Kategorie

Uskladnění potravin vyžaduje správné podmínky

Lednice, potravinové skříně, komory, spižírny či chladné sklepy. Je tolik míst, kde je možné uskladnit potraviny. Jak jsou ale tyto prostory vhodné pro uskladňování potravin?

Pro správné uskladnění potravin je třeba vybrat vždy ten nejvhodnější prostor. Místo, kde se potraviny nezkazí a vydrží co možná nejdéle. V domácnostech bývá míst pro uskladnění potravin hned několik. Počínaje lednicí a potravinovou skříní přímo v kuchyňské lince či na chodbě, přes komoru špajz až po sklep. Každý z těchto prostor nabízí ideální podmínky pro uskladňování určitého typu potravin.

Různé potraviny, různé podmínky

Při uskladňování potravin hrají roli zejména teplota, vlhkost, intenzita slunečního záření a přísun čerstvého vzduchu. Každá z potravin vyžaduje své. Obecně platí, že by potraviny měly být skladovány na stinném, chladném a suchém místě. Některým potravinám, jako jsou např. cukr, mouka či luštěniny, svědčí suché místo. Jiné suroviny, jako je např. kysané zelí či vejce, snesou i vlhčí prostory.

Není sklep jako sklep

Dejte si dobrý pozor, kam vlastně potraviny ukládáte. Při uskladňování potravin je potřeba zvážit podmínky v dané místnosti. Panelákový sklep, ve kterém vede potrubí s teplou vodou, jistě nenabízí ty samé podmínky jako chladný sklep v kamenném domě. To samé platí o potravinových skříních přímo v bytech. Jejich vnitřní teplota totiž výrazně kolísá. Jestliže v takové potravinové skříni v zimním období je ovoce i po několika dnech jako čerstvé, v létě už tomu tak být nemusí. Mějte tyto skutečnosti na paměti. Vyhnete se tak mnoha nepříjemným překvapením a zajisté také tomu, že byste některé potraviny museli vyhodit.
 

Potraviny mohou snadno načichnout

Pozor! I zdánlivá banalita, jako je zápach, může při uskladňování potravin napáchat veliké škody. Uskladněné potraviny totiž mohou po jisté době nepříjemné pachy nasát. Narozeninový dort, který by byl cítit kysaným zelím nebo tak úžasně uleželými tvarůžky, by na slavnostním stole jistě tolik radosti nepřinesl.
 

Skladování nápojů

Zcela specifickou kapitolou je pak uskladňování nápojů. Domácí malinovka, trvanlivé mléko nebo lahvové pivo nemají příliš specifické požadavky na uskladnění. Jinak je tomu u vína, které při uskladňování při té správné teplotě a vlhkosti nabývá na své kvalitě a chuti. V opačném případě, pokud byste nedodrželi doporučené podmínky, by Vám po delší době skladování už tak chutnat nemuselo.
ab
ab
ab
ab
ab