Kategorie

Tipy pro správnou údržbu a obsluhu myčky

Jak se chovat k myčce, aby vám sloužila co nejlíp a fungovala bez problémů? Pochopitelně do ní nestačí naházet věci ladem skladem, vhodit dvě nejlevnější tablety a doufat v dobrý výsledek.

Ano, všechny následující body jsou záležitostí zdravého rozumu. Ale ruku na srdce - opravdu je dodržujete?

1. Nepřecpávat!

Možná nejdůležitější pravidlo vůbec. Pamatujte, že vaše myčka není všemocná. Je to jenom přístroj, ne kouzelná krabice na přeměnu metráku zašlého nádobí v jídelní servis pro britskou královnu. Myslete na to, jak do ní svoje talíře a příbory skládáte. Proč na tom tolik záleží? Je to jednoduché - přecpaná nebo špatně naplněná myčka způsobí, že se dobře neumyje téměř nic. Stačí nevhodně umístěná větší miska nebo příliš natěsno poskládané talíře a můžete polovinu nádobí mýt znovu.

2. Čistit!

Podobně jako pračka, i myčka má spoustu záhybů, skrytých koutů a žlábků, kam se dostanou nečistoty a s radostí se tam usadí. Nezapomeňte na ně a pravidelně (alespoň jednou za dva týdny, pokud se myčka používá často) vyjměte koše a všechna skrytá místa zkontrolujte. Podobně i gumové těsnění rádo chytá špínu nebo slizký nános, který může být stejným dílem způsobený zbytky jídla jako pozůstatky čisticího prostředku.

3. Oškrábat zbytky!

Když jsme u toho odstraňování nečistot - nespoléhejte, že si vaše myčka poradí se zbytky jídla. Není to drtička odpadků. Jídlo se v ní logicky nerozpustí, ale částečně zůstane na nádobí (pokud je ještě navíc hodně přischlé) a částečně skončí v záhybech myčky. Před vložením do koše každý kousek nejdřív zbavte větších mechanických pozůstatků jídla. Samozřejmě nemá smysl nádobí pře vložením do myčky umýt, stačí prostě seškrábat, co seškrábat lze, případně urputnější přischlé kousky nechat trochu odmočit.

4. Hlídat vodu!

Kvalitní voda je pro úspěšné mytí ještě důležitější než mycí přípravek. Sledujte hlavně dvě základní hodnoty: Za prvé tvrdost, která ovlivňuje jak rozpouštěcí schopnost mycího prostředku, tak vznik známých fleků na talířích, skleničkách a dalším nádobí. Máte-li tvrdší vodu, je třeba koupit změkčovadlo. Druhým faktorem je teplota. Aby se vaše nádobí zpočátku nekoupalo ve studené vodě, nechte nejdřív trochu protéct naprázdno, aby do myčky proudila rovnou teplá.

5. Nepřehnat to s leštidlem!

Leštidlo do myčky je podobně diskutabilní věc jako aviváž v případě pračky. Ano, pomáhá finálnímu vzhledu vašeho nádobí (respektive prádla), ale ve skutečnosti může neprospívat materiálu a vám způsobovat nepříjemnou reakci. V každém případě proto sledujte, zda váš mycí prostředek už neobsahuje leštidlo. Pokud ano, nemá smysl kupovat navíc další. A zkuste i mytí zcela bez leštidla - talíře možná nebudou tak nablýskané, ale to hlavní je přece čistota.

ab
ab
ab
ab
ab