Lámete si hlavu, co letos připravit o Velikonocích k slavnostnímu obědu? Přinášíme velikonoční recepty na polévku, hlavní chod, salát a dezert, které v sobě spojují české vlivy a trochu exotiky.
Velikonoční menu by mělo být hlavně svěží, ne příliš těžké. Je přece jaro a v žádném případě tedy nemohou chybět například vejce nebo listová zelenina. Nemusíte se ale bát, dojde samozřejmě i na maso a něco sladkého. Dali jsme si záležet i na tom, aby žádný recept nepředstavoval komplikovanou přípravu, která by vyžadovala vaši neustálou pozornost. Klidně si tak během vaření polévky můžete třeba připravit a dát do trouby hlavní chod. Nepečený dezert si navíc můžete udělat den předem.
Začneme lehkou jarní zeleninovou polévkou, která vychází z klasické francouzské kuchyně. Náš exotický hlavní chod se vám bude přece jen zdát trochu známý – postup přípravy kuřete se totiž podobá výrobě klasického trojobalu, i když jenom zdánlivě. Salát naplno rozjede jarní náladu a bude vyhovovat milovníkům masa i zeleniny. A dezert nakonec bude už nenápadným příslibem léta.
Velikonoční francouzská polévka
Zeleninová polévka je jednoduchý a výborný start. (Zdroj: Iwona Grodzka, Bigstockphoto)
4 baby karotky
3 menší pórky
4 větší brambory
1 celer
2 větší snítky petržele
1 ½ litru hovězího vývaru
čerstvě mletá sůl a pepř
2 lžíce crème fraîche (francouzské jemně zakysané smetany)
Zeleninu očistěte a nakrájejte najemno. Přiveďte bujón k varu, přidejte zeleninu, znovu přiveďte k varu, zmírněte plamen a nechte asi 50 minut jenom probublávat. Sceďte vývar do mísy a zeleninu rozmixujte. Vraťte zeleninu zpět do vývaru, ochuťte solí a pepřem a znovu přiveďte k varu. Odstavte a zamíchejte smetanu (crème fraîche snese vyšší teplotu než česká zakysaná smetana).
Pečená kuřecí prsa s česnekem a parmazánem
Parmazán se strouhankou vytvoří na pečeném kuřeti úžasnou krustu. (Zdroj: fotomy, Bigstockphoto)
2 lžíce olivového oleje
3 větší nasekané stroužky česneku
1 hrnek čerstvé strouhanky
2/3 hrnku strouhaného parmazánu
1 lžička sušené bazalky
špetka mletého černého pepře
6 ks kuřecích prsíček bez kůže a kostí
Předehřejte troubu asi na 170 stupňů a lehce vymažte pekáček. V jedné míse promíchejte olivový olej s česnekem, ve druhé strouhanku, parmazán, bazalku a pepř. Každý kousek kuřete namočte v tekuté směsi a obalte jej v suché směsi. Když do pekáčku vložíte poslední kousek, posypejte vše zbytkem strouhanky se sýrem. V předehřáté troubě pečte asi půl hodiny.
Velikonoční salát z čerstvého špenátu, slaniny a hub
Kombinace čerstvé listové zeleniny a opečené slaniny je opravdu lahůdka. (Zdroj: HHLtDave5, Bigstockphoto)
4 plátky slaniny
2 vejce
2 lžičky cukru
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce vody
½ lžičky soli
½ kg čerstvého listového špenátu
10 dkg krájených hub (z nálevu nebo tepelně upravených)
Slaninu opečte po obou stranách dozlatova a dejte stranou. Vejce uvařte a nakrájejte na měsíčky. Na pánvi zahřejte zhruba dvě polévkové lžíce tuku ze slaniny, vmíchejte cukr, ocet, vodu a sůl. Dohlédněte, aby směs nevychladla. Opláchněte a osušte listový špenát a natrhejte jej do salátové mísy. Přelijte teplým dresinkem a ozdobte vejci a houbami.
Lehký tvarohový dezert s ovocem
Tvarohový dezert na závěr vás naladí už skoro letně. (Zdroj: Konstik, Bigstockphoto)
asi 15 cukrářských piškotů
asi 200 g čerstvého ovoce
100 g práškového cukru
400 ml smetany ke šlehání
500 g měkkého tvarohu
200 ml vody
4 lžíce želatiny
Želatinu namočte do vody, až nabobtná, pak ji zahřejte a rozpusťte. Ušlehejte smetanu (část šlehačky a nakrájeného ovoce je dobré nechat stranou na ozdobu). Smíchejte želatinu s tvarohem a cukrem, zlehka přidejte ušlehanou smetanu. Na dno dortové formy naskládejte několik nalámaných piškotů, zalijte vrstvou tvarohu, naskládejte zbytek piškotů a nakrájené ovoce a zalijte zbytkem tvarohové směsi. Zakryjte formu fólií a dejte ztuhnout do lednice.