Spížní neboli potravinová skříň je součástí každé kuchyně. Je to vyhrazené místo pro ukládání zásob, které neskladujeme v chladničce. Podle typu a uspořádání kuchyně můžeme zvolit různá řešení spíže. O výhodách a nevýhodách jednotlivých typů si povíme v tomto článku.
Nejprve si položme otázku, z jakého materiálu bychom chtěli spížní skříň vyrobit. Zvolit můžeme zděnou spíž nebo potravinou skříň jako součást kuchyňské linky.
Zděná spíž nám poskytne více úložného prostoru
Větší rekonstrukce, koupě družstevního bytu nebo dokonce domu, to vše vyřeší úvěr Horizont. Kromě možnosti dlouhodobého splácení se také dostanete na přijatelnou měsíční splátku. Více se dozvíte
zde
Zděná nebo nábytková skříň?
Zděná spíž bývá větší, zpravidla se jedná o menší místnost se samostatnými dveřmi. Kvůli šířce zdi (cca 10 cm) a kvůli osazení dveřních zárubní je více náročná na prostor. Může mít buď obdélníkový půdorys, nebo bývá také vestavěna do rohu. Vždy bychom měli brát ohled na rozměry místnosti a budoucí kuchyňskou sestavu, aby spíž kuchyňskou linku zakončovala a nestála v místě potřebné pracovní plochy nebo spotřebičů. Potravinová skříň vyrobená jako součást nábytku může splňovat svoji funkci stejně dobře jako spíž zděná. Vzhledem k malé šířce korpusů (do 2 cm) nezabírá místo navíc. Výhodná je možnost jejího včlenění do kuchyňské sestavy. Její velikost je velmi variabilní, od úzkých 30 cm skříní po prostornější o rozměrech 60 až 90 cm. Výšku zpravidla přizpůsobujeme dle výšky kuchyně – buď je možné ji zarovnat s dalšími skříňkami nebo ji vystavět až do stropu a využít tak maximálního úložného místa. Taková skříň má také dvířka stejná jako celá kuchyň. U všech typů potravinových skříní je vždy vhodné prostor odvětrat. Ve skříni je lepší nižší teplota, než v místnosti. Mřížky umisťujeme do spodní a horní části skříně.
Potravinovou skříň lze vhodně zakomponovat do kuchyňské sestavy
Doplňky
V malých kuchyních nebo jako doplněk dalšího skladování se hojně využívá menších příručních skříněk na potraviny. Oblíbené jsou úzké výsuvné skříňky 15 a 30 cm, nebo také praktické roletky. Také kontejnery, používané dnes téměř v každé kuchyni, jsou vhodné na uskladnění potravin.
Drátěné systémy jsou elegantní a praktické
Vnitřní vybavení
Doba, kdy jsme používali výhradně police, je pryč. Nyní výrobci nabízejí nepřeberné množství vnitřního vybavení. Uskladněné potraviny jsou pak dobře přístupné a velmi přehledně uložené. Ačkoli je převážná část vnitřního vybavení určena pro nábytkové potravinové skříně, po úpravě je lze zpravidla použít i do zděné spíže. Mezi nejoblíbenější vnitřní vybavení patří čelní výsuvy. Bývají drátěné, v různých šířkách i výškách. Dle komfortu provedení mohou být s tlumeným dojezdem. Drátěné systémy mají možnost vložení plného dna, aby se zabránilo propadávání sypkých potravin.Stále oblíbenější jsou tzv. anglické zásuvky. Jedná se o plnovýsuvné zásuvky s vysokou nosností, které se vysouvají jednotlivě po otevření dveří. Součástí vnitřního vybavení je také další vybavení výsuvů a drátěných systémů. Můžeme zakoupit třídící rastry, držáky na dózy a mnoho dalších doplňků.