Kategorie

Tlakové hrnce Prominent od Tescomy

Tescoma, tradiční český výrobce kuchyňských potřeb, přináší na trh novou řadu tlakových hrnců Prominent.
Jsou vyrobeny z prvotřídní oceli a umožní vaření při nízkém nebo vysokém tlaku, přesně podle toho, co vám bude vyhovovat. Jejich bezpečné použití zajišťují čtyři pojistky, navíc mají masivní úchyty. Díky třívrstvému sendvičovému dnu se mohou používat na všech typech sporáků – plynových elektrických i indukčních. A protože Tescoma si je naprosto jistá kvalitou svých výrobků, poskytuje na tlakové hrnce nadstandardní záruční lhůtu pěti let. Vybírat velikost tlakového hrnce Prominent bychom měli podle toho, nejen pro kolik lidí vaříme, ale i podle úložných možností naší kuchyně. Tescoma nabízí dvě velikosti – objem 4 litry za doporučenou cenu 2 399,-Kč a 6 litrů za 2 599,-Kč. Výhodně si lze pořídit kombinaci pod názvem Prominent Duo – obsahuje dvě nádoby ve zmiňovaných objemech, navíc však s univerzální poklicí, která padne oběma hrncům za 3 599,-Kč.

Jak dlouhá byla vůbec cesta, kterou prošel dříve nazývaný Papinův hrnec?

První zmínka pochází ze severní Afriky z 2. století n. l.  Za pravého „otce“ tlakového hrnce můžeme však považovat Denise Papina, francouzského vědce. Sestrojil ho v roce 1679 a používal nejdříve v laboratoři, později našel uplatnění v průmyslových provozech. Až v minulém století začal být „papinův hrnec“ využíván k přípravě pokrmů. A to ze zcela prozaických důvodů. Lidé si uvědomili, že jeho používáním šetří palivo, doba vaření se podstatně zkracuje a upravované potraviny si zachovávají svou chuť. Celkem obstojné důvody, proč si pořídit tlakové hrnce Prominent, nemyslíte?

Jak funguje tlakový hrnec?

Je to tlustostěnný hrnec, navíc v případě Prominent opatřen třívrstvým dnem, ve kterém se vaří za vyššího tlaku než je ten běžný atmosférický. Díky němu se dosáhne větší teploty vaření (120 – 130 °C) a tudíž rychlejší úpravy pokrmu, jež si uchová původní aroma, chuť i nutriční hodnotu.

Jak koupit ten správný tlakový hrnec?

Měl by být z ušlechtilé oceli, mít více než dvě pojistky, vyhovovat velikostně našim potřebám, dát se mýt v myčce, vyhovovat sporáku v domácnosti a mít dostatečnou záruční lhůtu.

Proč se někteří lidé bojí používat tlakový hrnec?

Mnozí z nás mají ještě „zasunuto“ v paměti, jak babičce či mamince vybouchlo jídlo vařené v tlakovém hrnci a oběd skončil v lepším případě jen na stropě kuchyně. Tato nehoda by se již v dnešní době při použití kvalitních výrobků a za dodržení návodu k použití opravdu stát neměla. Tlakové hrnce Prominent mají čtyři bezpečnostní pojistky, lze v nich vařit při vysokém (poloha 2 = 0,90 bar) i nízkém tlaku (poloha 1=0,55 bar). Jsou opatřeny pojistkou proti nechtěnému otevření a masivními úchyty, o které se rozhodně nepopálíte. Samozřejmostí je silikonové těsnění.  Nezapomeňte však, že díky tlaku obsah hrnce nabude a měl by se tedy plnit maximálně do 2/3.

Kolik času budeme potřebovat na uvaření potravin v tlakových hrncích Prominent?

U každého balení je přibalen návod, jak hrnec používat, spolu s orientačními časy. Tak například svíčková se vaří 30-40 minut, vepřové ovarové kolínko 25-30 minut, skopová kýta 30 minut, slepice 15 minut, brambory nebo zelí jen 7 minut. Nezapomínejme však, že pro každou potravinu je dobré použít rozdílný tlak – proto mají hrnce Prominent dvě velikosti tlaku.

Popis tlakových hrnců Prominent firmy Tescoma

Tlakový hrnec PROMINENT je vyroben z prvotřídní nerezavějící oceli, díky moderní kompaktní konstrukci šetří místo při vaření i skladování. Třívrstvé sendvičové dno má vynikající termoakumulační vlastnosti, které přispívají k úspoře energie. Vaření probíhá rychleji a při nižším výkonu sporáku, který je možné vypínat s předstihem ještě před ukončením vaření. Masivní úchyty tlakového hrnce jsou vyrobené z kvalitních odolných plastů a při správném použití nepálí. Mají 4 pojistky pro bezpečné použití, červeně označenou pojistku proti nechtěnému otevření. Snadno se otevírají. Nádobu lze mýt v myčce a vařit v nich lze na všech typech sporáků – plynovém, elektrickém, sklokeramickém a indukčním.
ab
ab
ab
ab
ab