálu, přidejte fixativ (prášek zpravidla z kořene kosatce florentského, pomáhá uchovat vůni) a libovolné koření (nebo také žádné) a dobře promíchanou směs uzavřete do vzduchotěsné nádoby na 6 týdnů. Směs bude v průběhu této doby "zrát". Potom ji už můžete začít rozdělovat na místa, která chcete provonět.

Pout pourri se solí vydrží roky

Pokud volíte složitější vlhkou metodu, budete potřebovat mořskou sůl. Suché (nikoli usušené!) části směsi bohatě prosypte solí v poměru 1 díl soli na 3 díly směsi ve vrstvách nejlépe ve sklenici. Tu uložte na 10 dní na temné a suché místo. V této době budou uložené části rostlin kvasit, fermentovat. Až tento proces ustane, směs promíchejte a nechte uležet dalších 10 dní. Vytvoří se poměrně hutná hmota, kterou můžete krájet na menší kousky. Ty pak vložte se zvolenými přísadami a ingrediencemi na 6 týdnů do vzduchotěsné nádoby fermentovat a každý den míchejte.

Zrodila se vůně

Jakmile 6 týdnů uběhlo, jste skoro u konce. Do směsi přidejte usušené květy, větvičky nebo cokoli, co se vám líbí a nasypte do misky s víkem. Nebo víko nedávejte a nechte směs vonět tak dlouho, jak budete chtít. A pak ji přiklopte. A odklopte. Přiklopte. Odklopte... Tak často, jak budete chtít. Výhodou vlhké vonné směsi totiž je, že dokáže vůni uchovat po několik let.
ab
ab
ab
ab
ab