Pokud vás při pohledu na měřáky energií mrazí v zádech a s obavou sledujete stále rostoucí cenu za elektřinu, plyn i vodu, můžete se zamyslet nad tím, kde, a hlavně kolik energie byste mohli ušetřit.
Známou radou odborníků je nakupování spotřebičů v úsporných energetických třídách A. Šetřit však můžeme také při samotném vaření, pokud si osvojíme několik základních návyků.
1. Indukce
Indukční varné desky jsou stále rozšířenějším obchodním artiklem. Jedná se o varnou desku, která reaguje na dno hrnce. Pomocí elektromagnetické cívky se pak rozehřívá pouze v místě pod hrncem a ne v celé plotýnce, jako je tomu např. u klasických sklokeramických desek. Indukce je také rychlejší – rychleji se rozehřeje a rychleji ohřeje požadovanou potravinu. Pro ohřev stejného množství jídla potřebuje méně energie než konkurenční desky.
2. Setrvačnost
Pokud však vaříme na klasické elektrické varné desce, můžeme využít setrvačnosti plotýnek. Pokud si navykneme plotýnku vypínat o něco dříve a necháme jídlo dojít pod pokličkou, dá se leccos uspořit. Napomůžeme tomu také nákupem kvalitního nádobí se silným dnem, které do sebe naakumuluje teplo.
3. Nepředehřívat!
Ještě z dob plynových trub máme zlozvyk rozehřívat troubu předem. Nové trouby žádné předehřívání nevyžadují. Pouze při několika málo pečících programech se doporučuje zapnout troubu několik málo minut předem. Trouby reagují velmi rychle a přesně na vámi zadanou teplotu pečení. Také u trub je vhodné využít setrvačnosti a dopékat jídlo ve vypnuté troubě. Trouba bez otevírání dvířek udržuje ještě dlouho vysokou teplotu.
4. Čistota šetří peníze
Pokud investujete do spotřebiče nemalé peníze a připlatíte si za úspornou energetickou třídu, měli byste vědět, že údaj, který udává výrobce, se může lišit od toho reálného. Jde především o manipulaci se spotřebičem. Konkrétním příkladem je trouba. Pokud nebudeme troubu řádně čistit a udržovat vnitřní povrch trouby bez nánosů, zvýšíme její energetickou spotřebu z původní třídy A až na F nebo G. Trouba totiž bude muset "bojovat" i s mastnou špínou.