Kategorie

Vařme netradičně aneb trochu oživené stolování

Zdravá výživa se stala součástí dnešního životního stylu. Mnoho lidí si již navyklo nakupovat bio potraviny a hodně ovoce a zeleniny. Omezujeme také živočišné tuky, olivový olej je již běžnou součástí přípravy jídla. Ovšem ne všichni si uvědomujeme, že nezáleží pouze na surovinách, ale také na kvalitní přípravě a konzumaci jídla.
Kromě klasického pečení, vaření a smažení se stále více rozšiřují úpravy na lávovém kameni nebo v páře. Posezení u jídla může být i kvalitním společenským zážitkem.

Stolování s fondue je společenská událost

Fondue

Příprava jídla ze Švýcarska ve stylu fondue je spíše společenskou akcí, než každodenním vařením. Příprava je dosti časově náročná - hodí se tedy spíše pro ojedinělé události. Základem fondue je kotlík naplněný rozehřátou směsí, do které se vkládají různé ingredience podle chuti, napíchnuté na speciálních vidličkách. Namáčejí se pak do několika tzv. dipů (omáček). Pravé fondue je sýrové, do kterého se namáčejí různé typy baget. Oblíbené je také masové fondue, které se připravuje v oleji nebo vývaru. Ač se může tato příprava zdát mastná, rychlá úprava malých kousků masa nebo také zeleniny je velice chutná a dietní. Zvláště u dětí je oblíbené fondue čokoládové. Do sladké hmoty můžeme namáčet různé druhy ovoce nebo piškotů.

Dnes si již můžeme vybrat z široké nabídky parních trub

Parní vaření

Vaření v páře je především zdravé. Úprava masa i zeleniny je šetrná a potraviny si zachovají velkou část svých vitamínů. Proto je tato úprava vhodná zvláště pro děti. Vařit v páře můžeme buď na varné desce v napařovacím hrnci nebo si můžeme vybrat z nabídky parních trub. Příprava je to velice rychlá a je možné ji kombinovat s klasickým pečením.

S lávovým kamenem můžete pokrmy připravovat přímo na jídelním stole

Lávový kámen

Pomocí rozehřátého lávového kamene připravíme potraviny rychle a bez zbytečných tuků. Nemusíme připravovat pouze maso, tato úprava je vhodná také např. pro vejce. Někteří výrobci varných desek již lávový kámen přidali jako možné příslušenství. Kámen se pomocí ohně nebo elektrické spirály rozehřeje na vysokou teplotu, kterou si díky své setrvačnosti udrží dlouhou dobu. Přípravu jídla tak můžeme provádět přímo na jídelním stole každý podle své chuti.
ab
ab
ab
ab
ab