Kategorie

Ukázkový skok do rozjetého vlaku

Historie rekonstrukce bytu, který vám chceme představit, připomíná filmové záběry skoků odvážných mužů do rozjetých vlaků. Nikdo z těchto skákajících hrdinů nemohl předem vědět, zda v pořádku docestují do cílové stanice. Cílovou stanici našich pasažérů byla ÚSPĚŠNÁ REKONSTRUKCE. Dojeli v pořádku, a to všichni, včetně spokojeného strojvůdce…

Šťastný nástup

V roce 2005 měl majitel bytu v rukou hotový projekt, který řešil základní dispoziční uspořádaní bytu, úpravy kanalizace, vytápění a elektrorozvodů. Ve chvíli, kdy se rozhodovalo o řešení designu koupelny, vstoupila do rozjeté realizace bytová designérka Babeta Krátká, která pak všechny další kroky řešila ve spolupráci s realizační firmou a stavebním dozorem. Kompletní rekonstrukce trvala čtyři měsíce. V jejím průběhu se podařilo vyřešit dispozici kuchyně včetně kuchyňské linky, barový pult a průchozí šatnu s vestavnou skříní. Design paralelně dotvářela Daja Šulcová, ze společnosti Designline. Podílela se na vybavení interiéru nábytkem, který byl zakoupen v značkové prodejně Decoland a na návrzích nábytku na míru, kterým vybavila ložnici a obývák. Dveře, komodu v šatně a další detaily designérky řešily společně. V tomto smyslu byla realizace velmi ojedinělá.

Koupelna – stanice, na které se dělalo nejvíc

Největší zásah zaznamenala koupelna, která se zvětšila o chodbičku, spojující předsíň a dnešní ložnici. Vytvořil se tak komfortní prostor pro velkou koupelnu, kde je dostatek místa pro velkou vanu, velkorysý sprchový kout i úložný prostor. Nechybí ani klozet, přesto, že byt má také samostatnou toaletu. Tmavě laděné obklady i dlažba jsou decentním pozadím pro velkorysé sanitární zařízení. Zrcadlo po celé šíři stěny v koupelně odlehčuje a zvětšuje prostor. Koupelna je vybavena sanitou značky Duravit. Umývadlo i klozet jsou z jedné série, takže je sladěn jejich design. Vana  z Vagnerplastu pak svým tvarem vhodně doplňuje zvolenou sanitu. Opravdu báječná je hlavová sprcha RainDance, která dopřává svému majiteli opravdový zážitek ze sprchování.

Dispozice

Zajímavé je řešení hluchého prostoru bez oken v centru bytu průchozí šatnou. Ta navazuje na vstupní předsíň, odděluje ji pouze přechod mezi rozdílnou podlahovinou – dlažba, parkety. Současně tvoří elegantní přechod mezi společenskou a soukromou zónou.

Materiál

Novým materiálem byla dlažba, která se stávající klasickou parketovou podlahou tvoří kompaktní celek. Sladěná je v celém interiéru tak, aby vše působilo harmonickým dojmem. Nábytek a jeho materiál vychází z původní dřeviny, použité na podlahu, tedy z dubu. Je to klasická a velmi vděčná dřevina, která svojí texturou i barevným nádechem přirozeně sjednocuje různé materiály.

Barvy

Záměrem barevného uspořádání tohoto pánského interiéru bylo jednoznačně odrazit osobnost majitele. Barvy vycházejí z přirozených tlumených odstínů, které nabízí příroda v dřevinách a kamenech. Nakonec se v interiéru objevují pouze čtyři základní barvy – barva dubu, kamenně šedá, bílý lesk a čerstvě zelená, která se odráží i v záclonách a doplňcích.

Světla

Silné horizontální linky, které se odráží v celém interiéru narušují vertikálně zvolená svítidla válcovitého tvaru. Tato dominantní svítidla kralují v kuchyni. Průchozí šatna je osvícena rovněž válci, ale přisazenými ke stropu v jiných, kratších a širších rozměrech. Zbytek osvětlení je čistě technického charakteru.

Kuchyň – stanice s puncem elegance

Bílý lesk, odrážející se také v detailech kuchyně celou kompozici odlehčuje a současně jí dává punc elegance. Tento nápad vyšel z návrhu Dáji Šulcové. Kuchyň je vybavena standardně. Její součástí jsou moderní vestavné spotřebiče, včetně Side-by-side lednice z dílny Liebherr. Prostor je navíc doplněn o vestavnou pračku, která by jinak musela být v koupelně, což by narušilo její luxusní kompozici.

Téměř všechno na míru

Většina nábytku je zhotovena na míru. Za zmínku stojí vestavná skříň, jejíž vnitřní uspořádání je doslova ušito na míru majiteli. Každá věc má své místo, které ji rozměrově vyhovuje. Design vychází z funkcionalismu. Jednoduše pojaté frontální plochy dvířek působí jako dřevěné obložení. To nenarušuje žádný detail, ani madla nebo úchyty. Otevírání je řešeno skrytým způsobem, tvarovanými dřevěnými nákližky na hranách dvířek. Dalším zajímavým prostorem je vestavná úložná skříň v koupelně. Skříň je řešená za sklem, které je souběžné se skleněnou zástěnou sprchy. Samotná konstrukce vychází opět vstříc konkrétním potřebám majitele. Velmi praktické jsou výsuvy, schovávající všechny potřebné maličkosti. Za zmínku stojí také komoda, která by se mohla jmenovat „letící“. Je navržena tak, aby nenarušovala svojí hmotou úzký prostor šatny a přitom poskytla svému majiteli dostatek úložného místa. Historie jejího vzniku je svázaná spoluprací obou designérek. Design ve stylu samých šuplíků, rozměry, umístění a způsob uchycení byly navržené Babetou Krátkou. Záměrem designérky bylo, aby komoda působila jako zmenšenina protilehlé skříně. Realizace se však odložila. Dája Šulcová pak v duchu dalších zásahů, vzhled komody přizpůsobila ostatnímu nábytku tak, aby se akcent bílé odrážel i v šatně.

Konečná? Na tu se musí ještě chvíli počkat

Rekonstrukce bytu díky dobrému načasování a vzájemné kooperaci všech zúčastněných splnila svá očekávání. Vlak nikomu neujel a všichni se dostali bezpečně do cíle. Opuštěná však zůstala ještě jedna stanice - pracovna. Na tu se majitel postupně připravuje. Zatím má jenom obecné představy o tom, jak by měla vypadat. O to ostatní se pravděpodobně postarají Babeta Krátká a Dája Šulcová, které již nemusí strojvůdce přesvědčovat o svých skokanských dovednostech… Realizace: Babeta Krátká, Dája Šulcová Foto: Robert Virt
ab
ab
ab
ab
ab