Kategorie

Starý dům v novém kabátě

Někdy se stává, že noví majitelé starší nemovitosti narazí na „malý problém“. Nekvalitní stavbu, která si vyžaduje kompletní inovaci. Když však vyhledají zkušeného architekta a mají špetku trpělivosti, můžou se těšit na domov svých snů…

Čas na změnu

Všechno za začalo koupí rodinného domu, který byl svépomocně postaven v období 80´let minulého století. Nový majitelé si nemovitost zakoupili za účelem rekonstrukce. Nepředpokládali však, že to, co plánovali zrekonstruovat, se bude muset zbourat - při přípravě nového dispozičního řešení se zjistilo, že celá konstrukce je nekvalitní a navíc obsahuje nebezpečné materiály.
Z původního řešení zůstal jenom sklep Starý dům se nakonec zboural a byl nahrazen novostavbou. Ta perfektně zapadla do okolí, stejně jako původní stavba a navíc, se výrazně zlepšilo její vnitřní uspořádání, kvalita interiéru, včetně stavebních a technických parametrů. Z původního stavu se zachoval jenom sklep. Architektka toto místo využila na malou posilovnu a úložné prostory, čímž vytvořila větší volnost pro řešení nadzemních podlaží.

Nadčasová variabilita

Majitelé od začátku toužili po modernosti, umocněné tvarovou, materiálovou a výrazovou čistotou. Pečlivý výběr přírodních materiálů – či už šlo o okna, vnitřní dřevěné prvky, neutrální tóny omítky v exteriéru i interiéru nebo konečný výběr doplňků – naplnil jejich bydlení žádoucí atmosférou. Finální řešení má nadčasový charakter. Umožňuje barevné změny podle nálad, bez zásahů do pevných konstrukcí.

… v novém kabátě

I když se z hlediska objemu, dům neliší od původní stavby, jeho provoz je v souladu s moderními požadavky na bydlení mladé rodiny. Garáž, vstupní prostory a schodiště jsou orientovány do ulice. Obytnou část, nacházející se na přízemí, tvoří pokoj pro hosty, kuchyň s jídelním koutem a obytný prostor. Řešení je zatraktivněno velkorysou terasou, která propojuje obývák s hostovským pokojem.
Poschodí je vybaveno dvěma dětskými pokoji, pracovnou, spíží a ložnicí. Na obě podlaží architektka navrhla koupelny s toaletou.
Velmi specifické je řešení dětských pokojů, které jsou rozděleny širokými, posuvnými dveřmi. Toto řešení dává dětem možnost společné hrací plochy nebo naopak, poskytuje maximální soukromí.

V souladu s přírodou

Nejvýraznějším rysem celého domu je jeho silné napojení na zahradu. Na tu se dá pomocí bezprahových, posuvných dveří přímo dostat z obývací zóny i z jídelny. Součástí zahrady je bazén a malé fotbalové hřiště, které oceňují především děti.
Z dispozičního hlediska je rozvržena na tři základní části- vstupní předzahrádku, obytnou a relaxační. Vstupní část je orientována do stínu. Proto jsou zde zasazeny věčně zelené skalničky nebo popínavý bršlen. Obytnou zahradu tvoří trávník a skupinka kvetoucích keřů a trvalek v základní barevnosti – bílá, oranžová a červená. Při výběru se počítalo také s bylinkami jako jsou levandule, šalvěj nebo rozmarýn, které domácí paní využívá v kuchyni.
Poslední část zahrady má odpočinkový charakter. Nachází se zde tiché zákoutí, ideální pro relaxaci a meditace. Neocenitelnou výhodou zahrady je předem připravena závlaha. Takto mají zaměstnaní manželé více času na sebe a své ratolesti.
Realizace: di 5 pod vedením Ing. arch. Evy Rybničkové
Foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk
ab
ab
ab
ab
ab