Kategorie

Ve starém domě, ale v úplně novém bytě

S tím, jak se v padesátých letech rozrůstaly závody těžkého průmyslu na Ostravsku, rozhodli se soudruzi vybudovat pro svůj pracující lid i nové město, které by vyrostlo téměř na zelené louce mimo oblast poddolování. Vznikla městská čtvrť Poruba, jeden z nejvýznamnějších zástupců tzv. socialistického realismu, neboli Sorely. Šlo nejen o architektonický, ale obecně umělecký směr prosazovaný Sovětským svazem.
Navzdory atmosféře dané doby jde kupodivu o dílo až urbanisticky přepychové. Osu městské části tvoří Hlavní třída zdobená antickými sloupy a štíty ve stylu klasicismu. Jen sochy, fresky a malby s budovatelskými motivy vypovídají něco o časech, kdy vznikly. Obytné domy vytvářejí téměř uzavřené dvory se spoustou zeleně, kde nikdy nechyběla dětská hřiště. Poruba je také plná parků a míst k odpočinku. Tato městská část byla a stále je atraktivním místem k bydlení, dnes možná ještě více. Zatímco ještě v roce 2005 bylo možné pořídit družstevní byt o výměře něco přes 70 m2 za přibližně 650 tisíc korun, v současnosti je to už přes 1,5 milionu. Vzhledem k ceně realit v jiných městech by se to mohlo zdát málo, nicméně pro Ostravu je to skok nevídaný.

Nechtěli nic uspěchat, raději se poradili

Manželé Malí bydlí také v Porubě, i když ne na Hlavní třídě. Jde o ulici, která byla vystavěna souběžně s centrální třídou až počátkem šedesátých let. Tehdy byla dokončena hlavní porubská pošta, po ní následovaly obytné domy v nízké zástavbě. Architektura to už není zdobná, vše má ryze funkční charakter, nicméně i zdejší bytové jednotky se výrazně odlišují od běžné sídlištní zástavby, jež k Porubě časem přibyla. Když se do těchto míst rodina Malých před dvěmi lety stěhovala, měla tu výhodu, že už bydlela ve svém, i když menším bytě. S úpravami nového bydliště proto nespěchala a nechala si vypracovat odborný projekt. Z původních vnitřních stěn tak nezbyla žádná a vznikl zcela nový prostor, který plně odpovídá požadavkům moderního bydlení pro rodinu se dvěma dětmi.

Kousek stěny stranou a je tu spousta nového prostoru

V domě se nacházejí na každém podlaží vždy čtyři bytové jednotky – dvě a dvě proti sobě. Manželům Malým nahrál při pozdějších úpravách fakt, že dveře protější bytové jednotky jsou posazeny až do středu chodby. Mohli tak jednu ze stěn posunout zhruba o metr a půl do hlavní chodby, až za své bytové dveře. Malý posun dal prostor pro netradiční řešení, zejména pak v případě sociálního zařízení. Došlo zároveň k propojení kuchyně a obývací části. Zatímco v původním stavu byly všechny místnosti průchozí, dnes má každá samostatný vchod, zároveň přibylo úložného prostoru. Začneme prohlídku možná netradičně sociálním zařízením. Záchod je umístněn samostatně, i když se do této místností vchází přes koupelnu, a to nejdříve dveřmi, které byly původně bytové. Záchod je prostorný, i když ne natolik, aby se sem vešel i bidet. Manželé Malí to vyřešili tím, že zde umístili malé umyvadlo se sprchovou hadicí. Koupelna jako taková je rozdělena na dvě části a je přepažena původní stěnou. V přední části, přes kterou se prochází na záchod, je velké umyvadlo se zrcadlem a s úložným prostorem. Za stěnou je pak sprchový kout, prostor před ním je ponechán volný. Klasickou vanu tu nenajdete, ale Malí si po ní nestýskají. Vnější stěna spojující obě části koupelny je postavena ze skleněných tvárnic (tzv. luxferů). Takže sem proniká i denní světlo, což dodává koupelně na vzdušnosti. Rozdělení koupelny na dvě části si rodina pochvaluje. Pokud musí někdo na záchod, není rušeno soukromí toho, kdo se zrovna sprchuje.

Kde se dobře bydlí, tam se dobře vaří

Za prosklenou stěnou se na druhé straně nachází obývací pokoj. Ten je propojen s kuchyní a jídelní částí. Kuchyně je srdcem každé domácnosti a věděli to i naši předci, když si stavěli kuchyně obytné. To však nezapadalo do plánů pro úsporné bydlení z dob minulých. Stavěly se kuchyňky jak nudličky, kde se stěží vejdou dva. Naštěstí u Malých měla kuchyně čtvercový půdorys. Původně se z ní však chodilo do obývacího pokoje jen přes chodbičku, což je z mnoha důvodů nešikovné. Nové řešení mnohem více odpovídá současným trendům a je i přirozeně logičtější. Kuchyňský kout je promyšlen do detailu tak, aby vyhovoval potřebám paní domu, která ráda vaří. Nechybí žádný moderní spotřebič, majitelka vsadila na tmavý design dřeva a chrom. Součástí je i komora, kde se bohužel potkávají snad všechny trubky a rozvody. Na klasickou spíž není vhodná, ale pračka se sem bez potíží vešla.

Další nápad a je tu komora i vestavěná skříň

Do dalších pokojů se vchází přes chodbičku, která se táhne po celé délce bytu. Na jejím konci se naproti sobě nacházejí ložnice a dětský pokoj. Ložnice není nikterak velká, ale stačilo to na manželskou postel a vestavěné skříně po celé délce jedné stěny. V případě dětského pokoje udělal odborný projektant opět šťastný tah. Přestože pokoj posunul a zkrátil, zůstalo stále dost místa pro dvě děti. Tím však vznikl prostor pro další komoru, kde se toho schová opravdu hodně včetně kol a lyží. Zároveň přibyla další chodba pro vestavěnou skříň. Malí jsou docela obyčejná česká rodina, která jen při vytváření nového domova vsadila na radu odborníků. Vytvořili si prostor, který se jim líbí a který jim vyhovuje, aniž by se nutně spokojili s původními kompromisy.
ab
ab
ab
ab
ab