Kultura a styl stolování jsou součástí našeho běžného života a leccos o nás vypovídají. I když jsou tací, kteří se spokojí s fastfoody, většina z nás si jídlo vychutnává a pro mnohé je to přímo obřad. Pro udržení jisté kvality stolování stačí dodržet několik jednoduchých zásad.
Kvalitní stolování bývá příjemným setkáním celé rodiny. Společná večeře nebo víkendové obědy jsou jistě příjemným zážitkem. Pochutnáme si na dobrém jídle a ve společnosti rodiny nebo přátel prodiskutujeme žhavá témata. Pokud neradi vaříme, nebo se nám prostě nechce doma něco připravovat, máme možnost zajít do vybrané restaurace a pochutnat si jinde.
Fastfoody nám nikdy nenahradí příjemné posezení v kruhu našich blízkých
Nepodceňujme rozměry
Pro pohodlné stolování bychom měli vzít v úvahu několik rad. Rozhodně nepodceňujme umístění stolu a jeho rozměry. Počítejme, že na odsunutí židle potřebujeme minimálně 70 cm. Zvláště dejme pozor na umístění stolu u barového pultu nebo parapetu – o vystouplé rohy desek by se mohl vstávající stolovník uhodit. Nepříjemné posezení může být také hned u rozpáleného topení. Sedící strávník potřebuje u stolu prostor alespoň 60 cm. Při pořizování stolu se však řiďme podle našich potřeb. Pokud víme, že u stolu bude sedávat rodina s malými dětmi, vystačíme si s menším stolem, než čtyři urostlí jedlíci. Berme v úvahu také umístění nohou stolu, aby se nám pohodlně sedělo a židle nenarážely do stolové podnože. Čtvercový stůl, používaný hlavně do menších kuchyní, bývá v rozměru 80 x 80 cm, obdobou je kulatý stůl průměru 90 -105cm. Ideální rozměr obdélníkového stolu je 140 x 80 cm, elipsa 120 x 80 – k takovému stolu usadíme až 6 osob. Výhodné je zvolit stůl rozkládací, který oceníme hlavně v případě nečekaného většího počtu strávníků, například při oslavách.
Pří výběru stolu berte do úvahy jeho estetickou, ale i praktickou funkci
Materiál stolové desky
Materiály, ze kterých se vyrábějí stoly, jsou velice různorodé a široké téma. Ne vše, co efektně vypadá, je však pohodlné. Například stoly se skleněnou deskou – jsou moderní a hodí se téměř do všech kuchyní, jsou však náročnější na údržbu a zpravidla vyžadují prostírání. Sklo je studené a hrany bývají ostré, což nám pro posezení není moc příjemné.