Kategorie

Vánoční stromeček v gala

Vánoce. Také si hned vybavíte voňavý vánoční stromeček zdobený krásnými, barevnými koulemi, ve kterých se odráží okolní svět?

Kvantita neznamená kvalitu Až se dny začnou zase krátit, vrhneme se opět, někdy dokonce s chutí, do vánočního shonu. Každý rok se všemožně snažíme ještě víc umocnit tento krásný čas co nejhezčí vánoční výzdobou a ošidit nehodláme ani vánoční stromeček. Jenomže ačkoliv je trh naprosto přesycen všemožným zbožím, nabídka kvalitních vánočních ozdob je velmi slabá. Obchodní řetězce nabízejí poměrně nevkusné a nekvalitní imitace ručně foukaných skleněných ozdob, které sice hopsají po podlaze jako gumové balónky, ale svůj původní účel, zkrášlit vánoční stromek, příliš nesplňují. Těžko budeme hledat skleněné baňky a ozdoby ze skleněných perel nenalezneme vůbec. Přitom je naši výrobci vyvážejí do celého světa. Výroba vánočních ozdob má u nás tradici sahající až do předminulého století. Nabídka je naštěstí obohacena alespoň ozdobami ze slámy, které jsou většinou vkusné a vzhledem k pořizovací ceně i velmi populární. Méně vkusné jsou však pro změnu řetězy z různobarevných, rozšafně blikajících svíček nebo jinak tvarovaných žárovek.

Zkuste trhy nebo internet Naštěstí lze nakoupit roztomilé a velmi vkusné vánoční ozdoby na internetu nebo na vánočních trzích přímo od výrobců, kteří na nich s láskou pracují po celý rok. Kromě ozdob slaměných lze koupit také ozdoby keramické, dřevěné, nebo háčkované. Šikovné ruce dokáží vytvořit malá umělecká dílka z listů kukuřice nebo z těsta. A ceny? Ty jsou vzhledem k pracnosti směšné. Pohybují se v rozmezí od 10 do 100 korun. Záleží na velikosti a časové náročnosti jednotlivých ozdob. Někteří prodejci pochopitelně nabízejí také tradiční skleněné foukané ozdoby, ale jejich nabídka není bůhvíjak oslnivá. Většinou se jedná o zboží z výprodejů, nebo o zboží horší kvality. Na vině není ani tak neseriózní chování prodejců, ale spíše naše slabá poptávka. Předešlá léta bohužel prokázala, že kvalitní a krásné zboží jednoduše nejsme ochotni zaplatit. Ručně vyráběná skleněná ozdoba může stát 50 Kč, ale také třeba desetinásobek.

I Vánoce mají své trendy … V poslední době se velké oblibě těší tzv. rustikální styl, kterým se vracíme k původnímu zdobení vánočního stromku. Tedy do doby, kdy jsme skleněné vánoční ozdoby ještě neznali. Takže pokud máte trochu hlouběji do kapsy, můžete vánoční stromek ozdobit perníčky, sušenými pomeranči a jablky, doplňky z lýka nebo barevnými stužkami. Pokud jste ale do výzdoby ochotni něco investovat, neuškodí ozdoby slámové a dřevěné. Někdy můžeme použít i keramické, ale s rozmyslem. Je třeba dbát na stylovou jednotu. Měli bychom brát v úvahu také barevné ladění. U rustikální výzdoby vánočního stromku se držíme přírodní barevnosti – žlutá, červená, zelená.

... a módní výkřiky Pokud vás rustikální styl nenadchl, můžete stromek ozdobit podle soudobých módních trendů. Výzdoba v byzantském stylu je laděna do zemitých tónů – hnědá, oranžová, zelená, na doplnění použijeme zlatou barvu. Budeme potřebovat transparentní látky v požadovaných barvách, lampiónky mochyně, bronzové drátky, sušená jablíčka a pomeranče. Další ozdoby si můžeme vyrobit sami. Jestliže se nechceme vzdát tradiční výzdoby vánočního stromku, a přesto toužíme po nějaké, alespoň částečné změně, můžeme střídat barevné ladění. V barevné kombinaci se zlatou můžeme použít ozdoby ze slámy, dřeva i listů kukuřice. Tyto ozdoby využijeme stejně dobře i v kombinaci s červenou a zelenou. Jestliže chceme stromek vyzdobit studenými barvami  modrou, stříbrnou nebo ?alovou, pak je vkusně doplní sněhobílé, háčkované ozdoby.

Michaela Schlauchová

Babiččina vánoční dekorace Vizovické pečivo se poprvé začalo péct ve Vizovicích nedaleko Zlína na přelomu 19. a 20. století, a to v pekařské rodině Lutonských. Tehdy se ?gurky a ozdoby z tohoto těsta prodávaly na jarmarcích a trzích a chudí lidé je kupovali dětem na hraní nebo na zkrášlení vánočních stromků. Vizovickým pečivem lze nejen ozdobit vánoční stromeček nebo chvojí ve váze, ale i vánoční dárek či štědrovečerní stůl. Potřeby k výrobě vizovického pečiva: 1. 250 g hladké mouky 2. 1 dl vody 3. mísa 4. vařečka 5. sklenička 6. nůžky 7. hřebínek 8. nožík 9. vykrajovací formičky na cukroví 10. celý pepř 11. slámka 12. tenká stužka nebo provázek 13. vajíčko a mašlovačka

Postup výroby vizovického pečiva: • Do mísy nasypeme mouku a v hromádce mouky vyhloubíme důlek, do kterého po částech nalijeme vodu. Pečlivě a vytrvale zpracováváme těsto asi hodinu, až nám vznikne tuhá hmota. Uhnětené těsto zabalíme do igelitového sáčku a v ledničce ho necháme asi šest hodin odležet. Jakmile uplyne určená doba, vybalíme těsto a nožem ho rozřízneme. Potom se přesvědčíme, zda je těsto uvnitř na dotek hladké. Zjistíme-li, že těsto je plné hrudek, musíme ho ještě jednou zpracovat. • Máme-li těsto ve správném stavu, můžeme začít s vlastním modelováním a vykrajováním. Těsto necháme v igelitovém sáčku, aby nám neoschlo, a vždy si odkrojíme jen takový kousek, který budeme zrovna potřebovat. Sklenička nám dobře poslouží k vyválení placek, ze kterých potom můžeme formičkami vykrajovat různé tvary. Zdatnější se mohou vrhnout na vlastní modelování. Špičkou nůžek nebo hřebínkem se na těstě dá vyznačit různé vroubkování. Nůžkami se těsto také různě nastřihává. Potřebujeme-li na sebe přilepit dva kousky těsta, musíme spoj nejdříve lehce navlhčit vodou. Pepřem můžeme vytvořit třeba očička zvířátek a slámka nám poslouží k propíchnutí otvoru k zavěšení. • Všechny hotové ozdůbky položíme na nemastný plech a tam je necháme na tři hodiny oschnout. Chceme-li mít ozdoby hezky lesklé, rozšleháme vajíčko a všechny ozdoby natřeme. Pro větší lesk můžeme natírání za půl hodiny zopakovat. Potom dáme plech s ozdobami do trouby a pomalu je sušíme při 50 °C asi tři hodiny. Vyšší teplota by mohla způsobit bobtnání těsta. Po upečení a vychladnutí můžeme otvory v ozdůbkách provléct provázek nebo stužku a ozdobu zavěsit.

Kouzlo tradičních Vánoc • Zatímco Vánoce se u nás slavily už ve středověku, vánoční stromeček a jeho zdobení, které jsou už dlouhá léta neodmyslitelným symbolem vánočních svátků, mají mnohem mladší tradici. • V Čechách se první stromeček objevil v jedné šlechtické rodině v roce 1820. Ale už o dvacet let později byl stromeček, jak napsaly Pražské noviny z té doby, zcela samozřejmou součástí vánoční výzdoby mnoha bytů v Praze. Poté se stromeček rozšířil i mimo Prahu a do začátku 20. století si už stromečky našly cestu téměř do každé domácnosti. • Zdobení vánočního stromečku prošlo v průběhu desetiletí řadou změn. Je škoda, že pro množství třpytivých ozdob, které se nabízejí v obchodech, mnozí zapomněli na krásu prostých věcí.

Trocha historie Tradice zdobení vánočního stromečku k nám přišla z Německa počátkem 19. století. Původně se stromky zdobily oříšky, sušeným i čerstvým ovocem, perníčky, dřevěnými ozdobami a podobně. Nelze si nevšimnout, že v posledních letech se někteří z nás k tomuto velmi krásnému stylu zdobení vrátili. Nicméně ve druhé polovině 19. století začaly tuto původní výzdobu postupně vytlačovat skleněné vánoční ozdoby, které vyráběly především sklárny v Podkrkonoší. Svého vrcholu dosáhla výroba vánočních baněk před druhou světovou válkou. Po roce 1989 bylo mnoho skláren nuceno výrobu ozdob omezit nebo zcela zrušit. Důvodem byl jednak nezájem tuzemských odběratelů, ale také neschopnost obnovit předválečné obchodní kontakty.
ab
ab
ab
ab
ab