Kategorie

Velikonoční menu tradiční i exotické

Lámete si hlavu, co letos připravit o Velikonocích k slavnostnímu obědu? Přinášíme velikonoční recepty na polévku, hlavní chod, salát a dezert, které v sobě spojují české vlivy a trochu exotiky.
Velikonoční menu by mělo být hlavně svěží, ne příliš těžké. Je přece jaro a v žádném případě tedy nemohou chybět například vejce nebo listová zelenina. Nemusíte se ale bát, dojde samozřejmě i na maso a něco sladkého. Dali jsme si záležet i na tom, aby žádný recept nepředstavoval komplikovanou přípravu, která by vyžadovala vaši neustálou pozornost. Klidně si tak během vaření polévky můžete třeba připravit a dát do trouby hlavní chod. Nepečený dezert si navíc můžete udělat den předem. Začneme lehkou jarní zeleninovou polévkou, která vychází z klasické francouzské kuchyně. Náš exotický hlavní chod se vám bude přece jen zdát trochu známý – postup přípravy kuřete se totiž podobá výrobě klasického trojobalu, i když jenom zdánlivě. Salát naplno rozjede jarní náladu a bude vyhovovat milovníkům masa i zeleniny. A dezert nakonec bude už nenápadným příslibem léta.

Velikonoční francouzská polévka

Zeleninová polévka je jednoduchý a výborný start. (Zdroj: Iwona Grodzka, Bigstockphoto) 4 baby karotky 3 menší pórky 4 větší brambory 1 celer 2 větší snítky petržele 1 ½ litru hovězího vývaru čerstvě mletá sůl a pepř 2 lžíce crème fraîche (francouzské jemně zakysané smetany) Zeleninu očistěte a nakrájejte najemno. Přiveďte bujón k varu, přidejte zeleninu, znovu přiveďte k varu, zmírněte plamen a nechte asi 50 minut jenom probublávat. Sceďte vývar do mísy a zeleninu rozmixujte. Vraťte zeleninu zpět do vývaru, ochuťte solí a pepřem a znovu přiveďte k varu. Odstavte a zamíchejte smetanu (crème fraîche snese vyšší teplotu než česká zakysaná smetana).

Pečená kuřecí prsa s česnekem a parmazánem

Parmazán se strouhankou vytvoří na pečeném kuřeti úžasnou krustu. (Zdroj: fotomy, Bigstockphoto) 2 lžíce olivového oleje 3 větší nasekané stroužky česneku 1 hrnek čerstvé strouhanky 2/3 hrnku strouhaného parmazánu 1 lžička sušené bazalky špetka mletého černého pepře 6 ks kuřecích prsíček bez kůže a kostí Předehřejte troubu asi na 170 stupňů a lehce vymažte pekáček. V jedné míse promíchejte olivový olej s česnekem, ve druhé strouhanku, parmazán, bazalku a pepř. Každý kousek kuřete namočte v tekuté směsi a obalte jej v suché směsi. Když do pekáčku vložíte poslední kousek, posypejte vše zbytkem strouhanky se sýrem. V předehřáté troubě pečte asi půl hodiny.

Velikonoční salát z čerstvého špenátu, slaniny a hub

Kombinace čerstvé listové zeleniny a opečené slaniny je opravdu lahůdka. (Zdroj: HHLtDave5, Bigstockphoto) 4 plátky slaniny 2 vejce 2 lžičky cukru 2 lžíce jablečného octa 2 lžíce vody ½ lžičky soli ½ kg čerstvého listového špenátu 10 dkg krájených hub (z nálevu nebo tepelně upravených) Slaninu opečte po obou stranách dozlatova a dejte stranou. Vejce uvařte a nakrájejte na měsíčky. Na pánvi zahřejte zhruba dvě polévkové lžíce tuku ze slaniny, vmíchejte cukr, ocet, vodu a sůl. Dohlédněte, aby směs nevychladla. Opláchněte a osušte listový špenát a natrhejte jej do salátové mísy. Přelijte teplým dresinkem a ozdobte vejci a houbami.

Lehký tvarohový dezert s ovocem

Tvarohový dezert na závěr vás naladí už skoro letně. (Zdroj: Konstik, Bigstockphoto) asi 15 cukrářských piškotů asi 200 g čerstvého ovoce 100 g práškového cukru 400 ml smetany ke šlehání 500 g měkkého tvarohu 200 ml vody 4 lžíce želatiny Želatinu namočte do vody, až nabobtná, pak ji zahřejte a rozpusťte. Ušlehejte smetanu (část šlehačky a nakrájeného ovoce je dobré nechat stranou na ozdobu). Smíchejte želatinu s tvarohem a cukrem, zlehka přidejte ušlehanou smetanu. Na dno dortové formy naskládejte několik nalámaných piškotů, zalijte vrstvou tvarohu, naskládejte zbytek piškotů a nakrájené ovoce a zalijte zbytkem tvarohové směsi. Zakryjte formu fólií a dejte ztuhnout do lednice.
ab
ab
ab
ab
ab