Kategorie

Srpen a ovocná zahrada, sklizeň je tu! Jaké jsou zásady konzumace ovocných plodů, aby našemu zdraví prospěly a jak ovoce správně uskladnit?

Jak správně a úspěšně skladovat jablka a hrušky? Proč se nesmějí jablka před skladováním mýt? Jaké jsou zásady pro podávání ovoce? Proč nejíst mnoho ovoce najednou? Jak poznáme vhodný okamžik pro sklizeň broskví? Kdy nastane pravý čas pro sklizeň letních jablek a hrušek? Čtěte dál, dozvíte se více.
Na zajímavé otázky odpovídá zahradník, Ing. Vlastimil Šindelář Minerální soli obsažené v ovoci jsou nepostradatelné pro zdraví člověka. Nejdůležitějšími minerálními látkami v ovoci jsou draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, sodík a mangan. Také vůně a barva ovoce jsou cenné pro zdravou výživu. Různé kraje, kde se ovoce pěstuje, dodávají plodům rozličné osobité vlastnosti. Jablka z podhorských oblastí mají křehčí dužinu, ze slunných poloh, ale i ta česaná z vnější části koruny, zase mají bohatší vybarvení.

Co poskytuje ovoce modernímu člověku?

Dává tělesnou i duševní svěžest, zajišťuje odolnost proti infekčním chorobám, pomáhá vytvářet krásu štíhlé postavy a zdravých zubů. Zralý šťavnatý plod nádherné barvy a vůně, čerstvě utržený ze stromu a keře, vámi vypěstovaný, je nenahraditelný.

Jak konzumovat ovoce, aby tělu prospělo a nepřineslo „bolení“?

Jíst ovoce zralé

Dozrávání je charakterizováno tvorbou cukrů, vitamínů a vonných látek, vybarvením plodů, ale také změnou tvrdosti ovoce. Tkáně dužniny ztrácejí svou pevnost, ovoce se stává křehčí a lahodnější, chuťově jemnější, slupka se snadno prolomí a zakousneme-li se do plodu, lahodná šťáva se snadno dostává do styku s chuťovými orgány v ústech. Nezralé ovoce nejezte, je špatně stravitelné, protože obsahuje mnoho tříslovin, je příliš kyselé, má málo cukru a může způsobit zažívací poruchy.

Jíst ovoce čerstvé

Ihned po sklizni začne ubývat u většiny druhů ovoce nejen vůně a chuť, ale i vitamínové hodnoty. Teplem, suchem a světlem se ničí výživová hodnota ovoce. Toto neplatí pro ty druhy zimního ovoce, které se sklízejí před dobou konzumní zralosti a dozrávají až ve skladech (jablka, hrušky).

Jíst ovoce řádně omyté

Nejlepší dezinfekcí je ponoření plodu ovoce na krátký okamžik do vařící vody a následně pak důkladné omytí pod tekoucí vodou. Kdo z nás ale toto dělá? Pak tedy nezbývá alespoň ovoce důkladně pod vodou omýt.

Jíst ovoce často, ale ne mnoho najednou

Zvláště ovoce z první sklizně láká k požití ve velkém množství. Mnoho ovoce naráz však způsobí svou šťávou zředění žaludečních a dvanácterníkových šťáv, silně sníží jejich schopnost ničit bakterie. Nestrávené ovoce rychle kvasí. Tím vším je způsobena nevolnost, zvracení a bolení břicha po ovoci. Ovoce je třeba dobře rozkousat.

Na ovoce nepít, jde o život!

Napijeme-li se vody po větším množství ovoce, zejména třešní, angreštu nebo vinných hroznů, způsobíme tím, že hemicelulózy ovocných plodů silně nabobtnají, obsah žaludku prudce zvýší objem a může dojít k přímému ohrožení života. Zvláště nebezpečné je pít po ovoci kyselé mléko nebo pivo. Jakmile ale ovoce kuchyňsky zpracujeme vařením, nemusíme se již obtíží po napití obávat.  

Kdy sklízet letní jablka a broskve

Ten správný okamžik pro sklizeň letních jablek a hrušek poznáme tak, že při uchopení ovoce a jeho mírném pootočení se nám oddělí i se stopkou. Když je poté rozkrojíme, semena uvnitř jsou hnědá. Na čas trhání broskví existuje také fígl. Podívejme se na slupku broskve. Když zelená slupka začne prosvítat, začíná se broskev červenat a když ji zmáčkneme u stopky a ona lehce povolí, je hotovo a vypěstováno.

Skladování jablek a hrušek. Jak na to

Sklípek na ovoce musí být chladný, temný, ne příliš suchý, ale nesmí v něm být ani příliš mokro.

Pozor na cizí pachy

Ovoce nesnáší jakékoliv cizí vůně, snadno je přijímá a ztrácí své přirozené aroma, nehodí se je proto ukládat společně s brambory, kořenovou zeleninou či cibulí.

Přebereme, utřídíme, uložíme

Plody opatrně ručně přebereme a vyloučíme ty, které jsou poškozené, mají pomačkanou slupku, ulomenou stopku nebo jsou červivé. Nemusíme-li, nedáváme plody zbytečně do vrstev; nejvýše 3 vrstvy na sebe.

Před uskladněním ovoce NEmyjeme

Ani jablka, ani jiné plody se nesmějí před skladováním mýt nebo leštit, ztrácejí tím ochrannou voskovou vrstvičku.

Ořechy se skladují zvlášť

Většina druhů ovoce vyžaduje optimální skladovací teplotu +3 stupně Celsia a relativní vlhkost ovzduší okolo 85%. Ořechy nelze skladovat s ostatním měkkým ovocem, vyžadují naprosté sucho, jinak snadno plesniví. Lépe než ve sklípku jim bude na půdě zavěšeným v síti. Taková malá ovocná zásobárna v domech, kde jsou vhodné sklepní místnosti bez vedení dálkového nebo ústředního topení, umožní, abychom v zimním období měli doma jablka a hrušky v mnoha nejrůznějších odrůdách, které mají různý tvar, barvu, vůni, chuť a v různé době zrají. Můžeme pak podávat ovoce každý den v bohatém výběru a nikomu se nepřejí. Tak dobrou chuť!

Na otázky redakce odpovídal pan Ing. Vlastimil Šindelář, zahradník.

www.zahradatepla.cz.
ab
ab
ab
ab
ab