Časy, kdy byla žena automaticky hospodyňkou a čistota obydlí sloužila jako její vizitka, jsou naštěstí pryč. Dnes jde mnohem víc o to společnými silami udržet bydlení v rozumné čistotě, a to všechno za běžného rodinného provozu. Jak se tedy vyhnout pravidelnému velkému úklidu kuchyně?
Začněte s čistým štítem
Hezky od podlahy ukliďte jednou - na začátku. Pořád se udržuje mnohem lépe, když jednou provedete radikální úklid a později už jenom udržujete kuchyni v pokud možno co nejčistším stavu. Čistá kuchyně na startu je také ideální motivace.
Pryč se špinavým nádobím!
Neodkládejte špinavé nádobí na linku a nenechávejte je na stole. Zdá se to jako přísné pravidlo? Možná, ale každá hora špinavého nádobí začíná jedním odloženým hrnečkem nebo talířkem. Hned po jídle seškrábejte zbytky do odpadu a nádobí buď spláchněte (pokud ho není moc), nebo narovnejte do myčky.
Odmáčejte
Přischlé stopy jídla nedrhněte z nádobí drátěnkou a nespoléhejte, že si s nimi poradí myčka. Napusťte do dřezu teplou vodu s jemným saponátem a nechte kousky odmočit. Mytí bude najednou o poznání snazší.
Čistěte za mokra
Obecně platí, že byste pokud možno neměli nechat žádnou špínu zaschnout. Nečistoty přischlé k povrchu jsou až desetkrát náročnější na odstranění, měřeno časem i vynaloženou námahou. A to už vůbec nemluvíme o množství čistícího prostředku, který spotřebujete.
Nenechávejte nic na později
Drobky smeťte hned. Umaštěnou linku otřete a především se okamžitě zbavte stop po marmeládě, medu nebo jakékoli jiné lepkavé substanci, která na sebe bude chytat další nečistoty. Je to otázka pár vteřin, ale ušetří vám spoustu nervů.
Šetřete nádobím
Čím méně nádobí použijete, tím méně toho bude k mytí. Že se to rozumí samo sebou a není potřeba o tom psát články? Tak proč to téměř nikdo z nás nedodržuje? Proč si neustále bereme nové talířky, hrnky nebo lžičky, přestože by stačilo v rychlosti opláchnout ty použité?