Kategorie

Trendy v digestořích

Digestoř má ve své kuchyni snad každý z nás. A již dávno to není jenom účelový kus bílého smaltovaného plechu s umaštěnou mřížkou. Z digestoře se stal výrazný prvek kuchyně, který ji někdy vhodně doplní a někdy jí dokonce dominuje.
Digestořím se věnuje v poslední době mezi výrobci spotřebičů velká pozornost a stále více začínají dominovat tomuto sektoru firmy, které se na výrobu digestoří specializují. A výrobci spotřebičů si platí designérská studia, kteří pro ně vymýšlejí netradiční pojetí digestoří.

Moderní znamená geometrické

Ne úplnou novinkou, ale současným trendem je použití jednoduchých digestoří čistých geometrických tvarů. To odpovídá současnému proudu moderních jednoduchých a symetrických kuchyní s hladkými dvířky. Digestoře tedy mají tvar válce nebo kvádru bez jakýchkoli dalších přízdob. Účel tohoto designu je jasný – že jde o digestoř vám musí být jasné až na druhý pohled.

Moderní je zaujmout

Stále se také prodávají kovové digestoře se skleněnými částmi. Více se však nyní dbá na to, jak jsou tyto dva materiály navzájem propojeny a jaký mají tvar. Takže digestoře mají tvar základny v podobě vlnky, přední skleněná část je sklopená, nebo je polovina této základny z kovu a druhá ze skla – vždy je to však provedeno novým a právě takovým způsobem, který zaujme.

Moderní je být odlišný

Na trhu se však objevují i naprosté speciality – také ale v duchu jednoduchosti a designové čistoty. Výrobci nabízejí digestoře zabudované do zdi, kdy za varnou deskou je ozdobný nerezový rámeček, který přes škvíry saje vzduch. Příslušenstvím této digestoře je externí skleněná rampa s osvětlením. Další zajímavostí je celoskleněná černá digestoř ze skla se zrcadlovou úpravou, kterou po doteku v její polovině rozevřou tiché servomotory. Tato digestoř je připevněná na zeď nízko nad varnou desku a v řezu připomíná řez polovinou čočky. Další zajímavou digestoř tvoří kovová krychle, na několika místech se čtvercovými průřezy.
Odsávání pomocí štěrbin Praktickým trendem u digestoří je systém odsávání pomocí štěrbin. Po obvodu nebo na několika místech jsou úzké škvíry – ne tedy velká mřížka. Těmito štěrbinami dochází k většímu sání při stejném výkonu motoru a i samotné čistění digestoře je snazší.

Moderní je digestoř i mimo kuchyň

Digestoře se nespecializují jenom na místo nad vařením. Jeden výrobce spotřebičů nabízí digestoř (taktéž designově velmi zdařilou - opět v žádném případě nepřipomíná digestoř tak, jak si ji představujeme) nad stůl. Má uhlíkový filtr a dobře odsaje pachy například tehdy, pokud máme ten zlozvyk, že u jídla kouříme. Ale stojí za to ji nad stůl zavěsit již čistě z estetického důvodu – ale vlastně i praktického. Jako všechny digestoře i tato svítí.
ab
ab
ab
ab
ab